Alex Cross

Filmul Alex Cross (tradus Detectivul Alex Cross de niste traducatori care iarasi ne cred tampiti) a trecut oarecum neobservat. Nu i s-a facut reclama, nu a fost scos in evidenta. Erau altele la rand si era si un gen aparent neinteresant: politist-psihologic. Nu era pe baza unei povesti comerciale gen Sherlock, nu era ceva care sa contina scene siropoase si, din pacate pentru amatori, nu era ceva care sa se termine BINE. Finalul este tragic si nu este pe placul unora. Care probabil vroiau ca la sfarsit detectivul sa ia in brate frumoasa sotie, sa-i spuna ca s-a terminat. Si eventual sa si-o si traga, asa, de final.

Pe bune, vad atatea defecte gasite acestui film. Vad atatea critici negative. Uneori ma intreb daca am vazut alt film. Bine, mie imi plac in general filmele politiste. Imi plac filmele cu suspans si in general filmele imprevizibile. Si detest filmele siropoase, facute special pentru a avea un happy end.

E adevarat, e un film in care Jean Reno, altfel un actor bun, are rol mult prea putin insemnat. EU nici nu l-as pune pe afis pentru acest rol. Este un film care porneste „clasic”, cu politistul intrerupt de la o partida de sex, cand acelasi politist e as si le stie pe toate, fara sa ne dam seama cum s-a prins. E corect asta. Nici mie nu-mi plac ingamfatii. Dar uitam un amanunt: este un film facut dupa o carte. Sau mai multe carti. Nu cumva cartile din care se inspira au fost scrise mai demult? Nu cumva filmele pe care pare ca le copiaza sunt de fapt copii, iar acesta este originalul? Nu stiu, intreb.

Si oricum, cu ce ai putea sa inovezi in aceasta materie? Daca o luam p-asa, s-au facut atatea filme politiste incat nu cred sa existe cazuri celebre ne-ecranizate. Important e modul in care ne este prezentat cazul si sa -l faca nitel imprevizibil. Macar finalul a fost asa.

Nu zic ca e cel mai bun film. Nu zic ca e in categoria NU TREBUIE RATAT. Dar sa-l consideri o mare dezamagire, un film foarte slab ori chiar UN DEZASTRU e prea mult. Cuvantul ar fi poate UN FILM DE DUZINA, realizat insa acceptabil. Nu iese in evidenta, dar nici nu dezamageste. Unul ca multe altele.

Insa in final intreb: o fi asa grav faptul ca mi-a placut? ­čÖé

Ah, da, si as mai vedea o suta de Alex Cross-uri. La fel cu fanii Avatar & Prometheus ar vedea sute de filme de genul. Si nu s-ar plictisi.

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !