Alegerea adresei blogului este primul pas pentru a avea un blog de succes. Din pacate, este pasul cel mai dificil, pentru ca aceasta adresa va ramane acolo pe viata. Ma rog, unii au facut rebranduirea, si-au luat o alta adresa si au bagat redirect. Varianta nu este chiar ok, recomandabila, ti se vor reindexa articolele foarte greu. In plus, tehnic este foarte migalos sa faci redirect la fiecare articol, de pe adresa veche catre cea noua.
Totodata, in epoca vitezei, noi cautam o inregistrare rapida de domenii, o indexare rapida a articolelor si un efect rapid al acestora, ideea unui timp de asteptare mare este de neconceput.
Drept urmare, in alegerea adresei blogului trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
- Trebuie sa stii din start ce fel de blog este. Daca e blog personal, generalist, atunci un prenume-nume este alegerea optima. Daca vrei, insa, sa scrii doar pe o nisa, despre filme ori despre carti, atunci un nume legat de nisa ta ar fi mai potrivit. Atentie, insa: poti scrie despre carti avand ca adresa numele tau, insa in sens invers, sa scrii despre oale si cutite pe un blog de carti mai greu. Poti face artificii, cu categorii tip offtopic, dar unii cititori nu vor aprecia prea bine asta.
- Alege cu grija extensia. Un punct ro se indexeaza mai bine, dar un .eu suna mai a blog datorita sonoritatii din limba romana. Un .com e util daca ai site/blog in engleza, iar .info e util pentru site-urile informative. Exista si cateva extensii exotice, pe care ati putea sa le luati in calcul. Domeniul Argentinei este .ar. Eu ma gandisem sa iau, la un moment dat, domeniul piscot.ar. Era prea scump, din pacate.
- Daca esti fata, trebuie sa te gandesti la perspectiva schimbarii numelui de familie. E ok pentru tine sa ai un blog cu un nume si in buletin alt nume? Unele au preferat varianta asta, altele au preferat varianta unui blog cu prenumele ori o varianta diminutivata a acestuia. Ori daca ai 2 prenume, foloseste-le pe ambele.
- Trebuie sa vezi daca exista acelasi domeniu, dar cu alta extensie. Momentan nu a luat nimeni emilcalinescu.ro, ma gandeam sa-l iau eu, sa-l blochez, dar daca ar fi existat deja cand mi-am facut domeniul, m-as fi gandit serios la o varianta tip ecalinescu.ro/eu. Un artificiu usor de memorat.
- Trebuie sa te gandesti si la numele tau: cum suna, cat de lung este, cat de usor de tinut minte si de scris este. Poti, de asemenea, sa te gandesti la o combinatie care sa includa numele tau si nisa pe care scrii. La mine e foarte usor de integrat Emil in multe. Cinemil a fost primul, apoi au urmat altele. Unii pot integra diminutivul, Ema, Dia, Mia, altii pot integra numele de familie. Iti trebuie putina imaginatie, asta e cert.
- Trebuie sa te gandesti la un nume pe termen lung. O glumita, un diminutiv, printesa, printesica, s-ar putea sa nu fie in regula peste 10 ani. Trebuie sa tii cont de asta.
- Nu in ultimul rand, trebuie sa nu creezi confuzii. Daca te cheama Emanuela Gabriela si ai numele de familie Cinteza (exemplu fictiv), nu e deloc in regula sa-ti faci blog cu numele CinEmag. Numele acela te duce cu gandul fie la filme, fie la un magazin online. Daca tu scrii despre machiaj e gresit. Sau, ma rog, asa vad eu lucrurile.
Alegerea adresei blogului este fundamentala, eu am avut de facut alegerea asta de 11 ori. Cat de corect sau de gresit am ales ramane sa decideti voi. Si tot voi va trebui sa-mi spuneti la ce ar trebui sa mai fim atenti cand facem alegerea adresei blogului.