Aerul conditionat si gradul de civilizatie

aerul conditionat civilizatia

Aerul conditionat este un aparat electrocasnic pe care, intr-o eventuala piramida a nevoilor, l-as pune sus de tot. La nivelul frigiderului si masinii de spalat rufe.

Pot locui intr-o casa fara televizor, chiar si fara aragaz ori cuptor cu microunde, dar vara sigur n-as putea locui intr-o casa fara aer conditionat.

De altfel, eu chiar cred ca gradul de civilizatie trebuie masurat in functie de relatia pe care o ai cu aerul conditionat. Chiar sunt convins ca oamenii care n-au aer conditionat nu din saracie sunt de fapt oamenii necivilizati.

Stiti oamenii din autobuz care se plang ca e prea frig, ca e aerul conditionat dat prea tare, ca nu pot sa stea, ca se imbolnavesc? Va invit sa va uitati la ei. Sa va dati seama ce fel de oameni sunt. Cel mai probabil, nu au telefon smart, cel mai probabil tehnologia nu a patruns prea mult in casa lor.

E drept, cunosc si oameni foarte tehnologizati, chiar IT-isti, care refuza sa foloseasca aerul conditionat. Unii dintre ei considera, au impresia, ca un ventilator care le bate DIRECT in cap este mai sanatos. Lucru complet neadevarat, dar nu prea ai cu cine sa te intelegi. N-ai cu cine, cum ar zice cineva.

Sa nu mai vorbesc despre cei care merg zi de zi cu masina si care refuza sa porneasca aerul conditionat. Ba ca masina nu mai trage, ba ca aerul de afara e mai bun, mai curat (pe dracu! in Bucuresti numai curat nu e!), ba ca ei nu resimt caldura.

Emil Calinescu Intrebarea DE CE

Nu zic, cand esti sofer de UBER sau de taxi pot intelege. Aerul conditionat inseamna consum mai mare. La fel cum ii inteleg pe cei care se zgarcesc la asa ceva: considera ca n-au bani de aer conditionat. Nu condamn saracia, sa fie clar!

Chiar daca recunosc ca uneori nu inteleg alegerile unora nici macar cand e vorba de bani. Ca sa intelegeti mai bine, intre a merge cu masina personala care NU are aer conditionat si a merge cu un autobuz cu aer, eu aleg intotdeauna varianta a doua. Eu am ajuns sa astept urmatorul autobuz, pana vine unul dotat corespunzator. Pana vine ce trebuie.

La fel: eu unul as renunta la o vacanta, la un city-break, pentru a-mi lua aer conditionat. As renunta 1 luna de zile la iesitul la restaurant. As renunta la multe pentru asa ceva.

De fapt, ca regula generala, ca sa zic asa, confortul propriei case este FUNDAMENTAL. Nu concep altfel. Nu concep sa nu ma simt bine in propria casa. Eu unul ABIA ASTEPT sa ajung acasa cam in orice situatie. Oricat de misto ar fi vacanta, oricat de misto oameni as intalni, home sweet home trebuie sa fie litera de lege.

Nu as fi scris acest articol daca nu as fi fost nevoit sa traiesc vreo 2 saptamani fara aer conditionat. Abia cand nu (mai) ai un obiect, un aparat, iti dai seama cat de util iti era. Cand il ai nu-ti dai seama cat de fundamental este.

Ajunsesem fix in situatia care-mi displacea: parca nu voiam sa ajung acasa. Parca trageam de timp. Ma duceam prin mall, ma invarteam aiurea sa ma uit prin magazine si ma bucuram … ca e racoare. Este fix ce nu concep eu: sa nu ma simt bine IN PROPRIA CASA.

Pentru casa mea mi-am luat 2 aparate: un Yamato de 9000 btu si un Grundig de 12000 care era fix ultima bucata. Ultimul mi-a fost livrat direct din magazin, din Media Galaxy Mega Mall, fiind deja montat. Deja functioneaza la capacitate maxima. Al doilea inca asteapta sa fie pus in perete.

Emil Calinescu Nostalgii Absurde

De ce zic ca aerul conditionat determina gradul de civilizatie al unui om? Pai simplu: un om care nu se simte bine la el acasa este un fel de homeless. Om al strazii. Un om care cauta prin alte parti ceea ce nu are acasa. Ceea ce am fost eu 2 saptamani si, credeti-ma, ma dispretuiam profund. Aveam o parere proasta despre mine, desi stricarea aerelor conditionate nu s-a petrecut nicicum din vina mea.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !