Alina Lerca: ” … cu unele persoane nu ai cum sa nu fii sarcastic, iar mie imi curge sarcasmul prin vene”

Majoritatea articolelor sunt sarcastice deoarece acesta imi e stilul.

 

Salutare si bine v-am regasit la primul interviu al lunii August. Dupa cum ii zice si numele lunii, va fi un interviu extrem de … fierbinte 🙂 Nu mai lungem vorba si las invitata mea de astazi sa se prezinte!

Salutare si multumesc Emil pentru invitatie. Eu sunt Alina Lerca, blogger, trainer si, daca ar fi sa ma iau dupa studiile absolvite, as spune proaspat sociolog. Altfel spus, sunt o moldoveanca din inima Ardealului! 🙂

Incepem cu prima calitate, cea de blogger. Va trebui sa ne vorbesti despre „porecla” ta blogosferica. Nu o voi scrie, de teama sa nu gresesc, asa ca te las pe tine. Mai ales: de ce in franeza si nu in engleza ori romengleza? 😀

Madmoiselle Sarcastique, haide ca nu e chiar asa de greu. :)) Mi s-a parut ca suna mai bine in franceza, nu am stat foarte mult sa analizez numele blogului la momentul respectiv. Oricum, nu regret decizia luata atunci – lumea deja ma striga `madmoiselle~, ceea ce e tare fain!

Acum prezinta-ne blogul: despre ce scrii cu precadere, care sunt subiectele evitate, despre ce ti-ai dori sa scrii si n-ai facut-o inca. (Moment publicitar).

Scriu despre orice vad, simt, cred, experimentez, observ. Majoritatea articolelor sunt sarcastice deoarece acesta imi e stilul. Nu stiu daca exista un subiect despre care vreau sa scriu si nu am facut-o inca sau il evit. Articolele personale de pe blog sunt oarecum spontane, nu caut subiectele. Scriu despre societate si probleme sociale, beauty, fashion, evenimente culturale, de-ale femeii, efectiv despre orice. Asta e frumusetea de a fi blogger generalist!

Nu stiu cum e la altii, dar eu folosesc romengleza doar in articolele personale, alea sarcastice.

Scrii despre „beauty” pe un blog al carui titlu este in franceza?

Ai sa razi, dar in articolele mele folosesc destul de multa romengleza 😀

Explica-ne cum e cu romengleza (sau romgleza) asta? De ce este ea atat de des folosita? Si de ce-i folosita pe un blog al carui titlu este in limba franceza?

Nu stiu cum e la altii, dar eu folosesc romengleza doar in articolele personale, alea sarcastice. In advertoriale o folosesc numai daca e musai. De ce folosesc? Pentru ca oarecum farmec articolului, iar exprimarea este una naturala. Totusi, nu fac buz de romengleza. Iar ca sa iti raspund la a doua intrebare, nu stiu cum e din punct de vedere SEO, dar nu cred ca e ceva gresit. Si chiar daca e gresit, e blogul meu si imi asum.

Revenind la numele tau „de scena”, Madmoiselle Sarcastique este traducerea franceza a termenului romenglez de „haterita”? Explica-ne cum e cu „hatereala” asta, cu „haterii”: cine sunt ei, ce fac, cum ne ferim ei, cum ni-i facem aliati 🙂

Nu stiu daca e foarte corect termenul de `haterita`. Vezi tu, cu unele persoane nu ai cum sa nu fii sarcastic, iar mie imi curge sarcasmul prin vene. E felul meu de a face misto pe seama unei persoane sau de a mentine la distante alte persoane. Haterii zic direct ceea ce au de zis fara sa ne menajeze, fara dulcegarii, fara ocolisuri. Nu cred ca ne putem feri de ei, caci sunt peste tot, dar cred ca ar fi bine sa ne obisnuim cu ei. E mai simplu asa!

O observatie de la o haterita, careia nu-i voi da numele: se scrie madEmoiselle, nu madmoiselle. Este scris intentionat gresit? 😀

Haha, da. Stiu ca se scrie mademoiselle, cunosc si eu franceza. Ideea e ca mi-a placut mult acest nume de blog si nu am vrut sa renunt la el. Varianta cu `mademoiselle` era deja luata, asa ca am zis ca pot renunta la e, voi avea un nume mai special. 🙂

Ti s-a intamplat sa spui numele blogului tau cuiva si acea persoana sa nu stie cum sa-l scrie, sa fi fost nevoita sa-l zici pe litere?

Nu, insa toti ma intreaba: se scrie cu `que` la urma, corect? :))

Cat de mult ti-a influentat acest blog imaginea ta in „offline”? Ai ajuns sa fii perceputa/strigata de catre prieteni „Sarcastica” ori apelative asemanatoare? 😀

Prietenii mei stiau deja ca sunt sarcastica, pentru ei nu a fost o noutate. Asa cum am mai spus mai sus, sunt destui care-mi spun madmoiselle. Totusi, cred ca devreme sa vorbesc despre o imagine in offline, nu sunt chiar asa populara. Inca. 😀

Nu exista o reteta pentru a fi blogger de succes: e fix cum ti-l faci!

Sa trecem mai departe, dar sa ramanem in domeniul bloggingului. Spune-ne ce beneficii ai avut de pe urma blogginului. Spuneai ca e prea devreme sa vorbesti despre o imagine in offline. Atunci, ce alte beneficii ti-a adus, pana acum, acest blog?

La nici o luna de cand am trecut pe domeniu, am avut parte de prima colaborare. Numarul colaborarilor cresc, ceea ce e perfect!

Spune-ne, legat de colaborari si advertoriale, care a fost, daca-ti mai amintesti, PRIMUL tau advertorial.Daca vrei, ne poti spune si cat ai luat pe el 🙂

Imi amintesc perfect primul meu advertorial. Primisem prin formularul de contact de pe blog un mesaj de la o spalatorie, La Umeras. Aveam emotii, nu stiam daca ii va conveni conditiile mele, dar discutia a decurs fara probleme. Pentru acest advertorial am primit 150 lei.

Uau, primul advertorial a costat atata. Felicitari!
Spune-ne, acum, cel mai „simpatic” advertorial, cea mai „frumoasa” provocare venita de la vreo firma 🙂

Toate colaborarile mele au fost frumoase in felul lor. Nu cred ca am una favorita. Urmeaza o colaborare cu un restaurant local, in curand. Inca nu pot da detalii, dar veti vedea in online. 🙂 Sunt foarte entuziasmata si abia astept sa vad rezultatul final! 😀

Unii spun ca bloggerii bucuresteni sunt avantajati, ca multe evenimente se intampla exclusiv in Bucuresti. Altii sustin ca, dimpotriva: in provincie, intr-un oras mai mic, bloggerul are sanse mai mari sa se faca cunoscut. Afacerile locale mici, restaurante ori alte afaceri, apeleaza mai degraba la bloggeri intr-un oras mic decat intr-unul mare. Ma rog, Clujul nu e un oras chiar mic, dar oricum mai mic decat capitala. Spune-ne cum sta treaba, de fapt, si cum poate sa aiba succes un blogger in capitala Ardealului 🙂

Adevarul e undeva la mijloc. Eu am pierdut multe colaborari pentru ca nu eram din Bucuresti, de exemplu. Conteaza mult cum te vinzi, cum abordezi firmele. Poti sa fii blogger de succes oriunde, in orice oras: Cluj, Suceava, Timisoara sau Bucuresti. Asta daca faci treaba buna, ai incredere in tine si in abilitatile tale de blogger! In plus, depinde foarte mult de nisa blogului. Din nou, am pierdut colaborari tocmai pentru ca sunt blogger generalist, iar firmele respective aveau nevoie de bloggeri nisati in diverse domenii. Nu exista o reteta pentru a fi blogger de succes: e fix cum ti-l faci!

Cum este mai bine: sa ai un unic blog, generalist, pe care sa scrii despre absolut orice, sau sa ai mai multe bloguri, de nisa? Parerile sunt impartite, as vrea sa aud si parerea ta 🙂

Tind sa cred ca e mai bine sa ai un blog de nisa, insa la mine nu functioneaza asta. :)) Imi e mai usor sa am mai multe rubrici de care sa ma ocup, decat sa am mai multe bloguri.

[Super-Blog] Este un concurs care te ajuta sa te (re)descoperi. In nici un concurs nu am fost la fel de motivata si in acelasi timp, atat de frustrata.

Zi-ne acum de concursurile blogosferice la care participi. Articolele inscrise in concurs, si ele advertoriale, au un specific aparte. De ce e bine sa participi la concursuri (eventual, de ce nu) si care sunt cele mai importante premii castigate pana acum la astfel de concursuri?

Particip doar la campaniile pentru bloggeri unde sunt diverse premii puse in joc. De exemplu, eu asa am invatat sa scriu advertoriale si am am devenit un blogger mai bun. Am cunoscut oameni noi, am legat noi prietenii, mi-am facut noi conexiuni – ceea ce e foarte important pentru un blogger. Nu particip, in schimb, la concursurile facute de alti bloggeri. De cele mai multe ori am castigat vouchere.

De Super-Blog, cel mai cunoscut si mai vechi concurs blogosferic, ce ne poti spune? De ce ai participat si daca vei mai participa si la editiile viitoare 🙂

Oh, e concursul meu de suflet! In momentul in care m-am inscris (acum doua editii) nu prea stiam despre ce e vorba, dar am zis sa ma inscriu ca nu am ce pierde. E cel mai genial concurs, cel mai drag, dar si cel mai greu. Bineinteles ca ma voi inscrie in octombrie la urmatoarea editie!

Spune-ne DE CE este „cel mai genial concurs”? Ce are Super-Blogul atat de special?

Este un concurs care te ajuta sa te (re)descoperi. In nici un concurs nu am fost la fel de motivata si in acelasi timp, atat de frustrata. Are farmec, are oameni frumosi si talentati, are toate ingredientele necesare pentru un concurs blogosferic de calitate.

La ultima editie, cea din primavara, pe ce loc te-ai clasat? Mai tii minte? 🙂

29, daca tin bine minte. Am primit cateva penalizari pentru ca am depasit deadline-ul, dar promit ca in editia asta sa ma clasez undeva mai sus.

Din pacate pentru tine, editia asta reintru in ring. Deci de castigat sigur nu vei castiga 🙂
Ne spui, totusi, daca ai castigat vreun premiu la Super-Blog? Si daca da, care este acela/care sunt acelea?

Nu am castigat.

O intrebare venita din public, pe care o infloresc eu un pic: mai are sens ideea de blogroll in anul 2017? Ce este, pentru tine, acela blogroll si cat de important este pentru un blog sa aiba o astfel de sectiune? 🙂

Din cate stiu eu, este important sa ai un blogroll deoarece te ajuta la optimizarea site-ului. In 2017, blogroll-ul a devenit strict o strategie de link exchange. Nu ma bag tare mult in detalii deoarece nu stapanesc bine domeniul, dar stiu ca e bine sa ai o astfel de sectiune pe blog.

Din public mi se semnaleaza faptul ca in blogroll-ul tau figureaza una bucata site + blogul lui Blogatu. Am intrat pe blogul tau, intr-adevar, asa este. Daca e bine sa ai blogroll, de ce la tine acolo sunt doar aceste 2 link-uri?

Mi-am facut de cateva zile aceasta sectiune si nu am avut timp sa mai adaug si celelalte link-uri. Dar chiar si asa, nu voi avea un blogroll foarte lung.

In sens invers, cand intri pe un blog, ii verifici blogroll-ul? Intri pe blogurile mentionate acolo? Este o modalitate de a descoperi bloggeri buni de citit?

O fac doar atunci cand doresc sa descopar bloguri noi. Chiar am dat dat peste niste bloguri faine in acest mod, pe care le citesc si acum.

Zi-ne acum care crezi ca este cel mai slab articol scris vreodata de tine 🙂

Ioi, nu stiu. :))

Nu ti s-a intamplat niciodata sa nu-ti placa un articol scris de tine, in cazul meu intamplandu-se asta cu precadere in cazul advertorialelor…

Nu imi vine in minte un astfel de articol, dar daca frunzaresc blogul, sigur voi descoperi ceva 😀

Zi-ne acum, in calitate de „cititor de bloguri”, ce fel de bloguri citesti si, mai ales, CUM le alegi? Ce trebuie sa faca un blogger pentru a fi pe lista de lecturi a Alinei Lerca?

Simplu, trebuie sa-mi starneasca interesul. Caut o exprimare cat mai naturala, un blog cat de cat curat ca aspect ( urasc blogurile cu reclame multe, pop up-uri si alte minuni de acest gen) si umor. Oricum, citesc destul de rar alte bloguri.

Esti abonata la vreun blog? Daca da, spune-ne care este acela/care sunt acelea? Ca vreau si exemple de bloguri care-ti plac.

Da. Poteci de dor, Ioana Radu, Un blog colorat, Aguritza.ro, Hadasa Scrie. Cam astea sunt blogurile pe care le citesc cel mai des.

Facultatea de Sociologie nu mi se pare chiar utila decat daca vrei o cariera in Statistica sau Cercetare. Altfel, sunt 3 ani pierduti.

Sa trecem acum de acest subiect si sa vorbim despre „originile” tale etnice. Esti „o moldoveanca in Ardeal”. De ce ai decis, ca moldoveanca, sa faci facultatea in inima Ardealului si cum te-au primit ardelenii?

Hmm…e mai complicat decat pare. M-am mutat in Cluj inainte sa stiu ca vreau sa fac facultatea aici. Intr-o seara mi-a venit ideea sa ma mut in alt oras, insa nu stiam unde. Ca optiuni aveam Clujul si Bucurestiul. Nefiind foarte captivata de viata din Bucuresti, am zis sa incerc Clujul. Mi-am zis ca daca nu ma adaptez, ma voi muta in Bucuresti. Dupa doua saptamani de Cluj, m-am adaptat mai mult decat bine, iubeam deja Clujul. Apoi m-am hotarat sa ma inscriu si la facultate si uite ca asa m-am trezit in ultima zi din sesiunea de inscrieri din toamna, in ultima ora la usa secretariatului ca vreau sa devin studenta acolo. Si am intrat!

Facultatea cu pricina fiind facultatea de … sociologie. Nu e un pic contradictoriu: o persoana sarcastica este dornica sa … socializeze, sa invete despre comunitatile de oameni?
Spune-ne cum ti s-a parut facultatea de sociologie, cat de utila mai este ea in 2017 si daca ai recomanda-o si altora?

Este un mic paradox, insa eu iubesc sa lucrez cu oamenii. Sociologia e frumoasa, te invata sa gandesti critic, iti deschide noi perspective. Facultatea de Sociologie nu mi se pare chiar utila decat daca vrei o cariera in Statistica sau Cercetare. Altfel, sunt 3 ani pierduti.

O intrebare din public: Robert Burcea te roaga sa povestesti 3 lectii de viata invatate in facultatea de sociologie. Daca 3 ti se par prea multe, poti povesti doar una singura 🙂

Huh. In primul rand, am invatat ca e ok sa spui „Nu stiu”. Nu suntem perfecti si niciodata nu vom sti tot. Am invatat ca este mult mai bine sa recunosti atunci cand nu cunosti un subiect decat sa pretinzi ca esti perfect. In al doilea rand, am invatat ca, oricat de bine intentionat esti, oricat de deschis si oricate cunostinte ai, nu vei multumi pe toata lumea. La inceput nu puteam concepe acest lucru, dar pe parcus am invatat ca oamenii reactioneaza diferit, gandesc diferit si actioneaza diferit și eu nu am nici un drept sa judec. Trebuie doar sa accept punctul fiecaruia de vedere, chiar daca nu sunt musai de acord. Al treilea lucru pe care l-am invatat a fost sa imi accept consecintele faptelor mele. Indiferent ca am avut o prezentare excelenta sau una deplorabila, trebuie sa imi asum lucrurile pe care le fac. Nu sa caut scuze, nu sa dau vina pe X sau pe Y, ci sa imi asum lucrurile pe care le fac. Oamenii observa asta, chiar daca nu iti spun intotdeauna acest lucru. Si stiu ca oamenii observa si retin mai repede niste rezultate proaste, dar nu e cazul sa disperi pentru asta. Asta esti tu, asta e performanta ta din acest moment, Nu ai decat sa lupti cu tine sa devii mai bun! Sunt multe de zis, dar ma opresc aici. In facultate am invatat multe lucruri care m-au pregatit pentru viitor.

Ne spui unde lucrezi tu acum? Cateva cuvinte despre actualul loc de munca, in afara de blogging, bineinteles 🙂

Locul meu de munca full time este back office assistant la o agentie de turism, nici o treaba cu sociologia, stiu. Iar in weekend-uri tin training-uri pe dezvoltare personala.

Intervievatorul primeste nota 10, clar, fara sa stau sa ma gandesc, iar mie…un 9, pentru emotie si pentru eventualele greseli. Ne vedem si la toamna, dar la Webstock! :))

Ti-ai dorit vreodata sa fii profa? 🙂

Nu, deloc.

Din pacate pentru tine, acum vei fi. Va trebui sa notezi acest interviu, atat intervievatul, cat si intervievatorul, dar si sa justifici nota/notele: ce a avut bun interviul, ce a avut rau, ce i-a lipsit. Iar daca nota este sub 5, va trebui sa accepti re-examinarea la toamna 🙂

Oh vai, ce nu imi place sa fac asta! :)) Ok, interviului ii dau nota 10: un interviu intre un hater si o sarcastica, nu putea fi altfel! 😀 Intervievatorul primeste nota 10, clar, fara sa stau sa ma gandesc, iar mie…un 9, pentru emotie si pentru eventualele greseli. Ne vedem si la toamna, dar la Webstock! :))

Intalnirea trecuta dintre „hater” si „sarcastica” s-a lasat c-o amintire 🙂

Scade-ti nota cu un punct: fix in raspunsul „profesoral” pusasi virgula intre subiect si predicat. Ai noroc ca-s in toane bune si nu te pic pentru asta :))

A iesit haterul din Emil :))

Acum sa trecem la penultima intrebare, deja clasica, din toate interviurile mele. Ce intrebare ai mai pune Alinei Lerca dac-ai fi in locul meu. Si, bineinteles, sa si raspunzi la ea 🙂

Mergi la Untold? Da!!! Nu stiu cum ai omis aceasta intrebare, ha ha!

Desi voiam sa inchei interviul, daca tot m-ai provocat, te pun sa ne vorbesti despre evenimentele culturale ale clujului: TiFF, Untold, Electric Castle, Comedy Cluj. Care-i preferatul tau si cat de mandra te simti ca locuiesti in orasul care le gazduieste?

Dacă ar fi să aleg un festival de muzică ar fi Electric Castle, iar Comedy Cluj e preferatul meu pe partea de filme. Nu sunt neapărat mândră că aceste festivaluri sunt găzduite de Cluj, însă mă bucur de faptul că sunt aproape de mine.

O (ultima) intrebare din public: care este legatura dintre „Alinuta cea sadica” si Alina Domnisoara Sarcastica? 😀

Nu cunosc nici o Alinuta sadica, deci nu iti pot raspunde la intrebare. 😀

Atat despre Alina Lerca aka domnisoara sarcastica. Eu ii urez la multi ani la fel de sarcastici ca si pana acum. Iar voua va multumesc ca ati parcurs interviul pana aici. Salutari SARCASTICE tuturor! Iar Alinuta cea sarcastica are ultimul cuvant: o urare/un indemn/o injuratura pentru cititorii EmilCalinescu.eu! 🙂

Multumesc, Emil și multumesc, voua, celor care ma cititi. Indemnul meu pentru voi e: live, love, laugh! xoxo

Comments

comments

6 thoughts on “Alina Lerca: ” … cu unele persoane nu ai cum sa nu fii sarcastic, iar mie imi curge sarcasmul prin vene”

  1. Felicitări pentru interviu, m-a ajutat să o cunosc şi mai bine pe Alina.
    Alina, îți mulțumesc mult pentru nominalizare, mă bucur mult să te ştiu aproape de blogul meu!

  2. Materialul asta mi-a pus un zambet pe fata, apoi inca unul… E o bucurie pentru mine sa imi vad blogul printre cele pe care Alina le viziteaza, avand in vedere ca si eu o urmaresc pe ea cand imi permite timpul si o like-uiesc tot timpul pe facebook :)). Totodata, Emil e baiat bun si pune pingback-uri. Ne vedem la Webstock, frumosilor! 😀

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !