Alimente sanatoase pentru obiceiuri nesanatoase

Alimente sanatoase driedfruits

Din punctul meu de vedere, ideea de a trai sanatos pe termen lung, de a avea un stil de viata sanatos, presupune un echilibru. Din punctul meu de vedere, nu poti renunta brusc si definitiv la chestiile nocive. Pur si simplu nu poti. A saliva de fiecare data cand treci pe langa un fast-food, fara a putea sa te bucuri de gustul acelor mancaruri, nu mi se pare un lucru in regula. Adica poate fi in regula din punct de vedere alimentar, dar psihicul trebuie cu totul ignorat? Un robot care mananca sanatos, dar care o ia razna din punct de vedere psihic, nu este nicidecum un exemplu pentru ceilalti. Din punctul meu de vedere, solutia corecta este ca pentru inceput sa inlocuiesti alimentele nocive cu alimente sanatoase, chiar daca in sine obiceiurile respective nu-s deloc sanatoase.

Sa luam exemplul gustarilor atat de nesanatoase, acestea putand fi luate fie intre mese (pur si simplu treci prin bucatarie si simti nevoia sa arunci ceva in gura), fie cand lucrezi la calculator, fie cand te uiti la un meci. Doctorul spune sa le excludem, spune ca sunt extrem de nocive. Teoretic, avem exemple de succes, oameni care au reusit sa slabeasca in timp record si care se simt mai sanatosi ca niciodata. Fara sa le neg in vreun fel meritele, intrebarea corecta este intotdeauna: de ce au reusit atat de putini? De ce nu reusesc mai multi sa slabeasca, daca totul este atat de simplu?

E clar ca o renuntare brusca, totala, la obiceiurile nesanatoase nu este posibila. Este de dorit, dar putini reusesc sa faca acest lucru. Va spun, la fel de sincer si de clar, ca nici renuntarea la desert nu este o solutie. Simti nevoia sa mananci ceva dulce, e ceva omenesc.

Ce poti face? Cum poti manca sanatos, fara sa te abtii efectiv de la vreo pofta? Cum poti manca (mai) sanatos, fara sa renunti la obiceiurile tale alimentare, multe dintre ele nocive? Pai simplu: inlocuiesti alimentele profund nocive cu alimente sanatoase. Va voi da in continuare zece exemple, toate luate de pe site-ul driedfruits.ro. Revin la final asupra site-ului. Asadar, sa le luam pe rand:

DriedFruits

Caju Crud

Dupa mine, are marele avantaj de a fi ceva ce poate inlocui atat aperitivele, cat si gustarile dintre mese ori chiar rontaielile din timpul unui meci sau al unei alte emisiuni TV. Nu zic, pretul este mai mare decat al semintelor obisnuite, dar alimentele sanatoase nu sunt nicidecum ieftine. Oricum, il recomand, mie-mi place si ca gust.

Fistic crud

Un prieten il numeste Samanta fitosului. Problema mea nu este neaparat legata de pret, tind sa cred ca pretul mai mare te face sa mananci mai putin (un al doilea avantaj), ci este legata de dificultatea desfacerii. Pe langa problemele dentare care pot aparea, mai este vorba si de rabdare si atentie: eu ma uit la un meci de fotbal ca sa fiu atent la meci, nu ca sa ma concentrez pe desfacutul fisticului. Poate fi luat, insa, si decojit, caz in care pretul este si mai mare. Il recomand, insa, pentru gust. Este o samanta superioara celei clasice de floare.

Migdale crude

Aduse de peste mari si tari, tocmai din SUA (cei de la DriedFruits le aduc din California), migdalele sunt prea dulci pentru a fi aperitiv. Sunt bune ca gustare intre mese ori, in cazul meu, ca gustare de noapte. Intru in bucatarie, iau 2-3 migdale, beau niste apa (ori alte lichide de prin casa). Sunt excelente ca gust, dar un pic prea dulci pentru a fi aperitiv.

Unii le folosesc ca gustare inainte de desert, caci daca le mananci imediat dupa felul principal (nu multe, cateva) s-ar putea sa reduci marimea desertului. Aici parerile sunt impartite, unii prefera sa manance sarat inainte de desert (francezii au ca fel distinct BRANZA, pe care o mananca musai inainte de desert), altii baga ceva acru (lucru pe care, in 90% dintre cazuri, il fac si eu: cand sunt la restaurant, inainte de desert comand o limonada acra, fara pic de zahar). Bineinteles, toate acestea pot fi combinate (ceva acru, apoi migdale, apoi desertul).

Nuci pecan

Desi ele de obicei sunt folosite ca ingrediente pentru deserturi, se pot consuma si ca atare, fie crude (cum cica ar fi mai sanatoase), fie prajite. Va las pe voi sa descoperiti diferentele dintre acestea si nucile autohtone, si ele bune, utile, sanatoase. Va mai spun doar ca pretul mai ridicat este datorat si zonei de unde-s aduse, America de Nord. Am mancat o singura data si pot spune ca gustul lor este diferit de cel al nucilor autohtone. Le-am mancat crude, simple, chiar sunt curios ce gust au daca-s prajite.

Alune de padure decojite

Alunele clasice, cele cu coaja plina de sare, nu sunt foarte sanatoase din motive evidente. Eu am ajuns sa constientizez cat de sarat mananc in functie de cantitatea de apa pe care o beau. Uneori am atata sete-n mine incat simt ca as bea un rau intreg. Alteori, insa, din N motive, setea mea este mai potolita.

In cazul in care sunteti consumatori de alune sarate, incercati sa le inlocuiti, macar pentru cateva zile, cu alune din acestea. Veti vedea diferenta de lichide pe care le veti consuma. La mine se vede. Se simte.

Merisoare confiate

Preferatele mele cand e vorba de halit seara, la ore interzise. Iau 2-3 merisoare si-mi trece pofta. Si nu sunt deloc scumpe. Sunt, dupa mine, alegerea perfecta pentru toata lumea. Nu cred sa aiba contraindicatii. Cred ca pot fi consumate chiar si de catre cei care au diabet. Si, in plus, nu se altereaza foarte repede, deci iti poti face provizii serioase de asa ceva.

Caise deshidratate

Mie-mi plac mult caisele, sunt printre cele mai bune fructe pentru mine, doar ca au o mare problema: nu se gasesc prea mult timp pe piata. Caisele deshidratate mi se par, din acest punct de vedere, solutia de compromis perfecta. Pot sa mananc fructele care-mi plac atat de mult in orice perioada a anului. Da, atunci cand apar caisele proaspete, romanesti, le voi cumpara pe acelea.

Curmale deshidratate fara samburi

Mentionez din start: imi plac de mor curmalele, sunt un desert excelent de seara (merg si ca desert de pranz, insa acolo parca prefer ceva mai dulce de atat), doar ca le urasc din suflet pe cele cu sambure. Curmalele oricum iti fac mainile lipicioase, drept urmare este o operatiune oribila sa stai sa scoti samburele. Daca faci asta in dinti risti sa musti prea tare dintr-o bucata si sa-ti ciobesti dintii.

Altfel, un adevar legat de curmale, care mi se pare relevant pentru a va da seama cat de importante nutritiv sunt: cica musulmanii consuma curmale in timpul Ramadanului. Pe scurt: timp de 1 luna de zile musulmanii nu consuma nimic de la rasaritul pana la apusul soarelui. Primul lucru pe care ei il consuma seara, imediat dupa apusul soarelui, este un astfel de fruct.

Nu va zic mai multe despre ele, va spun doar ca trebuie sa le incercati. Contin 70% zahar, deci aici trebuie niscaiva moderatie.

Miere

Este o intreaga disputa in legatura cu mierea. Nu trebuie abuzat de ea, nu trebuie consumata in cantitati industriale, face rau si la stomac celor cu probleme, insa un lucru este cert: mierea este clar mai sanatoasa decat dulceata. In plus, are efecte benefice la cina, mai ales persoanelor care au insomnii.

In plus, ea poate fi folosita si ca indulcitor in ceaiuri, lapte (pe bune!) si cafea. Cafeaua nu-mi place, insa multi spun ca mierea nu e chiar indicata. In ceai imi place, insa doar daca ceaiul are un gust atat de respingator incat sa nu poata fi baut neindulcit. Legat de lapte, insa, o amica doctor recomanda seara, inainte de culcare, o cana de lapte cu miere. Face minuni in ceea ce priveste somnul.

Paste bio

Pastele sunt evitate deseori in curele de slabire. Cei care nu vor sa slabeasca, ci doar sa manance sanatos, nu ar trebui, insa, sa le evite. Niste paste bio, gatite impreuna cu alte chestii sanatoase, nu sunt deloc o alegere rea. Fara sa fiu vegan ori macar vegetarian, pot spune ca cele mai bune paste mancate de mine pana acum au fost unele cu spanac si rucola. Nu trebuie sa aiba carne, desi nu as putea manca multe zile la rand mancaruri fara carne. Oricum, indiferent daca au sau nu carne, ele trebuie sa aiba musai ceva lactate, drept urmare ideea de a tine post ori de a manca vegan nu exista pentru mine. Vegetarian da, sunt atatea mancaruri fara carne care m-au facut, la propriu ori la figurat, sa-mi ling degetele. Stiu ca nu e un obicei sanatos, in special in aceasta perioada, insa recunosc ca fac des asta. La mine acasa e voie, chiar daca fac asta des si la restaurant.

Un obicei nesanatos in perioada aceasta este mersul la film. Ulterior, insa, mersul la film face bine sanatatii creierului. Credeti-ma pe cuvant 🙂 (oricum in aceste zile si dac-ai vrea nu ai avea unde sa mergi la film)

Revenind la site-ul DriedFruits, aici gasiti multe alte lucruri, inclusiv cosmetice si detergenti eco. Puteti arunca un ochi sa va convingeti 🙂

Obiceiuri nesanatoase Mersul la Teatru
Despre mersul La teatru pot spune acelasi lucru: de felul sau este sanatos. Acum, insa, este imposibil 🙂

Articolul Alimente sanatoase pentru obiceiuri nesanatoase este inscris in competitia Spring Super-Blog 2020. In cadrul acestei competitii, obiceiul bloggerilor este sa scrie articole, iar obiceiul cititorilor este sa dea like, sa distribuie ori sa lase comentarii acestor articole. Toate aceste obiceiuri sunt cat se poate de sanatoase.

 

 

One thought on “Alimente sanatoase pentru obiceiuri nesanatoase

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !