50 de ani de la aselenizare – ce carti ai lua cu tine PE LUNA?

50 de ani de la aselenizare Campanie Cartepedia

50 de ani de la aselenizare – 16 iulie 1969 – o data pe care cu totii ar trebui s-o tinem minte. O data fundamentala pentru istoria omenirii. Cu siguranta putini mai tin minte cu exactitate data, 16 iulie a fost data lansarii, 20 iulie a fost data aselenizarii efective, insa numele Neil Armstrong (a nu se confunda cu Louis Armstrong, celebrul cantaret de Jazz) sigur va spune ceva.

De altfel, Neil Armstrong este tot timpul dat exemplu in facultatile ori cursurile de marketing: toata lumea tine minte cine a fost PRIMUL om care a pasit pe luna, insa absolut nimeni nu-i mai tine minte pe urmatorii.

Ce este interesant vizavi de aselenizare este ca desi a fost infaptuita de NASA, de americani, ea a putut fi urmarita chiar si in Romania. Romanii au profitat, in acea perioada, de asa numita deschidere a regimului Ceausescu. Daca aselenizarea s-ar fi petrecut candva prin anii 80, cu siguranta romanii ar fi aflat de ea cu multe zile intarziere. Ori ar fi aflat de la Vocea Americii si Europa Libera.

50 de ani de la aselenizare – asa aflam daca si cat am imbatranit. Nu, nu eram nascut pe acea data, dar cei care erau nascuti o folosesc drept reper. Nu este o data pe care s-o uiti usor, chiar daca tu nu ai avut absolut nicio legatura cu evenimentul. Doar simplul fapt ca ai fost contemporan cu aselenizare i-a facut pe multi sa fie … mandri. Le-a dat un sentiment de mandrie. Altfel, repet, aselenizarea a fost infaptuita de ceilalti, noi fiind intr-o alta lume. La propriu.

Acum, despre aselenizare s-au facut o gramada de filme, s-au spus o gramada de povesti. Eu vreau sa fac cu voi un exercitiu de imaginatie. Unul cumva absurd, deloc realist, dar, zic eu, simpatic. Asadar, daca ar urma sa plecati pe luna, sa zicem intr-o excursie aniversara, ce carti ati lua cu voi? Sa presupunem ca nu ati putea lua un e-book reader ori, chiar si daca ati putea, putem presupune ca nu puteti sa va luati decat maximum 5 carti. Va spun la final de ce fac acest exercitiu. Nu este vorba DOAR despre 50 de ani de la aselenizare.

Asadar, intai trebuie puse intrebarile corecte:

  1. In cazul unei astfel de excursii speciale, trebuie sa luam MUSAI carti tematice sau luam pur si simplu carti BUNE?
  2. In cazul in care NU luam doar carti despre aselenizare, CE ALTE CARTI ar trebui sa luam? Ce genuri literare s-ar potrivi si de ce?
  3. Exista, in sens contrar, carti pe care NU ar trebui sa le citesti in astfel de ocazii?

Sa le luam pe rand, raspunzand intrebarile, nu in ordinea de mai sus. Asadar:

Incep cu 3 si raspund clar: nu as lua in NICIO excursie carti care mi-ar schimba IN RAU starea de spirit. Niciodata. Dau ca exemplu Oscar si Tanti Roz, e cel mai la indeamana si cel mai cunoscut.

Eu, unul, as lua thrillere, as lua carti pe care unii le-ar numi bolnave, insa ii inteleg pe cei care n-ar face-o.

La punctul 2 nu stiu ce sa raspund. Eu, unul, in excursii prefer sa nu citesc carti foarte profunde, carti care necesita foarte multa atentie. Prefer o carte buna, dar mai usurica, una mai simplist scrisa. Una in care frazele nu sunt mestesugite, unde sa zicem pe romaneste, putem lectura si mai superficial. Nu ma refer la maculatura, ma refer totusi la literatura.

Si, ca sa completez raspunsul la intrebarea numarul trei, as zice ca sunt de preferat, le recomand din suflet, cartile amuzante. Cele pe care le poti citi cu altii. Caci farmecul lecturii, exact ca-n cazul fimelor, este sa citesti ceva ce poti impartasi cu ceilalti. Sharing is carring, cum ar zice americanu’.

La intrebarea numarul 1, lucrurile sunt certe dupa mine: NU lua carti despre aselenizare. Da, te documentezi bine inainte, nu te duci acolo ca o floare (vorba vine), dar lectura in timpul unei excursii, la modul general, trebuie sa fie o modalitate de relaxare.

Acum, tot la modul general, atunci cand recomand carti, am 2 optiuni: sa spun ce as citi eu intr-o eventuala astfel de excursie, carti din wishlistul meu, deci carti pe care NU le-am citit, ori sa spun ce carti din cele deja citite le-as recomanda, EVENTUAL ce carti deja citite as dori sa le recitesc.

Asadar:

Neamul Corbilor vol 1 – Copiii intunericului – Lavinia Calina

Este fix ce va ziceam eu: carte usoara, antrenanta, care te tine in priza, dar care nu necesita ATAT de multa atentie. O carte buna, o distopie interesanta, romaneasca, pe care o recomand oricui in orice excursie/vacanta ar merge. Trebuie sa ma apuc cat de curand de volumele urmatoare ­čÖé

Zorba Grecul – Nikos Kazantzakis

Ceva care sa va aminteasca de Pamant, mai precis de mare. Ma rog, e o carte pe care as recomanda-o oricui, in orice vacanta ar merge. Daca aveti si vreun player/telefon pe care sa redati muzica aferenta e perfect. Ideal. Ma rog, cartea e nitel mai grea, filosofie profunda in multe momente, dar e cum va ziceam la inceput: eu dau 5 titluri orientative, pentru toate gusturile. Fiecare alege ce doreste.

Vrabia Rosie – Jason Matthews

Va spuneam despre americani si despre razboiul rece? Apai in carte asta este vorba despre o spioana dubla, care joaca ba cu rusii, ba cu americanii. Este 20% pe subiect, chiar daca in carte NU se vorbeste despre aselenizare. Ma rog, vedeti voi exact despre ce-i vorba ­čÖé

Fight Club –┬áChuck Palahniuk

As caracteriza aceasta carte, foarte pe scurt, drept o carte foarte profunda scrisa intr-un mod cat se poate de simplist. A spune ca este o carte grea este fals, la fel de fals fiind si sa spui ca este o lectura foarte usoara. Drept urmare, este o lectura IDEALA de vacanta. Mai ales ca este si mica, drept urmare o strecurati usor in bagaj.

Sper sa gasesc bere in iad – Tucker Max

Este cartea pe care o dau cel mai des exemplu drept lectura amuzanta. Nu, nu va doresc sa ajungeti in iad, insa citind cartea asta veti muri de ras. Garantez pentru ea, ca sa zic asa.

In final, va zic doar atat: cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la aselenizare, Cartepedia ofera transport gratuit la ORICE comanda, indiferent de valoarea ei, in perioada 16-20 iulie. Puteti comanda ORICE carti doriti voi, nu doar la cartile indicate mai sus. Acum va las pe voi sa-mi spuneti in comentarii ce carte/carti ati vrea sa cititi intr-o ipotetica excursie … pe luna ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !