Antrenor strain la nationala

Antrenor strain la nationala

 

Nationala feminina de handbal a ajuns in semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal. Nu ma uit foarte des la handbal, ma bucur de faptul ca niste conationale de-ale mele au reusit o performanta, dar nu sunt deloc expert in handbal. Nici macar amator nu pot fi considerat.

Un lucru, insa, mi-a sarit in ochi la aceasta nationala si oricat de putin m-as pricepe la handbal, tot tin sa-l mentionez: selectionerul nationalei este un STRAIN! Acum, sa trecem peste faptul ca e barbat. Sunt discutii indelungi, nu stiu exact care e concluzia (la handbal feminin antrenor barbat? de ce nu femeie?), eu voi vorbi despre faptul ca nu este roman.

Bineinteles, gandul meu zboara la nationala de fotbal. De mult timp imi doresc un selectioner strain la nationala. Cumva, cred ca asta ar fi singura noastra sansa sa progresam. Atentie: sa progresam nu inseamna ca vom avea asigurata calificarea. Nu avem grupa chiar usoara in preliminariile mondiale (desi eu sunt optimist), asa ca un strain nu ar garanta calificarea.

Totusi, cumva ar trebui sa ne uitam la handbal si sa invatam de la ei. Nu doar din greseli putem invata, ci si din lucrurile bune.

Stiu ca am mai zis, dar repet aici. Cumva, sper ca mesajul meu sa ajunga si la cei care se ocupa de FRF. Asadar, cum ar trebui ales viitorul selectioner (strain zic eu):

  1. Sa fie dintr-un fotbal superior fotbalului romanesc. Sa fie, deci, o scoala de antrenori respectata. Din acest motiv, fara sa fiu antisemit, nu as pune niciodata un selectioner din Israel. Rony Levi a antrenat doua echipe importante in Romania, pare tipul de baiat bun caruia n-ai ce sa-i reprosezi, dar in niciun caz nu l-as pune selectioner. Sunt exceptii, recunosc, Bosnia nu are fotbal superior fotbalului nostru, dar poti gasi antrenori bosniaci de top. Dar trebuie tinut cont de faptul ca-s exceptii.
  2. Sa aiba experienta, as zice chiar experienta la nivelul echipei nationale. Scriam acum ceva timp despre Ranieri. Mi s-a zis ca am fost prea dur, acum Ranieri ma contrazice flagrant. Adevarul este undeva la mijloc: e drept ca Ranieri a mai esuat la niste echipe bune, Monaco sau Chelsea sunt primele care-mi vin in minte, insa poate lui i se potrivesc echipele mai mici, nestiind sa lucreze cu vedetele; totusi, poate ca Ranieri nu-i facut sa fie selectioner (era o statistica alarmanta, cu numarul de jucatori testati de Ranieri). Pe scurt: un antrenor care n-a mai antrenat niciodata o nationala e, din start, un experiment. Si aici includem si experimentele cu antrenori romani. Razvan Lucescu a fost un experiment, esuat dupa mine, la fel cum experimente ar fi si instalarea lui Contra, Reghe, Olaroiu ori Petrescu. Revenind la ce am zis: mi-as dori un antrenor cu experienta care sa fi antrenat o alta nationala (fie ea si mai mica, din Africa sau Asia). Macar sa fi fost secund zic.
  3. Sa se potriveasca, intr-o masura cat mai mare, spatiului nostru cultural. Oricum ati lua-o, nu vad vreun olandez ori vreun neamt antrenand in Romania. Nici macar vreun nordic, desi selectionerul nationalei de hanbal este un suedez. Acolo contextul este diferit, tarile nordice fiind printre cele mai puternice. Daca ar fi sa recomand locuri unde sa fie cautati antrenorii, acestea ar fi: spatiul balcanic (un yougoslav de preferat; as fi zis si un turc sau un grec, dar in cazul turcilor in afara de Terim nu vad vreun alt antrenor cu adevarat de top) si spatiul latin (aici avem de unde alege: italian, spaniol, portughez, francez ori chiar sud-american).

Daca ar fi sa aleg eu, as alege si la tineret tot un strain. Legat de tineret, acolo au fost pusi doar antrenori no-name, fara rezultate. Ultimul antrenor bun de la nationala de tineret a fost Piturca, desi tot un fel de experiment era, el venind doar dupa un loc cu Craiova si o cupa cu Steaua (sper sa nu gresesc). Ca idee: la tineret punem antrenori tineri, fara experienta, fara rezultate, si-i platim prost, in loc sa punem niste oameni respectabili, de la care tinerii nostri jucatori sa aiba ce invata.

Partea buna este ca nu trebuie sa numim selectionerul acum, ci avem timp de gandire pana la vara. Iordanescu pleaca, tot respectul pentru cariera lui, dar cred ca si el e convins ca nu mai este timpul sau, deci nu ar fi vorba de lipsa de respect daca i-am cauta inlocuitor. Am putea face un concurs, nevizibil, fara tam-tam, fara sa afectam cumva munca actualului staff tehnic, prin care sa punem niste criterii, sa dam sfoara-n lume ca suntem in cautare de antrenori, sa vina niste propuneri, sa avem timp sa discutam cu acestia si sa alegem in liniste un selectioner. Acesta ar avea timp si sa se familiarizeze cu fotbalul romanesc. Sunt visator?

Atentie (ca am mai zis asta): nu trebuie sa renuntam la proiect daca dam gres prima oara. Grecii au avut un prim strain la nationala care a dat-o-n bara (pe Iordanescu), dar nu au renuntat la idee. Urmarea? In 2004 au castigat Europeanul 🙂 Cu un neamt!

Da, imi doresc antrenor strain la nationala, iar handbalul este cel mai bun exemplu de asa da. Daca acolo s-a putut, la fotbal de ce nu? Si repet ce am zis deja: la Euro 2016 vom face o figura frumoasa! 🙂 Salutari ROMANESTI tuturor!

Comments

comments

One thought on “Antrenor strain la nationala

  1. Pingback: Cinefil - Crăiasa zăpezii 2 - Andrei Ciobanu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !