Anna Karenina – 1997 vs 2012

Dupa cum stiti, saptamana trecuta am fost sa vad filmul Anna Karenina. Am fost exact in ziua in care am cumparat cele 3 volume Jocurile Foamei .Am ezitat insa sa scriu despre acel film. Nu ca nu mi-ar fi placut. Dimpotriva, chiar m-a impresionat. Ci din alt motiv: am vrut sa vad o alta varianta a lui, din 1997. Pe care am vazut-o astazi. Este aceeasi vesnica discutie despre ecranizari. De data asta aplicata.

Inainte sa incep discutia, trebuie sa fac o precizare foarte importanta: nu am citit cartea. Nu ma laud cu asta, nu e deloc un motiv de mandrie, doar ca trebuia sa fac din start aceasta precizare. Din acest motiv, voi analiza filmele pur si simplu, fara sa stiu efectiv continutul cartii. Si mai fac o precizare, cu riscul de a ma repeta: intai am vazut varianta din 2012, apoi pe cea din 1997. Si acest lucru este oarecum relevant.

In continuare voi compara un pic cele 2 filme, fara a dori in vreun fel sa povestesc actiunea. Pentru asta va las sa vizionati filmul/filmele. Ori, daca doriti, sa cititi cartile. Asadar:

1. Prima oara, Anna Karenina din 2012 m-a impresionat. Intai si intai, Keira Knightley si Jude Law sunt actori de prima mana, era firesc ca un film in care joaca sa fie unul bun. Din acest motiv, as tinde sa spun ca primul a fost mai bun. Nu stiu insa ce parere as fi avut daca le-as fi vizionat in ordine inversa.

2. Paradoxal insa, IMDB-ul spune acelasi lucru: 6,2 filmul din 1997, respectiv 7,1 cel din 2012. Mai mult ca sigur a contat si distributia.

3. Un lucru care m-a frapat insa este ca mie-mi par filme total diferite. Nu par a fi facut dupa aceeasi carte. Ma gandesc ca oricat de mult te-ai abate de la actiunea cartii, tot ar trebui s-o ai macar ca reper. Nu-mi dau seama care film este mai apropiat, dar senzatie care mi-a ramas in minte este ca ele sunt TOTAL diferite. Cei 2 scenaristi par a fi 2 persoane care au asistat la niste intamplari si apoi le povestesc in mod diferit. Doi martori ai aceluiasi eveniment, care par a povesti apoi chestii diferite. Atat de diferite incat pare ca n-au vazut aceleasi intamplari.

4. Initial, dupa prima jumatate de ora din film (cel din 97), spuneam lui Andrew ca e mai slab ca cel de anul acesta. Acum nu mai sunt asa convins. Repet, sunt sanse ca de fapt cel din 97 sa urmareasca mai fidel actiunea romanului. Caz in care se pune intrebare legitima DE CE NISTE PRODUCATORI (indiferent care) AU SIMTIT NEVOIA UNEI NOI ECRANIZARI?

5. De fapt, cam asta este intrebarea cheie. Sunt multe carti care au O ECRANIZARE. Si numai una. Caz in care comparam cartea cu acea ecranizare. Si spunem cat de buna a fost ECRANIZAREA. De ce s-au facut pe baza aceleiasi carti mai multe ecranizari? Inseamna ca varianta din 1997 nu a fost … CONVINGATOARE? E doar o curiozitate.

6. De fapt marea problema a ambelor filme este legata de durata. Si desi comparatia este jignitoare, nu mi se pare deloc inoportuna. Asadar, in cazul Hobbitului dintr-o carte faci 3 filme, dintre care PRIMul (Singurul aparut) dureaza aproape 3 ore, iar in cazul romanului Anna Karenina, ce are cam 2 volume care luate separat sunt mai mari decat unicul volum Hobit, ecranizarea dureaza sub 2 ore. Asadar, problemele si diferentele provin de aici. Nu poti intr-un timp atat de scurt sa cuprinzi intregul roman, in toata complexitatatea sa. Si atunci alegi ce anume ti se pare tie mai relevant. Apropo de asta, observ ca se facuse si un serial prin anul 2000. Si da, cred ca un serial ar fi o idee mult mai buna intr-un astfel de caz.

7. Ah, si inca ceva: Anna Karenina din 2012 este MUUUUUUUUUUUUUULT mai frumoasa ca cea din 97. O fi si asta un motiv pentru care s-a simtit nevoia unei noi ecranizari (apropo, cica nici in serialul amintit anterior Anna nu stralucea de frumusete, eufemistic vorbind).

Acum trebuie sa inchei cu o recomandare. Asta si fac: vedeti AMBELE filme. Si spuneti-mi daca am avut dreptate si daca nu. Si eventual aduceti completari. Iar daca face asta un om care a si citit cartea, cu atat mai bine. Macar mi-ar spune care varianta ar fi mai aproape de roman.

Salutari CINEFILE tuturor 🙂

One thought on “Anna Karenina – 1997 vs 2012

  1. Pingback: Filme (RE)facute- Guest-post | Yingyang Movies

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !