A inceput B-iff 2014

B-iff 2014 a inceput. Pe vremuri se chema B-est, anul acesta are o participare internationala si a fost rebranduit. Este vorba despre Festivalul International de Film de la Bucuresti, ajuns la cea de-a X-a editie.

Nu am fost la deschidere, cand a rulat Grande Bellezza, insa am vazut acest film ieri, la vizionarea de presa organizata de Independenta Film.

Am sarbatorit, deci, Ziua Internationala a Teatrului prin filme. Le voi evoca pe rand:

1. Dimineata a fost, asa cum va ziceam, La Grande Bellezza. Filmul este despre viata unui scriitor celebru, Jep Gambardella, care-si rememoreaza tineretea zbuciumata. Cum a ajuns el la Roma pe cand era tanar si cum este acum. Filmul a fost distins cu cateva premii internationale, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film strain.

Este un film bun, insa as spune ca imi pare supra-evaluat. Are cateva scene si replici interesante, insa per total nu m-a impresionat cu nimic.

2. Seara, de la ora 17, am vazut JEUNE & JOLIE/ Tanara si frumoasa. Era caracterizat, in programul festivalului, drept „intre Bunuel si Von Trier”. Este vorba de o tanara de 17 ani, Isabelle, care practica prostitutia din placere si nu din dorinta de a avea bani. Filmul este structurat in 4 capitole/anotimpuri, fapt care ne duce cu gandul, invariabil, la Von Trier. Este mai putin obscen, insa parca mai intens.

Desi ar fi trebuit sa ma impresioneze, eu aveam in cap numai bancuri cu prostituate. Exact ca la Noe.

3. De la 19 am vazut SHORT TERM 12. Filmul ne spune povestea unui azil pentru copii cu probleme psihice din California. Povestea nu este doar a copiiilor, ci si a ingrijitorilor. Un film care nu are cum sa nu te emotioneze. Ce-i drept, este mult prea trist, imi schimbase starea de spirit in rau (asta desi sunt destul de greu impresionabil). Merita vazut, insa apoi trebuie facut ceva urgent pentru a nu ramane in starea negativa.

4. Ce am facut eu? Am ramas sa mai vad o comedie. O comedie era exact ce aveam nevoie. La ora 21, tot la Cinema Studio (unde vazusem si filmele de mai sus), a rulat ALAN PARTRIDGE: ALPHA PAPA. Un dj, proaspat destituit de noii proprietari ai postului de radio, isi face singur dreptate punand mana pe pusca si luand ostatici toti angajatii radioului. Unui singur om, unul dintre fostii sai colegi, i se permite sa intre si sa devina liantul dintre atacator si fortele de ordine.

O comedie tipic britanica, condimentata cu un accent irlandez, este exact ce-mi trebuie pentru a incheia ziua.

Programul complet al B-iff se gaseste pe site-ul oficial al evenimentului. Voi merge si astazi acolo, tot la Studio. „Vedeta” zilei este filmul Murdarie/Filth (care ruleaza de la ora 19). Detalii despre film gasiti aici.

B-iff 2014 se incheie miercuri, pana atunci putand urmari proiectiile festivalului in urmatoarele locatii: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Club Control, NCRR (din cadrul Muzeul Taranului Roman) si Institutul Cervantes. Va invit si pe voi sa veniti. Salutari CINEFILE tuturor!

2 thoughts on “A inceput B-iff 2014

  1. Pingback: A inceput B-iff 2014Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !