A inceput CINEPOLITICA EXTRA-TIME

Fratilor, a inceput Cinepolitica Extra-time. Am scris mai multe articole in primavara despre Cinepolitica – festivalul filmului politic, unde am fost blogger acreditat.

Va fi si o editie a II-a, primavara viitoare, insa pana atunci avem parte de niste frumoase prelungiri. Frumoase si binevenite zic. Ieri am fost la prima zi Cinepolitica Extra-time, zi in care am vazut 2 filme interesante.

1. De la ora 18 a fost documentarul All that Glitters – Tot ce sclipeste. Filmul se potriveste perfect contextului: o companie canadiana exploateaza o mina de aur din Kirgistan. Va suna cunoscut? Avem de invatat din acel documentar. Eu va spun doar 3 calitati ale acestui film:

– Desi este documentar, este un film cat se poate de alert.
– Jurnalistul care a facut cercetarea a stat in acele locuri peste 1 an. NU este documentar facut pe zvonuri ori opinii personale. Apar personajele reale, pot fi verificate informatiile de acolo. Da, adica este neutru (fireste, nu este favorabil exploatarii, dar de ce ar fi?).
– Astfel de filme ar trebui difuzate si la TV, si in multe cinematografe. Sala a fost plina la Elvira, a fost a doua oara cand s-a proiectat (a mai fost acum 2 ani, la alt festival), dar per total mai mult de 300 de spectatori in Romania nu a avut. Ar trebui sa fie vazut de cat mai multi romani.
Repet deci: All that Glitters – Tot ce sclipeste, din 2010.

2. Al doilea film de ieri a fost The Central Five Park – Cei cinci din Central Park. Filmul este tot documentar si este despre cea mai mare gafa din istoria justitiei americane. Ma rog, justitie este termenul generic, pentru ca vina este impartita, in mod egal, intre politie, procuratura, judecatori, jurati si presa. Filmul este o lectie pentru toti, fiecare ar trebui sa stam nitel pe ganduri dupa un astfel de film. Ah, da: nimeni n-a platit pentru acele greseli. Absolut nimeni.

Per total, recomand ambele filme: All that glitters – Tot ce sclipeste este pentru cei implicati in scandalul Rosia Montana, atat pentru cei care sustin proiectul (si care nu sunt platiti), cat si pentru cei care se impotrivesc lui si au nevoie de argumente; The Central Five Park – Cei cinci din Central Park este pentru politisti, judecatori, procurori, avocati, dar si ziaristi. Si pentru oamenii simpli, care prin presiunea lor, directa ori indirecta, pot influenta deciziile justitiei. Justitia sub presiune nu este chiar cel mai dezirabil lucru.

Astazi la cinepolitica avem inca 2 filme: The Exam – fictiune, Ungaria (de la 6, a inceput deja cand cititi acest articol, scuze pentru intarziere). Este un film interesant, mi l-au recomandat vreo 3 persoane, din pacate nu pot ajunge. De la 20 este filmul The company you keep (Spune-mi cu cine te insotesti). Al doilea film a incheiat festivalul Cinepolitica din primavara. Daca nu l-ati vazut merita s-o faceti.

Cinepolitica Extra-Time se desfasoara la cinema Elvira Popescu. Nu stiu daca a mai scris cineva despre filmele de ieri ca v-as da un link. EU n-am gasit inca. Salutari CINEPOLITICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “A inceput CINEPOLITICA EXTRA-TIME

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !