Apa la discretie in restaurante

Apa la discretie in restaurante

 

De cate ori nu ati observat in carciumile romanesti ca apa plata e enorm de scumpa? De multe ori e mai scumpa decat berea cu mult. In Franta, insa, lucrurile stau un pic diferit.

Sa va explic acum de ce: in Franta orice carciuma este OBLIGATA sa iti dea apa (de la robinet) la discretie. Unii iti pun din start bolul de apa pe masa, la altii trebuie sa ceri. Unii ti-o pun rece (ieri, in Limoux, un nene a pus gheata in bol), altii nu. Oricum ar fi, apa plata e la discretie. Daca esti fitos si vrei Evian, trebuie sa platesti. Daca te multumesti cu cea de la robinet, poti s-o bei moca. Sau, ma rog, e inclusa in pretul pe care oricum il platesti la restaurant.

In Romania, insa, apa plata este un LUX. Uneori te rogi de ei sa iti dea apa de la robinet si refuza sa faca asta. Tin minte ca o amica a cerut, la o carciuma celebra din centrul istoric, apa calda. Ea bea precum chinezii, apa calda (fara altceva). Era iarna, deci mergea. A trebuit sa vorbeasca cu managerul, era ceva ce nu mai auzisera. A platit, insa, enorm: o apa plata Evian (trebuie adusa din Franta, izvoare in Romania se pare ca nu exista) care a fost pusa la fiert. In alte parti e nitel mai bine, apa e ieftina, dar nu e nicicum la discretie. Si am auzit in multe parti ca NU AU VOIE sa iti dea apa de la robinet.

Apa Robinet

Nu credeti c-ar fi mai bine sa fie aceasta obligativitate si la noi? La baruri apa plata ar hidrata betivii, lucru care i-ar ajuta mult la betie. La restaurante ar ajuta la digestie. Si, dupa mine, ar fi un gest de minim bun simt din partea restaurantului. Eu vreau sa mananc, ai o pizza buna, dar nu ma obliga sa platesc ceva ce gasesc peste tot (aka apa plata).

Acum, sa fim sincer, aceasta obligativitate pentru restaurant, de a pune la dispozitie clientilor apa la discretie in restaurante, nu este, insa, valabila si pentru acestia. Nu te obliga nimeni sa consumi acea apa daca tu bei doar apa imbuteliata. Asadar, nimeni nu va avea de suferit, iar costurile pentru restaurante sunt minime. Eu zic ca ar trebui macar incercata. Salutari GURMANDE tuturor!

 

Comments

comments

7 thoughts on “Apa la discretie in restaurante

 1. Pingback: Apa la discretie in restauranteBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
 2. Total de acord, apa de la robinet ar trebui sa fie servita gratis de toate restaurantele. Nu vad de ce ar avea interdictie avand in vedere ca este potabila (verificata si ras-verificata de o mie de comisii).

  1. Apa de la robinet nu e chiar gratis, ca si aia trebuie platita. In plus, ferita sfantu sa aiba gust clor, ca ai sa vezi atunci panarama si amenintari cu Protectia Consumatorilor ca aproape au fost otraviti.

 3. mare dreptate ai. cu ani in urma si eu ceream apa de la robinet si se uitau la mine ca la urs. cei de la terasa unde mancam frecvent se invatasera cu mine totusi.
  acum de obicei umblu cu apa dupa mine, dar tot primesc priviri „galese” de al chelneri.
  eu cred ca e un lucru normal sa primesti si un pahar de apa la cafea stiind ca aceasta deshidrteaza, de exemplu.

 4. „eu cred ca e un lucru normal sa primesti si un pahar de apa la cafea stiind ca aceasta deshidrteaza, de exemplu.”
  total de acord, la noi in Craiova doar un bar face asta, pentru cafeaua de dimineata. in rest probabil asa ceva ar fi fenomen paranormal. ba chiar este un club la noi in oras, unde aerul conditionat foarte uscat tocmai sa te indemne sa bei si mai mult.
  la noi este cu profitul imediat, mai putin cu viziunea de lunga durata, renumele barului / cafenelei / etc.

 5. Sigur ca ar fi bine sa avem apa la discretie in orice local, dar habar nu am unde am putea face o sugestie pentru asa ceva. Poate te interesezi tu, Emil, si ne unim sa schimbam ceva.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !