Amalia respira adanc
Unele articole stau in draft zile, altele saptamani. Altele ani. Ma rog, e o gluma perimata, dar e un adevar: acest articol sta de peste 1 an in draft la mine. A suferit N modificari. Am adaugat, am sters, am adaugat. Ce vedeti acum a suferit cel putin 10 modificari.
Prima problema a acestui articol a fost cum sa-l incep. Paragraful de mai sus nu m-a scapat de problema. As spune chiar ca a accentuat-o. Initial voiam sa incep cu o discutie despre spectacolele-monolog. Exista doua opinii: unii nu le considera TEATRU, spunand ca sunt mai apropiate de stand-up ori de show televizat; altii considera ca un one-man show, un spectacol monolog, arata adevarata valoare a unui actor. Acum nu stiu ce sa zic. Nu pot sa ma pronunt decat subiectiv: imi plac, unele sunt extrem de reusite, insa nu-mi dau seama cat de relevante sunt pentru a reliefa valoarea unui actor. In aceasta privinta las criticii si specialistii sa se pronunte.
O alta varianta de a-l incepe ar fi fost sa precizez faptul ca exista mai multe variante in care se joaca. Amalia respira adanc este un text scris de Alina Nelega, acesta facand parte din volumul Kamikaze. Monoloage si monodrame pentru actori si actrite. Cele 2 variante se joaca la Teatrul Mignon si la Teatrul Act. Din pacate pentru mine, eu am vazut doar varianta de la Mignon. Ma rog, din pacate zic pentru ca nu le pot compara, altfel spectacolul vazut de mine este unul realmente bun.
Unul dintre cei care vazu ambele variante este Paul Dutu(AICI despre spectacolul de la Mignon si AICI despre cel de la Act). Desi as fi vrut o comparatie mult mai ampla si mai profunda, ma multumesc momentan cu aceasta minima comparatie.
Despre text nu vreau sa spun foarte multe. Se pierde tot farmecul. Spun doar ca este un monolog despre viata unei femei, episoade care coincid cu evenimentele importante din Romania: instaurarea comunismului, apogeul epocii Ceausescu, decaderea si apoi adaptarea la noua lume, cea de dupa comunism. Pe langa acestea, vedem etapele din viata oricarui om: copilarie, adolescenta, viata de adult, totul terminandu-se cu discutia cu un senina, dar in acelasi timp foarte profunda, cu pacientul unui azil de batrani.
Mai multe nu zic. Mergeti sa vedeti, deci, spectacolul Amalia Respira Adanc, la Teatrul Mignon din Centrul Capitalei (Hristo Botev nr 1). Merita! Salutari TEATRALE tuturor!
ps: Sper ca va place forma finala a articolului. Amalia respira adanc dupa ce-l citeste si nu se supara :)) Zic. Iar cand zic AMALIA, ma refer la domnisoara regizor Amalia Olaru.