Am organizat un concurs pe PROFILUL PERSONAL de Facebook

Emil Calinescu LaTeatru

Am organizat un concurs pe PROFILUL PERSONAL de Facebook, iar articolul de mai jos este un fel de sinteza. Concluziile acestei decizii si ce voi face in continuare le gasiti in randurile urmatoare.

Intai, contextul: Editura Trei mi-a oferit 3 exemplare ale cartii Petrecerea de vanatoare. Ma rog, pe langa exemplarul ajuns la mine, sa-l pastrez. Partea interesanta este ca exemplarele nu au ajuns fizic la mine, ele se vor duce direct la castigatori.

Fara sa imi impuna ceva, mi s-a sugerat sa fac 3 concursuri: unul pe Facebook, unul pe Instagram si unul pe blog (pe blogul de carte, evident). Cu acest din urma lucru nu am fost de acord. Nu mi se pare util un articol plin de comentarii, care peste 1 luna devine irelevant. Balast. Vreau articole evergreen, care sa fie interesante si peste 2-3 ani. Dar despre asta intr-un articol viitor.

Drept urmare, aveam 5 variante:

  • Sa fac un concurs pe TikTok, noua senzatie a retelelor sociale.
  • Sa fac un concurs pe YouTube.
  • Sa fac un concurs pe Twitter. Aici tin sa mentionez un aspect: Twitterul este foarte activ in perioada asta. In multe momente mai activ decat Facebook si Instagram.
  • Sa dau 2 exemplare fie pe Instagram, fie pe Facebook.
  • Sa fac 2 concursuri distincte pe Facebook, unul pe pagina de facebook a blogului de carte si un altul pe contul personal.

Din mai multe motive, am optat pentru ultima varianta. Oricum, in privinta contului personal am facut un test de cateva saptamani: am postat mai rar pe Pagini, mutand continutul la gramada, pe profil. Noaptea, dupa ce termin de scris articolele, fac o postare de genul Asta seara am scris …

Uitasem sa va spun: atat pe pagina blogului, cat si pe profil, regula era sa dai like paginii Editurii Trei si sa taguiesti in comentariu o persoana. Nu stiu cat de mult sunteti de acord cu modalitatea asta, dar asta pare cea mai eficienta.

Stiu, am scris mult si nu am ajuns la concluzii. Ele abia acum urmeaza.

Ca sa inlatur orice urma de suspans, concursul a mers MULT mai bine pe pagina de Facebook a blogului de carte, pe locul acela nisat unde sunt doar iubitori de carte, insa nu pot spune ca a mers rau pe Profilul Personal.

Important de precizat: postare a ramas fixata prima pe toata durata concursului. Asta pentru cine facea click pe profilul meu in perioada asta.

Am obtinut ceva urmaritori noi, am obtinut un numar decent de comentarii (ma rog, putini participanti, caci unul putea da un numar nelimitat de comentarii atat timp cat taguia persoane diferite), interactivitatea mi s-a parut un pic crescuta si pe restul postarilor. Insa tot mai bine a mers pe pagina, acolo totul parea natural.

Nu as putea da sfaturi de viitor pentru altii, fiecare are propria comunitate, la unii ar putea functiona, habar n-am, in cazul unora concursul ar putea parea natural. La mine postarea de concurs contrasta prea mult cu restul postarilor, parea exact cum zicea hastagul celebru: #ScosDinContext. Folosesc des acest hashtag, mai ales pentru a da citate din spectacolele ori filmele vazute.

Nu pot sa inchei acest articol fara sa va atrag atentia asupra unui lucru: comunitatea de pe Facebook este EXTREM de importanta. Un concurs, daca va parea un cadou pentru urmaritori, ar putea face bine. Insa nu trebuie exagerat. In sens contrar, urmaritorii nu trebuie sa simta ca sunt folositi. Da, urmaritorii unei PAGINI accepta mai usor faptul ca acea PAGINA este MONETIZATA. Urmaritorii unui CONT, insa, sunt mult mai sensibili: ei stiu ca urmaresc O PERSOANA UMANA, cu bune si cu rele, cu placeri, cu opinii. Asa ca atentie mare.

PROFILUL PERSONAL de Facebook

Ca sa concluzionez, Am organizat un concurs pe PROFILUL PERSONAL de Facebook si NU imi pare rau. Nu voi mai organiza in viitorul apropiat, insa nu exclud complet sa mai repet experimentul. Nu sfatuiesc pe nimeni nici sa da, nici sa nu. Insa sfatuiesc pe toata lumea sa testeze, sa incerce, sa vada ce se potriveste comunitatii proprii. Asta in cazul in care chiar si-a strans o astfel de comunitate in jurul lui.

One thought on “Am organizat un concurs pe PROFILUL PERSONAL de Facebook

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !