Promisesem mai demult ca voi scrie despre advertoriale. Articole platite. Vanzare de link-uri (vreti sa mai zic termeni?). Chestii d-astea pe care putini le agreeaza si cu care putini sunt de acord.
Sa va zic intai cateva cuvinte despre advertoriale. Ca si proprietari de site-uri puteti apela la un site intermediar pentru ca mai multi bloggeri (10, 20, 100) sa scrie despre voi. Eventual cu anumite cuvinte cheie. Ca si exemplu: apelati la adevertoriale e-advertising . Sunt site-ul care are cele mai multe oferte, multe oferte sunt diferentiate in functie de PR si livreaza banii la timp (dai sa scoti banii si marti iti intra in cont). Totul legal, 16% merg la impozit, nicio problema. Nu sunt singurii, puteti sa cautati si pe altii.
Ca blogger trebuie sa faci urmatoarele: ti se dau niste cuvinte cheie si tu trebuie sa formulezi articolul in asa fel incat acele cuvinte cheie sa apara in articol. Uneori cuvintele cheie sunt destul de ciudate, bilete avion ieftine sau cine stie ce sintagma ce pare agramata. Tu ca blogger trebuie sa respecti cerintele.
Acum este o discutie: cum semnalizam advertorialele? Dupa parerea mea, si aici voi fi super-injurat, advertorialele nu trebuie semnalate. Daca te pricepi cat de cat la bloguri iti dai seama ca articolul respectiv e advertorial sau nu. Eu ma prind si din acest motiv nu recomand si nu comentez vreun advertorial. E problema bloggerului de ce l-a publicat, ii respect decizia. Termeni gen „publicitate mascata” si alte alea sunt ilogici.
Primul meu advertorial a fost pentru un cabinet stomatologic din Galati. Nu am luat mult pe el, dar este „in istorie” drept primul. Nu l-am recomandat, nu am zis ca e cel mai bun, pur si simplu pe cuvantul „stomatologie” am pus link-ul lor. Atat.
Legat de frecventa, aici este intr-adevar o problema: eu imi propun sa am macar in mod egal articole „normale” si advertoriale. E adevarat, am avut o perioada, in luna februarie (sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie) cand am avut o comanda mai mare de articole. Dar si atunci am folosit un artificiu: puneam Sticky un articol „pe bune” si in spatele lui advertorialele. Cine dorea sa intre la mine pe blog si sa citeasca ceva avea de unde alege.
Acum sa va zic si opinia mea legata de advertoriale: sunt „un rau necesar”. Si ma pun intai si intai in situatia bloggerului-cititor. Si spun: decat sa citesc un om care munceste 8 ore, ajunge obosit acasa si scrie un articol in juma de ora, ca mai mult n-are la dispozitie, despre … (daca el munceste ca robotul, despre ce ar putea scrie?), mai bine citesc un om mai putin ocupat, care merge din cand in cand pe la teatru, filme, conferinte despre social-media, care socializeaza, dar care mai scrie si articole platite. Eu tot timpul m-am pus in pielea cititorilor mei. Pe bune: alta varianta in afara de cele 2 expuse de mine nu exista. Sa nu mai zic de frecventa articolelor: sunt oameni care scriu atat de bine, dar o fac o data pe luna. Uneori ma plictisesc de cate ori intru la ei si nu gasesc nimic incat uit sa mai intru la ei pe blog.
Unii acuza ca X are prea multe advertoriale. Ca Y nu stiu cum si-a stricat blogul. Dar pe la spate spun cu invidie: ba, da asta de unde are atatea articole platite? Tot aia, dupa 3 luni, baga la articole platite de nu se mai vad. Si uita ce ziceau cu 3 luni in urma.
Asa sunt eu, sincer: recunos ca scriu SI articole platite, recunosc ca am scris si despre chestii despre care poate n-ar fi trebuit sa scriu. Insa trebuie sa iau si eu bani de undeva, nu? Sau n-am voie sa traiesc? š
In final, o intrebare: preferati sa cititi bloggeri care au servici de 8 ore si care scriu la 2 saptamani in cel mai bun caz? Si care nu s-au putut concentra la articol din cazua treburilor? Eu unul voi prefera sa citesc in continuare bloggeri „vanduti”. Sau sa le zic altfel: bloggeri care tind sa aiba meseria de BLOGGER, nu care o practica drept hobby in timpul liber.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor š
Eu personal nu am nimic cu ele, pana la urma citesc oameni pe care ii respect si le respect munca. Cred ca totul se rezuma la „nu-ti place, nu mananci”, cum era in bancul ala š
Un punct de vedere pertinent.
Primul pas spre vindecare e recunoasterea, nu? š
Recunosc si eu scriu advertoriale, dar nu de mult. Si da, prefer e-advertising fiindca sunt seriosi si punctuali. Au si ei ceva probleme, dar cine nu are?
@Pascal Razvan Constantin: vorbesti ca un preot.
@Javra: mersi de aprecieri.
@Marius: corect š
@Emil: merci. Crezi ca as avea sanse sa devin? š
Numai Domnu’ stie raspunsul la intrebarea asta.
si eu fac lucrul asta …cui nu-i place sa nu ma viziteze…problema este aceea ca cei care tipa au mai multe bloguri si baga la greu…invidia, concurenta…nu este noua!
Am scris un advertorial despre acest blog.