Am mers cu CFR la clasa I si mi-a placut ce am vazut

Cu CFR la clasa I

Cu CFR la clasa I am mai mers o singura data. Eram student si m-am intors de la mare. Am gasit atunci bilet la personal, Regio, la clasa I. Tin minte ca in compartiment erau si cativa care platisera bilet la clasa a II-a, fara loc, diferenta dand-o la nas. Sa traiasca si familia lui. Ma rog, vorbesc de clasa I la vagon normal, caci vagoanele de dormit si cuseta sunt discutie distincta.

Acum, insa, am mers la Gala Spring Super-Blog fix dupa dubla vacanta de Paste si 1 mai. La dus, vineri, am gasit loc la trenul privat Hyperion. Am dat fix 50 de lei pe bilet. La intoarcere, insa, duminica, era nebunie.

Gala Spring Super-Blog 2019

Aveam 4 optiuni mari si late:

  1. Un tren CFR la 8 dimineata (8:25 parca), la clasa a II-a. Am preferat, insa, hashtagul #AlegeSomnul.
  2. Sa ma duc la Hyperion, la cat era el (la 4 parca), sperand ca nu toti cei care isi rezervasera loc se vor prezenta.
  3. Sa ma duc cu cineva cu masina, erau cateva optiuni de acolo. Doar ca ma temeam de aglomeratia de pe Autostrada Soarelui.
  4. Sa merg cu CFR la clasa I, la trenul de la ora 13 (dupa mine, cea mai buna ora).

Cu CFR la clasa I

Am ales ultima optiune, toate celelalte avand mari dezavantaje: somnul meu, dupa o noapte grea (la propriu si la figurat); riscul de a sta in picioare 2 ore; riscul de a sta pe autostrada, plus nesiguranta unei ore clare de ajungere. In plus, asa cum iau multe lucruri, am zis ca e o provocare si o experienta de viata. Pretul a fost de 84 de lei (cu tot cu reducerea de plata online).

Acum, tot ce am vazut trebuie privit in context: probabil multi dintre pasagerii de la clasa I ar fi mers la clasa a II-a, daca ar mai fi fost locuri. A fost pentru ei, nu pot spune pentru cati, o varianta de rezerva.

Conditiile, caci despre ele vorbim, nu au fost deloc rele, dar nici ceva sa ma dea pe spate. Niste scaune nitel mai comode, un fel de fotolii, mai moi, cu niste manere confortabile. In plus, mai putini oameni (erau in stanga mea 4 oameni in jurul unei mese, 2 si 2), in timp ce pe partea mea eram doar eu si o persoana in fata mea. Prizele, una la 2 persoane (ca numar), erau toate functionale.

Acum, partea care ii atrage pe multi la clasa I este cea legata de public. De colegii de compartiment. Aici lucrurile sunt relative. Repet, foarte multi dintre ei erau studenti, nu-mi dau seama daca snobi care au vrut sa se dea mari ori pur si simplu niste ghinionisti care nu au avut alta optiune.

La clasa a II-a, la ORICE tren, 80% dintre calatori sunt fie studenti care merg gratis (datorita ori din cauza deciziei guvernului PSD din 2016), fie pensionari. Ceilalti, platitorii de bilet intreg, sunt pe cale de disparitie, in special pe cursele lungi (Bucuresti-Cluj, Bucuresti-Arad, Bucuresti-Timisoara ori Bucuresti-Iasi, ca sa zic ce trasee am frecventat cel mai des in ultimii ani).

Un lucru extrem de interesant, pe care nu stiu cum sa-l interpretez: foarte multe bilete online. Controlorii au o lista cu cei care au cumparat online. Se uita la biletul tau, musai printat (caci trebuie sa semneze; oficial, se poate si neprintat, aratat de pe telefon; practic, insa, ei vor musai sa se semneze pe el), apoi te cauta pe lista lor si te bifeaza. De obicei, pe drumurile frecventate de mine, e o lista mica, de 2-3 persoane. La un moment dat vazusem 10 persoane si mi s-au parut multi. De aceasta data, insa, erau 5 pagini cu bilete online, din ce am inteles eu majoritatea (nu toate) erau la clasa I. Ideea e ca online nu poti cumpara bilete reduse ori gratuite (din cate stiu eu).

Ce am observat, insa, a fost linistea de la clasa I. Nimeni cu muzica data tare, nimeni care sa se certe cu cineva. Eu am oricum casti in urechi, aveam si o stare ciudata de oboseala combinata cu mahmureala, deci chef de vorba cu cineva nu aveam. Din ce am putut observa, insa, erau foarte multi tineri, nu stiu daca studenti sau nu, linistiti, tacuti, calmi. Controlorul nu s-a certat cu nimeni, nu a avut nimeni nimic de zis. Toaleta n-am vizitat-o, deci nu pot spune daca e mai buna sau mai rea decat cea de la clasa a II-a.

Ah, si nimeni care sa vina cu un cos de produse cumparate de la chiosc, pe care sa le vanda la supra-pret. Ma rog, asta e de rau, ca poate as fi baut o cola.

Nu stiu, deci, cat de relevanta este experienta asta si daca ar trebui sa merg in viitor cu CFR la clasa I. Poate pur si simplu am avut noroc. Acum, la TIFF, la sfarsitul lui mai, ar fi o idee buna? (poza cover e luata de pe Kristofer.ro)

4 thoughts on “Am mers cu CFR la clasa I si mi-a placut ce am vazut

  1. Ce-i drept nu am mai auzit pe nimeni sa povesteasca de bine de cfr in ultima perioada. Am pierdut mult timp din viata mea in tren, in perioada studentiei si nu mergeam gratis pe atunci. La clasa I nu cred ca am mers vreodata dar acum dupa ce am citit ce ai scris, parca as mai incerca. Nici cu masina nu e prea placut cand stai in coloana.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !