Adio TVR Cultural

Adio TVR Cultural ar trebui sa fie insotit de plansete. Si bocete. Si mesaje despre bezna in care va ramane poporul roman. Care va ramane doar cu posturi tv gen OTV si Taraf tv. Si antena 3, bineinteles. Sa va spun diferentele fundamentale dintre OTV si TVR Cultural? Pai sunt DECAT 2, cum NU ar vrea sa auda „fanii” (aia 5) ai tvr cultural:

1. OTV e post PRIVAT, TVR Cultural era post DE STAT! Asa ca unul toaca banii unui individ (treaba lui de unde-i are si cum ii face), altul toaca banii nostri ai tuturor.

2. In mod cu totul UIMITOR, OTV are audienta. Matematic nu pot spune de cate ori mai mare decat audienta TVR Cultural. Si asta pentru ca orice numar inmultit cu 0 ne da in matematica invariabil 0.

Bineinteles ca e tragedie nationala ca am ajuns sa spunem ADIO TVR CUltural. Bineinteles ca e o tragedie ca nu vom mai vedea mecla intelectuala a lui Horia Roman Patapievici, inconjurat invariabil de carti si de invitati care stau cu mana-n falca.

Si logic, principalul vinovat este fostul „spion” (adica sef al spionajului) Claudiu Saftoiu, care a indraznit sa inchida si acest post, dupa ce inchisese si TVR INFO (alt post cu audienta uriasa). Da, este vinovat un om ca se uita pe audiente si vede ca la acel post nu se uita nici macar familiile angajatilor si invitatilor.

Ma intreb totusi: cati dintre ziaristii care plang acum (la propriu) TVR Cultural si organizeaza priveghi se uitau efectiv la acel post? Adica ajuti un post de televiziune (si un ziar, o revista, un radio) uitandu-te la el. Eventual scriind si popularizand emisiunile. E foarte usor sa stai pe margine si sa injuri (logic, USL, pe cine altcineva) in loc sa faci ceva efectiv util. E foarte usor sa pui pe fruntea unui om eticheta de GROPAR decat sa te gandesti ce ai face in locul lui.

Iar eu, gandindu-ma la ce oameni isi faceau veacul pe la TVR Cultural, pot spune ca ma bucur. Daca Horia Roman Patapievici (acel mare si regretat fost director al ICR, care speram sa ramana pe vecie in categoria FOST) se pisa pe popor, deci implicit pe mine, eu nu am voie sa ma bucur, DECAT SA MA BUCUR, ca a ramas fara locul unde aparea pe sticla? O bucurie si nevinovata(pardon, foarte vinovata).

Eu unul ma intreb doar cand se va inchide si aberatia de TVR 3. Pe bune: daca vrei cultura, si toti suntem de acord ca e nevoie, baga vere emisiune de cultura IN PRIME TIME PE TVR1. S-o vada TOTI. Inclusiv cei din provincie care n-au cablu si care prind doar „programul 1”. Da, firmele de cablu (incluzand si cele prin satelit) au acoperire cam 85-90%. Mai sunt inca in Romania 10% care nu poseda asa ceva. Ei nu trebuie culturalizati?

Acum cateva pareri despre TVR:

1. De ce un meci de CHampions League pe PROTV avea audienta dubla decat are un meci identic, pe TVR? Tvr-ul, in teorie, are acoperire mai mare. Deci ar trebui sa aiba audienta mai mare…

2. De ce cand tvr-ul vedea ca n-are audienta si e in pierdere infiinta alte posturi? Unde e logica? Sa zicem ca ai avea un public al tau, care vrea sa se uite pe TVR. Tu efectiv il imparti in bucatele. De ce ai face asta?

3. Paranteza: de ce exista TVR International? EU prind Rai Uno, Rai Due. Nu exista un alt Rai, si anume international. BBC la fel. Oare care e explicatia unui TVR International?

4. E foarte usor sa dai cu pietre in „achizitiile scumpe” ale TVR in materie de sport. Vai, ce misto e sa injuri faptul ca pe „televiziunea publica” se dau meciuri. Dar nu s-a gandit nimeni ca un meci Bistrita – Chiajna, pus la 3 dupa-amiaza, avea oricand audienta mai mare ca TVR Cultural, TVR Info si TVR 3 la un loc (ca sa fie si TVR 2 adaugat ar trebui sa fie un meci mai important, un Brasov – Ceahlaul adica…).

5. TVR Cultural e din 2002. Vi se pare ca din 2002 pana-n 2012 nivelul cultural al populatiei a crescut semnificativ? Eram atat de inculti pana-n 2012, am fost luminati 10 ani, si apoi din nou am cazut in bezna?! Nu stiu, intreb …

6. Repet ce am zis mai sus: de ce nu acceptam argumentul economic? S-a inchis un post cu audienta 0.1% ? Da, hai sa-l plangem! Sa-i organizam o inmormantare. Sa chemam si popi. Multi popi, ca doar e eveniment important (eventual sa vina si preafericitul Daniel, sa dea o importanta sporita evenimentului).

In loc de concluzie, spun doar atat: ADIO TVR CULTURAL, s-a dus inca un parazit al bugetului de stat!

Salutari CULTURALE (cum altfel) tuturor!

Comments

comments

One thought on “Adio TVR Cultural

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !