Albul de spital ma deprima. Halatele personalizate sunt o solutie.

O casa cu peretii complet albi ma duce cu gandul la spital. ALBUL de spital, asa-l numesc eu. Si nu-s singurul.

Albul de spital il intalnim nu doar pe tavan si pereti, ci si pe intregul personal medical. Atat de rau ma sperie albul de spital de mi-am propus ca NICIODATA sa nu ma imbrac complet in alb. Nu am nimic cu medicii, dimpotriva, ii respect, doar ca la ei nu ma duc nicidecum de placere. Albul de spital are miros de boala. Boala grava.

Cand am auzit ca un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru comercializeaza halate medicale colorate, m-am bucurat. Poate m-as duce si eu mai des la medic, poate nu as mai fi atat de speriat de ideea de spital. Totodata, cand am auzit ca acelasi magazin online face bluze medicale cu imprimeuri la comandadeci halate personalizate, mi-am dat seama, de fapt, ce oportunitati rateaza multe spitale si clinici romanesti. Ma gandesc cu precadere la cele private, desi nu neg, nici cele de stat nu ar trebui sa zica nu.

Va dau mai jos 7 idei de halate medicale care ar inlocui albul de spital pe care-l dispretuiesc eu atat de mult. Atentie, ideile sunt atat in favoarea pacientilor, cat si in favoarea clinicilor:

Clinica X sa aiba modelul sau propriu, UNIC, de halate

 

Nu un halat verde uni, ci un halat verde cu un imprimeu si cu sigla clinicii medicale. Te-ai putea diferentia de concurenta si prin ingeniozitatea modelelor de halat. Clinica X are halate albe, albul de spital, clinica Y are halate albastre, iar clinica Z are un model personalizat. Da, conteaza si actul medical in sine, dar pentru un control de rutina, de exemplu, unii vor prefera clinica Z. Din start.

 

Sponsori pe halat?

 

Daca e un spital mare, unde se fac si operatii, pacientii vor vedea foarte des halatele. Si sponsorii de pe ele, bineinteles. E drept, trebuie mare atentie CE sponsori ar putea fi. Nu vad cu ochi buni nici macar o Coca-Cola pe un halat medical, nemaivorbind de branduri de tigari, dar alti sponsori n-ar face niciun rau. De exemplu, o companie de telefonie. Ori, la o clinica oftalmologica, un brand de rame.

Ma gandesc la spitalele ori sectiile noi, pentru care se tot strang bani, ca ar face mult mai usor rost de ei daca ar exista aceasta modalitate. Eu, de fapt, as pune afise cu sponsorii prin tot spitalul. Atat timp cat nu-i conflict de interese ori vreo asociere nepotrivita, cred ca nu ar trebui sa aiba nimeni nimic impotriva. In loc de pereti albi, mai bine niste pereti tip panou publicitar.

Fiecare specializarea cu propria culoare

 

Daca as conduce un spital de stat, as face ordine SI din acest punct de vedere. Pacientilor le-ar fi mai usor sa distinga doctorii intre ei daca fiecare specializare ar avea alta culoare: cardiologul rosu, internistul verde, doctorul ortoped galben, neurologul albastru. Nu va ganditi la insemnatatea culorilor, am zis la intamplare, desi, recunosc, cand am zis cardiolog prima oara la rosu m-am gandit. Restul, insa, sunt aleator alese.

 

Macar o distinctie intre medici, rezidenti si asistente

 

Iese dintr-un cabinet o tanara in halat alb. Sunt pacienti care asteapta in fata usii, fara sa stie cine e dumneai: o fi medic stagiar? O fi medic plin? O fi asistenta? Daca ar trada-o halatul, in sensul bun, nu ar fi mai usor pentru pacienti?

Medicii veterinari sa aiba animalute pe halat

 

Nu explic de ce. Mi s-ar parea logic.

 

Medicii pediatri ar trebui OBLIGATI sa aiba halate vesele

 

Un medic pediatru imbracat in alb, eventual scortos si pretios la vorba este ultimul lucru pe care ti-l doresti pentru copilul tau. Chiar daca felul sau de a fi nu se modifica, macar un halat colorat ar mai imbuna starea de spirit a copilului.

 

Halat personalizat pentru doctorii celebri

 

Daca as fi vreun doctor celebru, as vrea sa am propriul halat. Sa ies din cabinet si sa ma vad din fundul culoarului. Sa stie toata lumea ca este vorba despre un doctor special, nu oricine. Cam cum fotbalistii mari de tot au ghete personalizate.

La modul serios: daca un medic decide ca pe banii sai sa-si comande un halat din acesta personalizat, el lucrand atat la un spital de stat, cat si la unul privat, l-ar impiedica cineva? Vreo lege, vreun regulament? Eu cred ca nu.

Si, dragi spitale, renuntati COMPLET la albul de spital. Colorati si peretii, puneti si gresie colorata. Faceti spitalele alea mai … vii. Stiu, cuvantul pare fortat in contextul dat, dar eu vorbesc la modul cel mai serios.

Articolul Albul de spital ma deprima. Halatele personalizate sunt o solutie. este inscris in competitia Super Blog 2018.

 

Comments

comments

2 thoughts on “Albul de spital ma deprima. Halatele personalizate sunt o solutie.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !