A most wanted man – Vanatoarea de spioni

A most wanted man – Vanatoarea de spioni

 

V-ati dorit vreodata sa fiti spion? Stiu, suna pueril, suna naiv, dar unii inca mai au curajul sa recunoasca asta. Raluca e unul dintre acei curajosi. Insa si mai curajosi au fost cei de la Forum Film, prin invitatia ingenioasa trimisa:

Invitatie Vanatoarea de spioni

Am blurat, cu galben, mailul si numarul de telefon al agentei care mi-a dat misiunea, Patricia. Nu d-alta, dar erau informatii clasificate ­čÖé

Atmosfera a fost intregita de recuzita de la avanpremiera. Am avut parte de 2 pistoale, cu care ne-am prostit prin poze. Sa va arat 2 mostre:

N-am tras. Nu va bucurati degeaba ­čÖé

A doua poza este alaturi de Ioana de la EdgeAndBack:

Cata bucurie avea-n privire!

Acestea au fost pregatirile. Filmul, in sine, nu a dezamagit deloc, fiind printre cele mai bune filme de spionaj facute in ultimii ani. Actiunea se petrece in jurul unui refugiat cecen, ajuns ilegal in Germania. Acesta este, pe de-o parte, ajutat de o avocata, pe de alta parte, este folosit de serviciile secrete germane pentru a prinde un peste mai mare.

Fara sa dezvalui finalul filmului, trebuie sa dau cele 3 mari puncte de atractie ale filmului:

1. Asa cum scrie si in invitatie, este ULTIMUL film in care apare Philip Seymour Hoffman. Desi a jucat in multe alte filme, eu il tin minte drept Plutarch Heavensbee din Hunger Games. Rolul din┬áA most wanted man – Vanatoarea de spioni i se potriveste perfect, sintagma SI-A JUCAT ROLUL VIETII potrivindu-se perfect.

In mod uimitor pentru mine, la final bloggerii si ziaristii prezenti in sala nu au mai aplaudat, la fel cum o facusera cu Paul Walker la filmul Zona de pericol. E drept, nu aparuse pe ecran un anunt in acest sens. Oare sa nu fi stiut cinefilii din sala acest aspect? Sau poate au considerat ca un sef de spioni trebuie sa fie dupa moarte exact cum era in timpul vietii: ascuns, nevazut, nezgomotos?

2. Fetele au fost ATRASE de refugiatul cecen, interpretat de Grigoriy Dobrygin. Nu stiu daca e un motiv bun sa mergeti sa vedeti filmul si habar n-am cat de bine arata ca barbat. La barbati nu ma pricep.

3. Pe mine, insa, m-a atras avocata-hipsterita Annabel Richter, interpretata foarte bine de Rachel McAdams. Este un rol care i se potriveste si care chiar m-a atras. O avocata pe care o vedem tot timpul imbracata in blugi, care apara refugiatii, care se ataseaza de clientul sau si care reuseste sa atraga privirile tuturor barbatilor. E drept, unii si-ar dori-o nitel mai dezbracata, macar intr-o fusta, dar n-a fost sa fie.

Filmul A most wanted man – Vanatoarea de spioni este ecranizarea cartii Cel mai vanat om din lume. Vazand titlul cartii, m-am intrebat de ce traducerile difera. Titlu din engleza este acelasi, insa cartea si filmul au fost traduse diferit. Motivele comerciale ar putea fi invocate, dar nu era mai bine sa aiba aceeasi denumirea precum cartea? Ma gandesc ca ar fi fost mai usor sa ne dam seama ca este vorba de o ecranizare.

Altfel, desi este un film plin de calitati, nu-mi pare a fi unul care sa prinda la public. Un film care se petrece in Germania, cu un refugiat cecen, avand ca regizor un olandez … Hmmm, nu atat de interesant. Sper sa ma insel si publicul sa ma contrazica, dar imi pare mult mai mult un film de festival. Faptul ca un distribuitor alege sa-l bage in cinematografe este un lucru laudabil, chiar sunt curios cum il va primi publicul.

Personal, il recomand tuturor pasionatilor de povesti de spionaj, cele 3 elemente enumerate mai sus sunt doar bonusuri. Daca este vorba de copii, un astfel de film ii poate convinge sa se apuce de o astfel de cariera. Sau, dimpotriva, ii poate intoarce din drum ­čÖé

A most wanted man – Vanatoarea de spioni este deja in cinematografe (din 29 august), fiind adus in Romania de Forum Film. A rulat si in deschiderea festivalului Anonimul. Salutari STRICT-SECRETE tuturor! ­čÖé

Erau si spioane blonde p-acolo ­čÖé

ps2: Despre┬áA most wanted man – Vanatoarea de spioni a mai scris si Angela. Contrar asteptarilor, articolul ei nu este deloc secret. E drept, posibil sa urmareasca atent orice cititor. Pe mine n-are de ce sa ma urmareasca: anunt public ca i-am citit articolul. Va recomand si voua sa faceti acelasi lucru ­čÖé

Comments

comments

One thought on “A most wanted man – Vanatoarea de spioni

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !