Aer conditionat – criterii de alegere

Despre aer conditionat am mai scris si probabil voi mai scrie (este sezonul). Insa acest articol se aseamana mai mult cu un articol mai vechi, scris de mine pentru SuperBlog 2012. Atunci pusesem criterii de alegere a unui laptop. Pe acelasi principiu, acum voi scrie criterii de alegere a unui aparat de aer conditionat:

1. Trebuie plecat de la premisa ca un aparat de aer conditionat este o investitie serioasa, pe termen lung. Din acest motiv pretul nu ar trebui sa fie principalul criteriu. E si el important, avem sau nu avem bani pentru el, insa o economie de cateva sute de lei s-ar putea sa nu fie utila pe termen lung.

2. Un alt criteriu pe care l-as exclude: cel estetic. Nu inseamna ca un aer conditionat estetic, cu nu stiu ce culori pe el, nu ar putea fi foarte bun. Ar putea fi, dar nu trebuie luat pe acest criteriu. Am scris asta si la laptopuri: nu lua un laptop pentru ca e alb, chiar daca un laptop alb nu este din start unul prost.

3. Atentie la puterea lui. NU va luati unul foarte mare pentru o camera mica, insa nici invers. Pentru primul caz dau exemplul unui amic, care are niste aparate de aer conditionat imense, mult prea mari pentru camerele sale, si care din acest motiv nu poate sta permanent cu ele pornite. Invers situatia e cam la fel: ala o sa consume mai mult sa faca racoare intr-o camera imensa incat o sa va dati seama ca mai bine va luati unul mai mare.

4. Nu folositi aparatul de aer conditionat iarna, nu este rentabil. Din acest motiv nu-l luati dupa cat de bine incalzeste, este irelevant. Centrala, oricat de antipatica v-ar fi, este mai rentabila economic.

5. Atentie la marci. Este o capcana in care cad multi: marcile „cu de toate”. Eu va dau un exemplu: cel mai prost telefon al meu a fost Panasonic VS3. Panasonic in sine este o firma buna, are tv-uri foarte bune (pe vremuri erau si mai apreciate), dar in telefoanele lor nu am incredere deloc. Atunci am avut, insa asteptarile mele au fost inselate. Nu faceti si voi aceasta mare greseala.
Legat de asta, se spune ca in fiecare domeniu exista marci speciale. Pe vremuri, la telefoane (Ca tot le-am pomenit), exemplul clasic era nokia, care era mai bun decat samsung, LG ori Sony. Acum am dubii ca ar fi mai bun decat vreuna din firmele enumerate. SI la aparatele de aer conditionat sunt firme speciale, pe alea trebuie sa le tintiti. Nu inseamna ca in sine un samsung sau un LG nu ar fi bune, dar nu va asteptati ca Samsungul sa fie cei mai buni, cum sunt la tv-uri sau la telefoane.

6. Informati-va de la specialisti. Sunt o gramada de detalii pe care ar trebui sa le stiti. Un aparat de aer conditionat trebuie intretinut constant, nu este precum un televizor pe care-l iei si nu umbli la el 4 ani.

7. Vedeti cum e cu montajul. Si asta din 2 puncte de vedere:
– va bucurati de pretul mic, dar montajul s-ar putea sa va duca la un pret mai mare si atunci poate renta alt model (cu montajul inclus);
– vedeti CAND anume vi-l monteaza, pentru ca s-ar putea sa asteptati o vara intreaga pana vine echipa de montaj.

8. Nu faceti greseala de a lua un singur aparat de aer conditionat pentru mai multe camere. In acea camera va fi mult prea frig iar in camera cealalta nu va fi atat de racoare. Iar consumul va fi enorm.

Sa trag asadar niste concluzii: nu va zgarciti, nu luati dupa cum arata, luati-l exact de puterea de care aveti nevoie, folositi-l doar vara, informati-va si fiti atenti la detaliile legate de montaj. Si orientati-va catre firme specializate. De exemplu, daca e sa vorbim de un aer conditionat profesionist, as putea recomanda un aer conditionat daikin ca sa te racoreasca. Nu este accesibil pentru orice buzunar, insa pentru firme pare o solutie buna.

Salutari RACOROASE tuturor 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !