Salutare din nou,
Tineti minte celebra propozitie „Ana are mere”? Da, prima propozitie pe care ati invatat-o la scoala. Da domne, la scoala asta esti invatat, dupa mama, dupa tata si alte prostii, ti se spune ca „Ana are mere”. Mie tot timpul mi-a ramas intiparita in minte aceasta propozitie (i-as zice pompos: enunt). Nu vi s-a intamplat niciodata sa ganditi aceasta propozitie si sa n-o luati ca atare? Mie da :))
Ma rog, am fost si „influentat”. Un coleg de generala tot zicea: „ana are mere si vomita pere”. Nici propozitia lui n-avea logica, dar macar avea rima. Si era funny (pentru clasa a X-a sau a XI-a). Ma rog, si acum e funny pentru unii.
Alt coleg, de data asta de liceu, avea o faza si mai tare. Statea in ultima banca, pe randul de la geam. Pe randul de la usa, in dreptul lui, era o tipa Ana. O vedea fix din profil. Se uita la ea si zicea: „Ana are mere. Nu, are … struguri! Ba nu, are prune uscate”. Si radea cu o pofta. Si o spunea de fiecare data. Si radea de fiecare data cu aceeasi pofta.
Iar eu, nebun ce sunt, am tot tinut minte astea. Ma rog, eu am o memorie foarte ciudata: buna la tinut minte chestii inutile si proasta la tinut minte chestiile care conteaza. Am tinut minte aceste faze, cum tin minte aceasta propozitie. Si inca-mi rasuna-n minte.
Iar daca basmele pot fi interpretate altfel, de ce aceasta fraza n-ar putea fi interpretata altfel? Cum? Pai sa vedem in functie de meserie:
1. Un medic va spune ca Ana este o persoana responsabila si ca mananca sanatos. Atat timp cat merele sunt naturale si nu-s tratate. Oricum, e bine ca mananca mere si trebuie data ca exemplu.
2. La stiinte politice discutia ar fi in functie de perspectiva:
– liberalul va arata ca cine munceste are ce manca, poate chiar mai mult, are si surplus pe care-l poate vinde;
– marxistul se va enerva cand va auzi ca cineva are mai multe… e clar ca din cauza asta unii mor de foame, pentru ca altii au mai mult; acelasi marxist se intreaba totusi de unde-s merele: sunt productie proprie? sau poate sclava de Ana a muncit pe plantatia unui burghez, si ala i-a dat si ei 2-3 mere, caz in care Ana e o victima si trebuie sustinuta;
– conservatorii si protectionistii vor dori sa stie de unde sunt merele, din ce tara; daca-s autohtone si Ana are mere din productie interna trebuie premiata si incurajata;
3. La economie se va pune intrebarea cat valoreaza acele mere. De unde le-a luat(sau poate le-a produs) si ce vrea sa faca cu ele? Vrea sa le vanda? Le consuma?
4. Filosofii ar fi total nemultumiti. Nu stiu cu exactitate ce este acela un mar, iar Ana e un personaj incert. Se poate discuta o saptamana pe tema asta, atat timp cat nu sunt date concrete tot degeaba .
5. Agronomii vor sa stie ce soi sunt merele, unde-s crescute, ce gust au. E important de stiut.
6. It-istii se vor gandi ca Ana are de fapt produse Apple (mere). Daca are mai multe inseamna ca are si iphone, si ipad si poate si un laptop mac. Bogata Ana asta… Care se baga sa se cupleze cu ea?
7. Psihologii sustin ca Ana saraca e stresata daca toata lumea vorbeste de ea ca are mere. Le mananca de suparare? Sau de bucurie? Sau ca sa faca in necaz proprietarului plantatiei?
8. Specialistii in literatura se vor intrece in scrierea de romane. Titlul e clar: ana are mere. Criticii literari abia asteapta sa critice abordarea.
9. Producatorii de filme sunt la fel de entuziasti. Un film cu titlul asta ar rupe norma. Va dati seama? Sa ne faca reclama pana si un copil de clasa I? Criticii literari asteapta si ei: sigur vor gasi cu totul alta semnificatie merelor decat s-au gandit producatorii.
10. Un jurist va pune problema proprietatii asupra merelor. Se prezuma ca Ana este proprietarul lor si aceasta prezumtie trebuie rasturnata cu orice mijloc de proba. Daca se dovedeste ca le-a furat, juristii vor indica cu precizie pedeapsa, care insa va depinde de locul de unde au fost furate merele, de modul cum au fost furate si de calitatea lor. Este importanta si calitatea Anei, recidivista sau nu, dar recomandarea ar fi sa-si ia un avocat bun.
11. Sociologii vor face diverse studii:
– ce parere au romanii despre Ana?
– ce parere au romanii despre consumul de mere?
– ce parere au romanii despre faptul ca Ana are mere?
– ce parere au romanii despre faptul ca nimeni nu a scris vreo carte/nu a facut vreun film pe subiectul asta?
– ce parere au romanii despre faptul ca aceasta fraza este prima pe care o invata copiii in scoala? se indreapta invatamantul romanesc intr-o directie buna?
12. Inchei in forta cu un alt om de stiinta: Dan Diaconescu. El, in functie de apartenenta politica a Anei, va intreba (cu raspunsuri prin sms, logic):
– sunteti de acord sa luam merele Anei si sa le dam poporului (daca Ana e membra PDL-PSD-aceeasi mizerie);
– daca e membra PPDD – ce parere aveti despre faptul ca Ana, o intelectuala cu doctoratul la Harvard, a ajuns sa consume doar mere?
Raspundeti prin sms, logic!
Ce as face eu? Pe bune: eu as pune un copil de clasa a X-a sa scrie un eseu pornind de la asta. As pune si unul de a VIII-a, si unul de a XII-a. Si pe la facultati.
Nu-i asa ca e o propozitie fabuloasa? š
Apropo, daca mai aveti si alte perspective, nu ezitati sa le semnalati!
Salutari blogosferice si naturale (precum merele…;desi puteau fi si artificiale, nu?) tuturor!
Sunt singurul care priveste aceasta propozitie intrun sens peiorativ?
Sens peiorativ?Explica š
Asta stiu, doar ca vroiam sa explice de ce si cum vede asta peiorativ š
Haha, ce tare:)) la filosofi m-am simtit=)) legat de peiorativ, peiorativ = cu sens depreciativ, dispretuitor
Oare s-a gandit cineva sa priveasca enuntul din toate perspectivele? :)) Nu da idei celor care fac subiectele la examene :)))
De ce nu? E o fraza pe care o stii, de care ai auzit. Mult mai bine decat sa-ti dea una care e complet noua, nu? š
Eu vad doar simplitate prin „Ana are mere”. O vad pe Ana, fata simpla care nu a renuntat la fructele copilariei, nu mananca pomelo, rodie sau mango. Ea mananca mere. Vad naturaletea expresiei sii imi aduce adimte de faptul ca uneori lucrurile pot fi simple, doar noi le complicam inutil.
Si mai vad faptul ca „Ana are mere” , o propozitie atat de banala la varsta asta , inseamna atat de multe in primii ani din viata de scolar. E prima propozitie complexa, cu subiect si predicat pe care o inveti, ti se pare atat de greu atunci si atat de usor acum.