Alternatorul – una dintre cele mai importante piese ale masinilor

Alternatorul – una dintre cele mai importante piese ale masinilor moderne. Cum stii ca s-a stricat si ce solutii ai?

Masinile vechi puteau sa functioneze fara niciun fel de probleme fara alternator, in conditiile in care numarul de consumatori electrici de pe un automobil construit in urma cu 20-30 de ani era unul mult mai redus.

Astazi insa, alternatorul a devenit una dintre cele mai importante piese de pe un automobil. Aceasta piesa care pare a nu avea o importanta foarte mare, reuseste sa converteasca energia mecanica in energie electrica, oferind posibilitatea functionarii pentru tot ceea ce este electric in automobil: sisteme complexe de siguranta, faruri, geamuri electrice, incalzire, etc.

Din pacate, alternatorul este si una dintre piesele care se strica cel mai adesea. In cazul in care defectiunea este foarte mare, singura solutie este achizitia unui alt alternator. Daca defectiunea nu este chiar atat de mare insa, exista servicii de reparatii alternatoare care pot sa fie cat se poate de eficiente.

 

Care sunt semnele care arata ca alternatorul este stricat?

 

Pentru a putea apela la reparatii alternatoare in timp util, orice sofer trebuie sa stie care sunt principalele semne pe care le genereaza un alternator stricat. Cei de la www.reparatii-alternatoare.com au facut o lista cu aceste semne, care ar trebui sa trimita orice sofer in service:

  • Lumina de avertizare din bord ramane aprinsa. Este cel mai evident semn si trebuie sa trimita pe oricine in service. Nu tot timpul insa, un alternator pe cale de a se defecta aprinde lumina din bord. Din fericire, exista si alte simptome.

  • Farurile au o lumina mai slaba. Atunci cand vizibilitatea pe timp de noapte nu mai este la fel de buna precum era, este posibil ca problema sa fie de la alternator.

  • Motorul face sunete dubioase. Un motor care functioneaza bine are o toarcere placuta. In cazul in care alternatorul este stricat, motorul nu mai are acea toarcere, ci una mult mai brutala.

  • Miroase a incins. Sunt o multime de cazuri in care poate sa apara un miros incins in habitaclu, insa defectiunile alternatorului sunt printre cele mai dese in acest sens. De regula, motivele pentru care apare mirosul sunt urmatoarele: roata de transmisie nu mai functioneaza corect, curelele sunt supuse unei presiuni mult mai mari si au tendinta de a supraincalzi.

  • Exista mai multe mecanisme care nu mai functioneaza asa cum trebuie. Evident, toate mecanismele care functioneaza pe baza de curent electric incep sa nu mai dea randamentul de odinioara in momentul in care alternatorul nu mai este la cel mai inalt nivel de functionare.

  • Masina reactioneaza greu la pornire iar bateria cedeaza. In momentul in care pornirea se face greoi, este bine sa se verifice alternatorul. De asemenea, daca bateria nu mai primeste tot curentul de care are nevoie, este posibil ca alternatorul sa nu mai emita suficient curent electric.

Pentru a verifica alternatorul este nevoie de un multimetru si un voltmetru care indica anumite valori, sau pur si simplu de o vizita la un service, unde se pot oferi toate informatiile necesare.

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !