Alba ca Zapada si cei 7 pitici

Alba ca Zapada si cei 7 pitici

 

Alba ca Zapada si cei 7 pitici este printre cele mai celebre povesti cunoscute. Este scris de fratii Grimm si publicata in 1812 (povestea poate fi citita aici). Lasand la o parte elemente prezente in poveste (oglinda fermecata, marul otrvait), basmul ne-a influentat enorm de la aparitia sa.

Ce ne-a ramas de pe urma acestei povesti? Inainte de toate, AICI este povestea completa. Acum sa vedem ce ne-a ramas de pe urma ei:

1. Alba ca Zapada a ramas, in mintea multor baieti si barbati, drept un ideal feminin. Acum multi ani vazusem o mica cercetare, facuta pe un grup de elevi, vreo 10% doreau sa se cupleze (si, ulterior, sa se casatoreasca) cu una care sa semene cu Alba ca Zapada. Si la femei e la fel: si ele vor sa ARATE precum Alba ca Zapada. Bine, cam la fel sta treaba si cu Scufita Rosie, desi parca Alba ca Zapada a produs ceva mai multe fantezii.

2. Numele piticilor ne-a ramas in minte. Mai stiti cum ii chema? Sa va zic eu: Doc = Inteleptul, Bashfull = Rusinosul, Happy = Bucurosul,, Sleepy = Somnorosul, Sneezy = Hap-Ciu, Grmuorpy = Morocanosul si Dopey = Mutulica. Acum, partea interesanta e ca unii stiu de SOMNOROSUL, insa nu au habar ca e vorba despre unul dintre pitici. Si Mutulica e foarte intalnit: daca nu zici nimic, esti comparat cu Mutulica. Ma rog, mai nou a devenit mai celebru Adrian Mutu. Si nu e asa pitic 🙂

3. A venit moda piticilor de gradina. E clar: multi dintre ei vor fi piticii din Alba ca Zapada. Un pitic de gradina Mutulica este foarte apreciat. In general Piticii de gradina is apreciati. O gradina imensa este seaca fara pitici. Sau, ma rog, asa se considera acum.

4. Orice persoana scunda se viseaza pitic de-al Albei ca Zapada. E drept, nimeni nu-si doreste sa i se spuna Somnorosul sau Morocanosul, toti scunzii vor sa fie Inteleptul. Ca deh, toti is destepti. Bineinteles, mai destepti decat astia inalti si bine facuti. Credeam ca stiti deja asta.

5. Alba ca Zapada a inspirat multi producatori de filme. In 2012, de exemplu, au aparut 2 adaptari ale celebrului basm. Care basm este oricum CULES si nu SCRIS de fratii Grimm, deci este si el, in sine, o adaptare. Mai sunt, e drept, si melodii, romanesti sau straine, cu Alba ca Zapada. Unele-s pe bune, altele-s parodii. Toate insa demonstreaza faptul ca Alba ca Zapada este extrem de celebra.

Daca as avea o curte medie si mi-as pune pitici de gradina, cu siguranta as incepe cu cei Alba ca Zapada si cei 7 pitici. Ei sunt, ca sa zic asa, cei mai indreptatiti. Si ar fi mult mai ok sa ai pitici pe bune decat cine stie ce leninini ori Steve Jobs-i (da, am auzit ca Steve Jobs este acum la moda in gradinile bogatanilor din America; probabil cel mai bine unui astfel de pitic i-ar sta intr-o livada cu meri). Ok, merge si un Buddha, si cu el sunt de acord, dar in niciun caz un Lenin. Mi se pare oribila insasi ideea. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

 

 

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !