Am gasit manele la Coldplay

Am gasit manele la Coldplay

Subiectul manele la Coldplay inca nu s-a racit. Este inca actual si indraznesc sa cred ca va fi actual si peste 2 luni. Este tipul de scandal care reuseste sa ne arate cine suntem, care reuseste sa scoata ipocrizia din oameni, tipul de scandal pe care n-ai cum sa-l uiti ori sa-l ignori.

Eu vreau sa subliniez 3 aspecte relevante, eu le consider chiar fundamentale, pe acest subiect. Le iau pe rand.

Manele la Coldplay sau cand antimanelistii se comporta fix ca manelistii!

Scrisese mai demult cineva, cred ca Iulian Comanescu, sper sa nu gresesc, un articol intitulat Maneaua spiritului national. El arata cum Romania are dusmani inclusiv in imnul national. „Cruzii tai dusmani” nu este o sintagma preluata dintr-o manea, ci este o parte a unui vers apartinand imnului national. Care este sau nu manea? Intrebarea de o mie de puncte. Sau de euro.

Iar in acest scandal, manele la Coldplay, antimanelistii s-au dovedit a fi manelisti in doua privinte.

Prima dintre ele, fundamentala, este PRETENTIA ca pe banii tai sa se cante ce vrei tu. Pai bine, fratilor, pretentia asta o au interlopii care cer pe bani melodia preferata. Tu, ca om cult, civilizat, ar trebui sa accepti ca ai dat bani nu doar pe talentul interpretului ori al formatiei, ci si intreaga lui filosofie de viata, sociala, politica, pe tot ce are el de spus si oferit.

Multi acuza ca totul ar fi un fake, ca nu Coldplay a decis totul, ci Global Records, adica oamenii cu PR-ul. Ceea ce e corect, si eu cred asta, doar ca si pana acum era la fel. Melodiile alea pe care voi, fani iColdplay, le iubiti, au fost facute la fel. Nu stie nimeni din afara care-s ideile formatiei si care-s ideile celor din spatele scenei. Asa functioneaza lucrurile, nu doar la Coldplay.

A doua eroare a antimanelistilor este generalizarea, care generalizare se intoarce ca un bumerang impotriva lor. Ei sustin ca TOATE manelele sunt proaste, agramate, inculte si ca toate instiga la fapte imorale si antisociale. Manelistii spun ca toti antimanelistii sunt rasisti.

Si unii, si altii au dreptate in aceeasi masura. Unde gresesc? Pai, in mod evident, la generalizare.

Sa va spun cum cred EU ca sta treaba cu antimanelismul. Din acest curent (ce dubios suna!) fac parte 5 categorii de oameni (majoritatea dintre ei, mai sunt si cazuri speciale, aparte):

  1. Rasistii asumati, extremistii. Uitati-va la comentarii, INCA sunt extremisti care vorbesc despre Antonescu.
  2. Rasistii mascati, care vor sa-si ascunda rasismul cu niste argumente solide, rationale. Invoca muzica lautareasca, muzica tiganeasca autentica, invoca legea, invoca incalcarea regulilor gramaticii si inca multe altele. Tot rasisti sunt, dar nu vor s-o arate. In cazul lor, toleranta este una dubioasa: tolerez tot ce nu ma afecteaza. In momentul in care ei SUNT NEVOITI sa asculte o manea, tot bagajul lor tolerant se topeste brusc.
  3. Snobii culturali si financiari, care nu vor sa fie confundati cu cei saraci ori cu cei mai putin culti. Nu vor sa asculte muzica pulimii. Ei asculta muzica elitista si se lauda cu asta.
  4. Occidentalii pretiosi, care tot un fel de snobi culturali sunt, dar care o fac pentru a-si arata atasamentul fata de cultura occidentala: cei care asculta manele sunt trogloditi orientali. Nu ne uitam spre Stambul ori spre Mumbay, ci spre Viena sau Berlin. Ma rog, asa zic ei, insa in mod cert avem mai multe in comun cu Stambulul (chiar daca in acest moment capitala Turciei este Ankara) decat cu Viena. Nu mai zic de Belgrad vs Budapesta, ambele capitale ale unor state vecine.
  5. Sunt oameni care pe bune nu asculta manele pentru ca nu le plac, fara a fi rasisti, snobi culturali ori alte asemenea. Doar ca oamenii astia, daca s-ar opri aici, nu ar fi ANTImanelisti, ci pur si simplu nu ar asculta manele. Exista printre ei niste oameni mai radicali, chiar daca inca rationali, cei care se lupta cu manelele, care considera ca fac un bine societatii si care, din exces de zel, ajung intr-una dintre categoriile de mai sus. Vi-l mai amintiti sper pe George Pruteanu.

Problema este insa alta: cei din categoriile 2-3-4 vor sa para din categoria 5, iar cei din categoria 5, fiind mai rationali, intelectuali, produc argumente pentru 2-3-4. Chiar si pentru 1. E drept, eu cunosc oameni care nu asculta de buna-voie manele, dar care nu se stramba cand aud o manea in cine stie ce context. Se comporta normal, rational, uneori chiar incearca sa se simta bine in acel context, la acea petrecere. Acum 15 ani acestia erau putini spre deloc. Acum ei tind sa fie o minoritate tacuta, ei exista, ii stiu doar cunoscutii si apropiatii, insa nu ies in evidenta. Chiar si aici, in aceasta disputa, ei au preferat sa stea in umbra.

Fara sa am date concrete, pe care cu greu le-ar putea avea cineva, eu consider ca cei din categoria numarul 5 sunt intr-o mare minoritate. Cei din categoriile 2-3-4 SE LAUDA ca ar fi acolo, dar nu sunt. Cei din categoria numarul 5 sunt scosi la inaintare, par o minoritate galagioasa, care acapareaza prim-planul.

Evident ca cele 3 categorii de mijloc se intrepatrund, sunt oameni care fac parte din toate 3. Formand, alaturi de rasistii asumati, MAJORITATEA, cei care se lauda cu celebra sintagma „ascult orice in afara de manele” se baga singuri in aceeasi categorie cu cei de mai sus. In aceeasi turma.

Asa cum eu, cand ma laud ca ascult manele, ma autoinclud intr-o turma unde MAJORITATEA este formata din agramati, inculti, oameni fara scoala, interlopi. Nu-mi convine, dar imi asum asta.

Si inca ceva aici: sintagma TOATE MANELELE SUNT PROASTE SI INSTIGA LA FAPTE PENALE este la fel de nociva si de discriminatorie precum sintagma TOTI TIGANII SUNT INFRACTORI. Generalizarea e problema, nu ce anume se generalizeaza

Asta imi aminteste de o faza traita acum vreo 10 ani: oprise la semafor o masina din care rasunau la maxim TUDOR GHEORGHE. Cand am povestit-o unor prieteni, ei s-au bucurat. Eu le-am zis: E GRESIT SA SE AUDA MUZICA LA MAXIM DINTR-O MASINA. DE CE AR FI RELEVANT CE MUZICA? FIECARE ASCULTA PENTRU EL. Se uitau ciudat la mine…

Manele la Coldplay sau cum poate fi manipulat inteligent un public!

Au explicat altii mult mai bine, eu spun doar ca s-a cautat scandalul, ca acel cantaret de manele trebuia promovat in afara bulei sale si ca totul a iesit ca la carte.

Insa, atentie, acest CA LA CARTE include reactia tembela a publicului. Este ca si cum eu m-as duce la un smardoi, l-as injura de mama, el m-ar bate si eu as obtine in instanta despagubiri. Legal as avea dreptate, injuraturile de mama nu sunt circumstante atenuante pentru el. Insa eu tot „agent provocator” as fi.

Asta au facut organizatorii: stiau la perfectie publicul roman, au mizat pe huiduieli, pe care le-au intors in favoarea lor. Nota 10 pentru ei, nota 2 pentru public.

Dar na, cand organizezi un concert pe stadion si nu intr-o sala de opera, manifestarile sunt specifice stadionului, nu Operei.

Chiar asa, oare cum ar fi sunat acel manelist la Opera? Cum ar fi reactionat publicul pretios daca sfanta sala a Operei ar fi fost manjita, intinata, spurcata, de un manelist? Sper ca n-ati uitat de maneaua filmata la Opera acum mai bine de zece ani.

Scandalul Manele la Coldplay ne-a demonstrat inca o data ca antimanelistii fac maneaua relevanta!

De multe ori, dusmanii te fac relevant. Cu cat te urasc mai mult, cu cat dau in tine mai mult, cu atat tu esti mai relevant, mai important.

Daca nu ar fi huiduit nimeni, poate nici n-am fi auzit de scandal. Chiar conta cine a cantat alaturi de Coldplay? Ei, antimanelistii, l-au facut relevant, asa cum au facut relevant genul muzical manele. L-au readus in prim-plan, l-au readus pe buzele tuturor. Fara ei, maneaua ramanea in bula ei, inculta, agramata si cum mai zic ei ca ar fi. „Make manele great again” #cumarveni!

Asadar, s-au gasit manele la Coldplay. Asa ca cei care le dispretuiesc au tinut neaparat sa le promoveze, comportandu-se fix ca niste manelisti. Caci antimanelistul daca nu-i fudul, parca nu-i antimanelist destul. Si nu, nu vorbesc despre cei care NU asculta manele, ci despre cei care SE DECLARA ANTIMANELISTI. Sper ca ati inteles diferenta.

Despre scandalul manele la Coldplay au mai scris: Andra Nistor, Zoso, Cristian Pantazi (g4), Gabriela Iordache (DeFapt), Catalin Tolontan (Hotnews), Silviu Tudor Samuila (Golazo) si ArhiBlog (Cetin).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !