Ce am intalnit in cele 72 de camere de evadare. Ce am invatat din ele.

Ce am intalnit in cele 72 de camere de evadare. Ce am invatat din ele.

 

 

Dupa 72 de camere, simt nevoia sa vorbesc despre ce am vazut in aceste 72 de camere dar, mai ales, despre ce NU am vazut. Hai sa vedem intai ce am intalnit in camere, daca mi-a placut sau nu:

Lacate profesionale

1. Am intalnit tot felul de lacate, cu cheie, cu cifru, cu directii. Cele mai enervante sunt cele in care trebuie sa rotesti (trei rotiri complete spre dreapta pana la primul numar, o rotire completa spre stanga pana la al doilea, o rotire pana la al treilea). Va arat un astfel de lacat mai jos, desi ele erau comandate, in majoritatea cazurilor, din afara, de pe Ebay:

Lacat special

Lacatele, desi fac acelasi lucru, nu arata toate la fel. Aici mentionez camera Black Flag, de la Xscape, unde am vazut cele mai misto lacate (ca design). Ca o chestie ciudata, nu neaparat negativa, intr-o camera cosul de gunoi avea patru lacate. Patru. Deloc promitator.

2. Imi plac usile care NU se deschid cu cheie. Nu e vorba doar de usile finale, ci si de usile care te duc in alte camere. Unele se deschid automat, prin mecanisme sofisticate, altele sunt deschise de catre organizatori atunci cand TU faci ceva. De fiecare data este o senzatie de WOW din partea intregii echipe.

3. Legat de multi-room-uri, majoritatea sunt mascate de un dulap. Din pacate, in ultima vreme am inceput sa ginesc (eu sau echipa mea) atat multi-room-urile, cat si camerele din care se iese pe alta usa decat cea pe care s-a intrat. Nu mai e surpriza, dar camera ramane fun (sau, cum ar zice o bloggerita celebra, este o surpriza la care ne asteptam).

4. Sunt putine camere fara indicatoare de Do NOT (touch, move, force), insa imi place enorm ideea. Lasa-ma sa cotrobai, lasa-ma sa ma frig cu chestii inutile. Nu-mi rapi placerea jocului. Ok, pune pe priza (pentru retardatii care s-ar curenta acolo pentru ca … sunt retardati), dar nu pune pe biblioteca sau pe tablouri.

5. Imi plac camerele care aduc ceva nou, care au cel putin un element nou fata de celelalte. Cei de la The Codex sunt, aici, campioni, toate camerele lor aducand ceva nou (ca hint: niciuna dintre ele nu are cheie de iesire, in camera trebuind sa faci ALTCEVA, nu sa EVADEZI, usa fiind tot timpul deschisa).

La Secret Society eu si echipa mea (cea din poza) avem record. Una dintre putinele camere unde detin record.

6. Imi plac camerele-concurente, fie ca vorbim de challange room-ul de la Codex, fie ca vorbim de camerele in oglinda de la Cryptex. Mi-as dori mai multe astfel de camere. Am aflat ca se pregateste una hard in acest sens, dar nu am voie sa va dezvalui mai multe.

7. Mi-au placut si cand echipa este impartita in mai multe camere, urmand apoi ca mini-echipele formate sa colaboreze pentru a iesi (De exemplu, la Kudra’s). Mi-as dori sa mai intru in mai multe astfel de camere.

8. Imi plac gazdele primitoare. Nu, nu este deloc un cliseu tip Poptamas, dar in unele locuri parca as reveni doar sa stau de vorba cu gazdele. Culmea, chiar voi face asta. In alte locuri (putine, ce-i drept) simteam raceala cu care eram tratati. Camera de evadare inseamna distractie, iar eu vreau sa ma simt bine din momentul in care pasesc in curtea/holul camerei de evadare si pana ma indrept spre casa. Sunt pretentios?

9. Imi plac povestile facute aici, desi m-am simtit bine si la francize. Francizele, insa, sunt afaceri pure, in afara de bani acolo nu s-a investit nimic. Vreau sa vad personalitatea celor care detin camera, m-am simtit bine in camerele facute de un psiholog, in camerele facute de un fost lucrator in industria jocurilor, in camera facuta de o socioloaga si, in general, in camerele gandite aici. E drept, la francize se simte profesionalismul, e o chestie testata. Daca, insa, ar fi sa aleg, as alege pe primele.

10. Am intalnit aceeasi tematica in mai multe camere. Inchisorile nu le-am numarat, dar sa fie vreo 5 (PRIMA mea camera fiind o puscarie), camere cu specific egiptean is  3, camere cu Dracula tot 3, birou de lucru is 2, camere cu specific comunist is 2, iar camere cu tematica de nebuni is tot 2. Din acest motiv, in articol urmator voi face un top pe tematici al camerelor de evadare: cea mai buna inchisoare, cea mai buna camera Dracula. Nu voi spune locul 2 sau alte locuri, nu vreau sa jignesc pe nimeni. Fiecare camera are farmecul ei, are specificul ei, insa M-AS BUCURA ca daca maine se deschide o noua camera, aceea sa fie pe o tematica noua.

Pana atunci va spun care sunt principalele chestii obtinute din aceste camere de evadare:

1. Distractia. Te simti al dracului de bine in acea ora (sau ora si jumatate, dupa caz). In fond, din acest motiv mergi acolo.

2. Am invatat munca in echipa si bucuria castigarii alaturi de echipa. De felul meu sunt individualist, de obicei ma mandresc de zece ori mai mult cu o realizare personala decat cu una facuta alaturi de o echipa, dar aceste camere de evadare, cumva, m-au invatat cum e sa castigi si-n echipa.

Pot gandi si astfel :)
Pot gandi si astfel 🙂

3. Am inceput sa cunosc persoane. Unii prieteni de-ai mei sunt TOTAL diferiti in camere. Am prieteni cu care colaborez si empatizez perfect, dar am si persoane care vor sa faca ele totul, care se duc la un lacat sa bage codul X desi STIU ca acel cod e  de la alt lacat, prieteni care urla ca din gura de sarpe la cel mai mic zgomot neasteptat. E si asta un soi de triere: cu unii evit sa mai intru in camere de evadare, pe altii nu-i mai iau din alte motive. Totusi, nu stiu cat de bine ca din cauza acestor camere, in fond modalitati de distractie, sa ma cert cu prietenii?

4. Am invatat de ce, uneori, echipa nu merge. Expresia e luata de la fotbal, dar se aplica peste tot. Atunci cand in echipa iau 2 persoane care nu se inteleg, echipa are de suferit. Iar motivele pentru ca nu se inteleg pot fi diverse. Poate fi banalul motiv Sunt personalitati (prea) diferite.

5. Am descoperit tineri antreprenori, dornici sa faca ceva. Ai ceva de la ei, e o placere sa-i cunosti. Da, am intalnit si persoane nu tocmai primitoare, dar am intalnit niste oameni extraordinari, cu care ti-e mai mare dragul sa stai de vorba.

Da, nu mai am scapare: am microbul!
Da, nu mai am scapare: am microbul!

Da, am fost in 72 de camere de evadare si, momentan, voi lua o pauza. Vreo 2-3 saptamani nu voi mai merge in nicio camera, voi merge si-ntr-o scurta vacanta intre timp. Ulterior revin cu forte proaspete. Pe aceeasi tema a scris si Sofia (ea dupa doar 10 camere).Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

2 thoughts on “Ce am intalnit in cele 72 de camere de evadare. Ce am invatat din ele.

  1. Pingback: Un escape room idealBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !