In Anglia fotbalul are 90 de minute

In Anglia fotbalul are 90 de minute

 

Ma rog, peste tot fotbalul are 90 de minute, dar englezii sunt cei care joaca cu aceeasi intensitate pe tot parcursul meciului. 

Sursa foto
Sursa foto

Articolul de fata se refera la meciul de aseara, dar daca plecam de la premisa ca este o minune, ca nu se mai poate repeta, gresim.

https://www.youtube.com/watch?v=nYX7Z9I7Vt8

Si tot o eroare ar fi sa spunem ca doar Liverpool este capabila de asa ceva. Da, Liverpool a mai facut asta in 2005, cand a revenit de la 3-0 in finala Champions League de la Instanbul.

https://www.youtube.com/watch?v=HSokhezl1QU

Dar, ca tot timpul exista un dar, Liverpool nu e singura. Va mai amintiti finala din 99, castigata de Manchester United in prelungiri? Doua rezerve au inscris atunci, 2 rezerve de lux care au decis meciul:

https://www.youtube.com/watch?v=YnecJa5satA

Sa va mai aduc aminte de fenomenul Middlesbrough? Romanii fatalisti au impresia ca doar o echipa romaneasca putea pierde precum a facut-o Steaua si ca doar un antrenor roman putea gresi precum Olaroiu.

Acum, dupa ce fanii stelisti ma vor injura, trebuie sa va arat si meciul anterior meciului de mai sus, cand englezii de la Middlesbrough revenisera contra lui Basel:

https://www.youtube.com/watch?v=Dop_ZaLX7MA

Scorul in tur fusese 2-0 pentru Basel, elvetienii au inscris primii, deci englezii trebuiau sa marcheze de 4 ori. Ceea ce au si facut.

Partea si mai interesanta este ca aceste scoruri au fost obtinute cu tehnicieni de diverse natii: Ferguson e scotian, McClaren este englez, Rafa Benitez este spaniol, Klop este neamt. Iar jucatorii sunt din toate colturile lumii: eroii lui Manchester din 99 au fost un englez si un norvegian, eroii lui Middlesbrough au fost un italian, un olandez si un australian, eroii lui Liverpool in 2005 au fost un englez si un spaniol, iar aseara pentru aceeasi echipa engleza au inscris, pe rand, un belgian, un brazilian, un francez si un croat.

Nu stiu daca Anglia are cel mai puternic campionat, nu stiu daca Leicester, liderul Angliei, este de nivelul Barcelonei ori Bayernului, insa stiu ca englezii au cel mai spectaculos fotbal. Iar spectaculozitatea nu sta in numarul de goluri ori modul in care sunt marcate, ci sta si in revenirile constante ale echipelor.

Stiu ca spiritul englez inseamna sa lupti pana la capat si mai stiu ca echipele engleze nu capituleaza atunci cand primesc un gol. Dimpotriva, golul primit le ambitioneaza.

Si ca sa dau si un exemplu mioritic, tin minte un singur astfel de meci de la noi: Dinamo – Foresta.

Acum, dupa ce m-au injurat si dinamovistii, trebuie sa spun diferentele fundamentale dintre miracolul nostru si miracolele lor:

  1. La noi se intampla o data intr-un mileniu.
  2. La noi s-a intamplat in campionat, unde miza extraordinara erau niste amarate de puncte.
  3. Foresta acum nu mai exista.
  4. La Dinamo, ca de altfel peste tot, a curs ulterior cu jigniri, acuze de blat si alte alea. Stiu ca tinta principala a fost portarul Preda, nu mai tin minte exact ce s-a intamplat, dar n-a mai stat (prea) mult la Dinamo.
  5. Stadionul era aproape gol la miracolul romanesc.

De fapt, cred ca aici este cheia: in Anglia, jucatorii sunt purtati de public spre poarta adversa. In Anglia fiecare gol este insotit de o explozie de bucurie. In Anglia niciun spectator nu paraseste stadionul pana nu fluiera arbitrul. La Dinamo stadionul era gol oricum, insa putinii spectatori au inceput sa plece dupa ce a dat Foresta ultimul gol. Suporterii lui Liverpool au avut 3 ocazii sa paraseasca stadionul aseara. N-au facut-o. Au preferat sa ramana pana la final, au preferat sa-si incurajeze favoritii chiar si dupa ce luau gol, au preferat sa creada pana la final in victoria echipei lor.

Partea misto este ca acest spirit se transmite celor din teren, care nu-s deloc englezi. Pe bancile tehnice ale echipelor vedem din ce in ce mai putini englezi, inclusiv marea surpriza, Leicester, este antrenata de un strain (italianul Ranieri).

Acum, jumatate in gluma, jumatate in serios, daca vreo echipa romaneasca vrea sa aiba succes si vrea sa aiba puterea sa revina dupa ce este condusa, zic sa aduca niste suporteri englezi. Nu jucatori straini, nu antrenori straini, ci suporteri. Englezi de preferat. Suporterii englezi promit sa transforme orice jucator de pseudo fotbal in jucator de fotbal.

In Anglia fotbalul are 90 de minute si se joaca la fel de intens pe parcursul intregului meci. Este un truism pe care, insa, nu-l constientizam, desi suntem tara cu cei mai multi vraci motivationali. Trist, dar adevarat. Salutari ROMANESTI tuturor!

One thought on “In Anglia fotbalul are 90 de minute

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !