Andra Buruiana: H(ibele) A(ltora) T(e) E(ntuziasmeaza) R(apid) (asta este un #hater).

Andra Buruiana: H(ibele) A(ltora) T(e) E(ntuziasmeaza) R(apid) (asta este un #hater).

 

„De ce psihologie? Întrucât ma regăsesc în aceasta stiinta (da, psihologia este o stiinta, una soft). Are atâtea de oferit, este o cămară cu infinite produse, un labirint în care arareori ma pierd.”

 

Emil Calinescu: Salutare și bine v-am găsit la un nou înterviu. Ca de obicei, îmi voi lăsa invitatul meu de azi, o invitata de fapt, sa se prezinte 🙂

Andra Buruiana: Buna tuturor! Ma numesc Andra sunt studentă în anul 2 la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. Pe langa aceasta, activez in blogosfera de 2 ani, iar acum exact 2 decenii m-am nascut 🙂

Studenta în București, vii din Mangalia. Spune-ne întâi și întâi de ce studenta la București (și nu la Constanța de exemplu) și de ce psihologie?

Mulți m-au întrebat de ce am luat aceste decizii. Constanța ar fi fost o opțiune convenabilă din perspectiva distanței față de casă, probabil şi din prisma costurilor. Insa, am dorit sa plec departe de casă, am vrut sa explorez capitala, acel mic univers aglomerat dar fascinant, totodata. De ce psihologie? Întrucât ma regăsesc în aceasta stiinta (da, psihologia este o stiinta, una soft). Are atâtea de oferit, este o cămară cu infinite produse, un labirint în care arareori ma pierd.

 

„O facultate isi va dovedi oricand utilitatea. Poate suna idealist ceea ce afirm, dar importanta este pasiunea, motivația intrinsecă de a realiza cat mai multe fapte mărețe, speranța ca, intr-o zi, vei atinge vârful.”

 

Emil Calinescu: Și pana acum ești convinsă că ai luat decizia corectă?

Categoric! Recunosc, am avut momente în care spiridusii renunțării au vrut sa ma convinga sa ma indrept spre o alta specializare. În primul an m-am confruntat cu un socul specific diferenței dintre asteptări si realitate, dar, din fericire, m-am adaptat repede!

Spune-ne la ce crezi ca mai ești utila o facultate în anul 2016? Cat de actuale mai sunt cursurile în 2016?

O facultate isi va dovedi oricand utilitatea. Poate suna idealist ceea ce afirm, dar importante sunt pasiunea, motivația intrinsecă de a realiza cat mai multe fapte mărețe, speranța ca, intr-o zi, vei atinge vârful. Este si o vorba”If you wish it, you can do it!” Si, as mai adauga „If it doesn’t work it means that you don’t wish enough”. Facultatea iti ofera fundamentul, insa tu esti cel care faureste cladirea. Cat despre actualitatea cursurilor, ma declar multumita, ceea ce trebuie sa îmi însușesc se afla racordat la realitatea cotidiană.

Recomanzi și altora facultatea de psihologie? Ție ți se potrivește, dar de ce? Ce trebuie sa ai ca sa te potrivești la psihologie?

Psihologia nu se potriveste oricui, din punctul meu de vedere. Daca cineva doreste sa facă aceasta facultate doar pentru a avea o diploma si a primi un salariu mai mare, isi pierde timpul. Nu este chiar asa de usoara! Eu as recomanda-o, în primul rand, persoanelor empatice, întrucât un psiholog, indiferent de ramura pe care o alege, trebuie sa dea dovada de EMPATIE. De asemenea, rațiunea te ajută pe partea de cercetare, când trebuie sa iei o decizie importantă cu privire la diagnosticul unui pacient (in cazul psihologiei clinice) sau sa aplici un anumit tratament (in cazul psihoterapiei). În aceeasi masura cu rațiunea, intuiția joaca in rol vital, deoarece anumite decizii cer pur si simplu sa fie simțite, nu gândite (mintea întotdeauna poate juca feste, dar sufletul niciodata). În ceea ce ma priveste, cred ca posed aceste trăsături. În plus, pur si simplu ma fascinează complexitatea acestui domeniu si numeroasele arii în care isi dovedeste eficiența. Ceea ce ma întristează este lipsa de atenție de care ÎNCĂ mai are parte.

Ce vei face după terminarea facultății?

Vesnica intrebare. Ce-i drept, îmi surâd mai multe opțiuni, insa, în ultima perioada, ma tentează din ce in ce mai tare art-terapia. Faptul pe care il consider cert (sau gravitează în jurul certitudinii) este ca după terminarea facultății voi face masterul, iar apoi cursuri de formare.

În domeniul psihologiei cum e? Poți profesa ca terapeut imediat sau trebuie sa dai un examen precum medicii ori avocații?

Este un drum sinuos, nu exista scurtătură. Sunt necesare cursuri de formare în terapia aleasa (spre exemplu CBT, adică terapie cognitiv-comportamentala), abia apoi începi sa profesezi.

Doamna psiholog Buruiana. Cum suna?

Wow. Sună frumos. Dar…trebuie si prenumele alaturi de nume, ehe. Ar fi o realizare de o majora importanta pentru viața mea, daca reusesc sa ating acest obiectiv.

 

„E too mainstream a shareui.”

 

Trecem la blogging? Am terminat primele doua subiecte 🙂 Așa că te rog sa ne zici de ce te-ai apucat de blogging?

Vai, îmi place mult întrebarea! S-a intamplat ca, în septembrie 2014, sa ma cuprindă de mana o dorinta puternica. Ma strangea atat de tare, incat nu am putut sa o ignor. Dar cine era ea Dorinta? O motivație exterioară? O presiune interiorizată? Nu. Era NEVOIA de a-mi face cunoscute gândurile si de a-mi fructifica potențialul creativ. Nevoia de a incerca ceva inedit, de impartasi ideile mele si celorlalti, sa fiu izvorul inspirației pentru cei aflati în dificultate. Sa-si găsească linistea în cuvintele pe care expres le-am trimis in rolul de eroi.

Cuvântul împărtăși îmi sună extrem de religios. Nu ți se pare și ție ca sună mai bine englezescul „to share”?

E too mainstream „a shareui”.

Mai știi care a fost primul articol? Despre ce ai scris?

Doamne! Îmi amintesc de parca a fost ieri! Intitulat „Fii tu insuti”, primul meu articol a fost alcătuit din doua parti. Acolo am concentrat idei legate de tendință oamenilor de a uita de ei însisi din dorinta de a fi pe placul celorlalti, de a nu fi judecați (ceea ce, de fapt este INEVITABIL) si…de a se integra. De altfel, am trecut în revista faptul ca societatea este cea care distruge adolescenta multora. (pe Andra o contrazic: Acest articol, Fii tu insuti, este al doilea; primul pare a fi acesta, cel in care-si anunta intrarea in blogosfera).

Și de câți oameni a fost citit? Te-a interesat acest lucru?

Statisticile îmi sunt necunoscute în acest moment. M-a interesat, in conditiile in care am facut reclama blogului inca din prima zi (si, apropo, aveam 4 articole). Stiu ca a beneficiat de un număr mare de vizualizări, ceea ce m-a încântat si surprins totodata, deoarece nu ma asteptam ca încă din prima zi sa fie citit si…distribuit de atat de mulți oameni.

Când ai decis sa treci pe domeniu și de ce?

În urma cu 7 luni mi-am zis ca e vremea sa fac acest pas. Doream sa il monetizez. Am avut un plan a cărui desfăsurare am sistat-o in condițiile în care am pus facultatea pe primul plan si activitățile adiacente acesteia.

Și care este data exacta de trecere? Ai ținut-o minte?

Desigur! 05.05.2016. Acum 7 luni si 7 zile.

Are vreo însemnătate pentru tine? Ai ales-o dinadins?

As putea sa ii gasesc o însemnătate, sa fac anumite asocieri de tip over-analyze, insa, pentru a fi în planul realității, mărturisesc adevarul si nu, nu am avut vreo însemnătate aparte.

Dar data la care te apucasi de blogging o mai știi? Data la care ți-ai făcut primul blog?

Oh. Sa fie oare 3 septembrie sau 5? As merge pe 3, totusi. O zi de miercuri. Țin minte ca m-am apucat intens de treabă in timpul nopții, deoarece dimineața am vrut sa am ce oferi viitorilor cititori.
Cu precizarea ca anul e 2014.

Zi-ne ce poate găsi un cititor pe blogul tău. De ce ar trebui sa îți viziteze blogul? (Moment publicitar)

Voi spune despre ambele bloguri. Dragilor, daca va aflati în dilema, daca aveti nevoie de alinare si, de ce nu, de inspiratie, treceti pragul blogurilor mele. Va astept cu brațele deschise si bucate îmbietoare.

Încă mai scrii și pe cel vechi? Scrii în paralel pe ambele? Care este diferența dintre cele doua?

Pe cel vechi nu mai scriu, insa il consider blogul meu de suflet, un izvor istoric, o bijuterie rara. De aceea il păstrez. Dăinuie in mintea mea si, de fiecare data când ma asez pe pătura nostalgiei, ii fac o vizită. Diferenta dintre cele doua e ca primul concentrează si articole scrise cu alta ocazie decat concursul SuperBlog pe când cel de-al doilea s-a clădit numai pe baza acestora. Insa, ele urmează exact acelasi tipar ca primele articole de pe blogul initial. Mai concret? Mult suflet, poezie si dorința de a inspira.

Deci pe blogul nou doar articolele de SuperBlog se găsesc?

Da. Dar am urmarit sa scriu pentru oameni.

Spune-ne despre SuperBlog acum : a cata participare este, pe ce loc te-ai clasat și de ce participi la acest concurs?

Afirm cu mândrie ca este cea de-a 5-a participare. M-am clasat pe locul 59. Nu mi-am dorit nicio secunda sa castig, ci doar sa scriu si sa adaug o alta activitate pe agenda mea. Recunosc ca la început m-am ținut tare în sensul ca scriam articolele la timp. Pe parcurs insa am pus pe planul doi acest concurs ceea ce a avut drept efect secundar serioase penalizări! De ce particip? Simplu. Pentru a duce la bun sfarsit un astfel de proiect pe care consider valoros

Câte puncte de penalizare ai avut? Ai calculat pe ce loc ai fi fost fără penalizări?

Am avut 110 puncte. Hmmm..nu am calculat, nu m-a interesat acest aspect. (am calculat eu: locul 53)

Vei participa și pe viitor?

Am de gand sa particip, insa nu garantez 100% ca se va intampla. Pot interveni mulți factori.

Ce ai obținut în urma celor cinci participări la SB?

Amintiri si noi cunostinte. Cunostintele fac referire atât la informații, cât si la oameni. De asemenea, si increderea ca posed un potential creativ la un nivel destul de bun, zic eu.

Poza facuta acum 2 zile, la gala Super-Blog 2016

Zi-ne acum de Andra Buruiana cititoarea de bloguri. Ce bloguri citești tu și de ce? Ce trebuie sa aibă un blog / blogger pentru a-l lectura?

Citesc în special bloguri de dezvoltare personala. Ador acest subiect. Îmi place sa aflu perspectivele altora cu privire la darurile si pacalelile pe care ni le ofera viata. Ce trebuie sa aibă un blogger pentru a-l lectura? Calitatea de a fi el insusi.

Blogurile mele le citești? Pe care din ele și cat de des?

Pai, citesc EmilCalinescu.eu ori de cat ori am ocazia. Faci o treabă tare buna 🙂

 

„Ei bine, sagetatorii sunt hiperactivi. Nu isi pot menține atenția concentrata multa vreme, dar te uimesc prin faptul ca isi amintesc acele lucruri la care parea ca nu sunt atenti absolut deloc. De asemenea, sunt norocosi. Exact când pare ca nu mai e nicio speranță, hop! Sare iepurele. De altfel, au un simț al umorului atat de dezvoltat incat..nu toata lumea il intelege.”

 

Ce alte pasiuni mai ai în afara de blogging? 🙂

Eu ador sa călătoresc. E cel mai frumos cadou pe care cineva mi l-ar putea face vreodata: o excursie. Chiar si acum in timp ce dădeam interviul am călătorit. Nu contează distanța (bine nici sa fie la o aruncătură de bat locul respectiv). Pe langa asta, am o adicție catre ceea ce inseamna ezoterism. Pur si simplu, ma atrage misterul.

Ezoterism? Poți aprofunda un pic?

Horoscopul în special, numerologia. Nimic nu este întâmplător. Toate se afla în legătură unele cu altele. Energiile pe care le răspândit în univers si gândurile pe care ni le formăm în minte ne fac viața.
Chiar trebuie sa găsim o explicație la TOT ceea ce se intampla? Nu. Pentru ca s-ar pierde farmecul.

Zi-ne atunci tot ce știi despre zodia ta. În acest moment dai interviu unui săgetător.

Si tu ii iei un interviu unui alt sagetator. Sunt aspecte generale pe care as putea sa le precizez. Ei bine, sagetatorii sunt hiperactivi. Nu isi pot menține atenția concentrata multa vreme, dar te uimesc prin faptul ca isi amintesc acele lucruri la care parea ca nu sunt atenti absolut deloc. De asemenea, sunt norocosi. Exact când pare ca nu mai e nicio speranță, hop! Sare iepurele. De altfel, au un simț al umorului atat de dezvoltat incat..nu toata lumea il intelege.
În plus, fac multe lucruri deodată (uneori exagerează cu asta) si … ajung sa nu duca niciunul la bun sfarsit.

Ce zodie îți displace cel mai mult? Care este zodia cu cele mai multe defecte?

Oh. Nu vreau sa rănesc pe nimeni răspunzând la aceasta intrebare…
Toate zodiile au defecte si desi as putea sa denumesc si sa listez o serie de defecte…nu vreau sa fiu #hater de ziua mea

Atunci te întreb indirect: cat de mult te folosești de astrologie în viata de zi cu zi? Ai refuzat sa te cuplezi cu cineva din cauza zodiei?

Ohoo. Bun, bun. Folosesc astrologie mai ales cand trec prin perioade mai tristute. Cât despre cuplat, ei bine, nu am vrut sa stric o eventuală relație cu cineva doar din cauza „compatibilitatii”.

 

„Eu fac agricultură oarecum. Ma cultiv spiritual.”

 

Zi-ne despre relația blog – cariera. Cat de mult te ajuta psihologia în blogging, dar și invers, cat de mult te ajuta bloggingul în cariera ta (de studenta momentan)?

Ei bine, psihologia mi-a oferit pe tava un vocabular aparte, de care am reusit sa profit in cadrul articolelor (daca e sa fac referire doar la acest aspect). Viceversa, nu pot spune ca îmi ofera un ajutor material, ci doar unul spiritual. Articolele scrise reprezinta un bun catharsis. Prin intermediul lor, constientizez diverse elemente, astfel ca îmi pot limpezi mintea si continua activitățile aferente carierei mele aflate în stadiu de idee

Accepți trei întrebări din public? Doua dintre ele sunt destul de răutăcioase 🙂

Hai.

Prima este legata de numele tău de familie. Nu cumva era May potrivita o meserie legata de agricultura? 🙂
😂😂😂 Eu fac agricultură oarecum. Ma cultiv spiritual.

2. Cum de locul 59 da interviu locului 12? Nu te ia cu amețeală când te gândești la locul în clasament al intervievatorului?

 

„Sa arzi in propriul foc – asta este narcisism adevarat!”

 

What? Dar nu tu esti intervievatorul?

Ba da. Și eu am fost locul 12 🙂

Okay. Tot pe tine te pui pe primul plan. Egoism Tipic sagetatorilor, în astfel de cazuri. Atât am sa spun: cui ii pasa de clasificari?

In poza aceasta nici eu, nici Andra nu suntem in prim plan, ci SFANTUL PRAZ!

A treia întrebare este, atunci, legata de a doua: este sau nu narcisismul o boala?

Hai sa o dau un pic pe psihologie. Unii cercetatori considera ca narcisismul face parte din „The Dark Triad” (Triada intunecata) alaturi de machiavelsim si psihotism. Altii nu consideră ca ar fi chiar atât de…întunecată precum astea. Narcisismul e iubirea de sine, ce e asa de rău sa te iubesti? Dar sa nu exagerezi, ca s-ar putea ca aceasta iubire sa te arda.
Sa arzi in propriul foc – asta este narcisism adevarat!

Te mai pun, atunci, sa dai o definiție. Tot una psihologica, dar pentru HATER.
H(ibele) A(ltora) T(e) E(ntuziasmeaza) R(apid) (asta este un #hater). A fi hater este relatat cu credinta proprie ca tu ai putea face mai bine ca celalalt, ceea ce in unele cazuri este adevarat.

Mai e puțin din interviu. Încep cu intrebarea evidenta: cum întâmpini schimbarea prefixului? Cum te simți la 20 de ani?

O intampin cum nu se poate mai bine: dând un interviu! Ma simt tânăra si în putere :))) Still Peter Pan.

Cum te vezi peste zece ani?

Tot tânăra zi în putere. Undeva intr-o tara mică si bogata: Liechtenstein

Ți-ai dorit vreodată sa fii profa?

Mulți ma asociază cu aceasta profesie … Când eram mica si învățăm pentru scoala, ma prefaceam ca sunt profesoara :)) acum…as avea în vedere sa devin…dar nu țin neaparat :))

Domnisoara profesoara

Atunci te fac profa pentru câteva minute. Va trebui sa dai o nota acestui interviu și celui care ți l-a luat. Ce a avut bun, ce a avut rău, ce i-a lipsit?

Evaluare evaluatoare. Hmmm … intrebarile au fost interesante, dar nu acord nota 10 pt ca nimic nu este perfect. 9, 99. Ce a avut rău? Ca nu a inceput la timp :)) deci…tu iei 9, 80.

Întârzierea se penalizează?! De când?

De acum. E ziua mea. Fac ce vreau.

Știi penultima întrebare din toate interviurile mele?

Stiu dar nu zic 🙂
O astept.

Ok. Atunci zi ce întrebare ai mai pune Andrei buruiana dacă ai fi în locul meu. Și va trebui sa și răspunzi la ea 🙂
– Andra, cum poți fi atât de interesanta?
– Oh. Toata lumea este interesanta în felul sau. E ceva subiectiv. A … bine … poate pt ca sunt sagetatoare!

O întrebare tipică pentru un săgetător. Acum, însă, trebuie sa anunț ca mi-am încheiat interogatoriul. Ii urez Andrei la multi ani și cat mai multe împliniri și cat mai multe … gânduri cu aripi. Ii las, însă, Andrei ultimul cuvânt. Andra, un mesaj pentru cititorii emilcalinescu.eu 🙂

Vai dar de cate ori apare numele meeu. 😊😊 Nu ii mai cititi blogul pt ca asta il face sa isi ia ceasuri de jumatate de mana.
E o gluma, ca sa stii.
Ca sa nu crezi ca am ceva cu tine.

Andra Buruiana a iesit vie de la interogatoriu. Poza e facuta la Spring Super-Blog 2016, cand o si avertizasem ce urmeaza la iarna. Nu stiu daca mai tine minte. Oricum ar fi, aceasta a fost Andra Buruiana 🙂

Comments

comments

One thought on “Andra Buruiana: H(ibele) A(ltora) T(e) E(ntuziasmeaza) R(apid) (asta este un #hater).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !