Am fost la VisualFest 2021, primul eveniment offline (ma rog, hibrid) care are loc dupa 15 luni. Imi era un dor de astfel de evenimente si de socializarea cu persoanele prezente incat am stat o buna parte din conferinta afara, la „networking”. Nu ma laud, dar nici nu imi e rusine: pur si simplu asta am simtit sa fac.
Acum, asa cum mi-am propus de cativa ani, ma voi referi la o singura prezentare de la conferinta si anume la cea a lui Buhnici. Despre ea a scris pe larg Piticu. Nu despre ideile prezentate vreau sa vorbesc, ci despre o chestie indirecta pe care am constientizat-o: pot invata si de la oameni despre care am o parere proasta.
Pe scurt, nu imi place Buhnici. Nu am o parere proasta despre el ca om, de fapt, nu am nicio parere despre el ca om, insa nu-mi place de el in online. Nu am incredere in recenziile lui, habar n-am cat de corect, cinstit, este, insa nu mi se pare ca s-ar pricepe. Nu simt ca sunt mai castigat dupa ce vad un clip de-al sau. Deci nu-l frecventez.
Doar ca, sincer va spun, nu e prima oara cand asist la un speech extrem de util de-al sau la o conferinta. Nu mai stiu la care Webstock a vorbit misto, chestii din care eu chiar aveam ce invata.
Stiu ca par ciudat, absurd, ca ma contrazic, insa lucrurile nu stau deloc asa. De fapt, este o dovada de maturitate. Eu, de fapt, atunci cand nu plac un blogger sau un vlogger nu inseamna ca am ceva cu el. Nu-l dispretuiesc, nu-l injur, nu suntem dusmani. Pur si simplu stilul sau de scriere ori, habar n-am, vocea lui nu ma prind. Nu sunt publicul sau tinta.
Asta nu inseamna, insa, ca nu pot invata de la el. Daca un om are succes in online inseamna ca pot invata de la el.
Asa cum un scriitor poate invata si de la scriitori pe care nu-i frecventeaza. Nu-ti place Dan Brown, insa ai putea sa inveti ceva de la el: s-ar putea sa fie util sa afli cat de mult studiaza locurile in care se desfasoara actiunea, s-ar putea sa fie util sa afli ideile sale privitoare la lansari (stiti povestea unei lansari de-a sa, cea care a dat ideea de baza a filmului Traducatorii?).
Asa cum un politician care iti displace ar putea sa te invete lucruri utile daca lucrezi in domeniu, daca promovezi un alt candidat, daca lucrezi la o alta campanie electorala. De pilda, campania electorala a PSD din 2016 ar trebui sa serveasca drept exemplu la multe cursuri de marketing politic, la fel cum ar trebui sa serveasca si campania electorala a lui Basescu din 2004.
Asa cum o echipa de fotbal care-ti displace ar putea sa-ti serveasca niste lectii excelente. Nu tii cu Realul, insa modul de business al acestui club poate servi drept exemplu. Nu trebuie sa TII cu Real Madrid ca sa studiezi marketingul lui Real Madrid.
Asa cum politica externa a unei tari pe care o dispretuiesti, gen Rusia, iti poate servi drept exemplu. Puteti, evident, inlocui politica externa cu spionajul ori partea de propaganda.
Am dat exemple extreme, sunt convins de asta. Buhnici nu are nicio legatura cu PSD, cu Real Madrid, cu Rusia ori cu Dan Brown, nici nu-si propune sa aiba. Insa, pentru mine, el mi-a servit cea mai importanta lectie la acest VisualFest 2021.
Ca sa inchei cu un citat din el, „Nimic nu ti se cuvine”. Asa este, iar eu, ca sa il confirm si sa continui: ca sa obtii, trebuie sa inveti de la toata lumea din jurul tau, atat de la cei pe care-i apreciezi, cat si de la cei pe care-i dispretuiesti.
Inchei cu o intrebare adresata tuturor, indiferent ca ati urmarit sau nu VisualFest 2021: cand ati invatat ultima oara ceva, orice, de la o persoana ori un brand despre care aveti o parere proasta? Si ce anume, evident.