Nu incerc sa va conving sa va faceti mai multe bloguri, nu incerc sa va conving sa va faceti blog. Deci daca NU aveti blog ori nu aveti mai multe bloguri, acest articol este inutil. Va zic din start asta. Daca, insa, aveti macar 10% din nebunia mea, articolul acesta o sa va fie util. Exemplele le voi da pe blogurile mele, va prindeti voi ce aveti de facut, daca sunteti intr-o situatie asemanatoare. Asadar, 5 sfaturi pentru cei cu mai multe bloguri. Ordinea e aleatoare:
Continut cat mai diferit pe fiecare
Nu e o banalitate, caci nu vorbesc doar de blogul efectiv, ci si de pagina aferenta de facebook. Da, vad din ce in ce mai multe persoane care, dintr-un motiv anume, isi distribuie la gramada un articol pe toate paginile pe care le administreaza. Apoi, bineinteles, se plang ca nu au interactiuni.
Sa va zic de unde a plecat totul la mine. Cum am CONSTIENTIZAT ca trebuie sa ofer chestii diferite. Nu, nu de la vreun guru social-media am aflat asta, ci de la o persoana fara prea mari legaturi cu online-ul. Asadar, pe vremea cand aveam doar 3 bloguri (mai putin de o treime din cate am acum #cumarveni), il tot invitasem sa-mi dea like paginilor aferente. La un moment dat m-a intrebat de ce mi-ar mai da like atat timp cat imi urmareste postarile de pe profil. Daca pe profil am tot ce postez pe bloguri + alte chestii, de ce mi-ar mai da like, individual, la fiecare pagina in parte, daca oricum vede ce scriu pe blog/uri. Raspunsul nu i l-am dat pe loc, dar m-a pus pe ganduri. Decizia, dupa mine corecta, am luat-o la vreo 2 ani dupa. Care a fost aceea: pe profilul PERSONAL de facebook postez cu precadere chestii offline (check-in-uri, glume, oricum, postari fara link-uri), in timp ce articolele efective sunt postate pe paginile aferente blogurilor. Daca vreti sa-l descoperiti pe Emil Calinescu offline, ii dati add sau follow pe Facebook. Daca vreti sa vedeti ce scrie pe bloguri, va trebui sa dati like paginii fiecarui blog.
Si acum vine partea faina, interesanta: daca am 11 pagini, de ce nu distribui articolul pe toate cele 11 pagini? Sunt ale mele, sigur nu se va supara administratorul paginii in cauza. Raspunsul este dat, intai si intai, de algoritmii Facebook si apoi de bun simt, in ce ordine vreti voi. Intai si intai, daca pe o pagina sunt mai multe share-uri decat continut unic, postarile ei se vor indexa prost. Teoretic, pot rezolva si asta, postand ACELASI LUCRU pe fiecare pagina, fara sa dau share. Doar ca aici vine regula bunului simt: tu ai dat like paginii Cinemil pentru ca esti interesat de filme. De ce ti-as baga pe gat postari cu articole precum acesta? Tu vrei sa citesti despre filme, deci iti voi respecta opinia. Decizia. E drept, vorbind STRICT despre ACEST articol, s-ar putea sa ajung la concluzia ca este interesant si pentru cititorii Cinemil, deci e posibil, nu este inca sigur, sa-l distribui si acolo. Dar nu asta este idee.
Oricum, mai fac astfel de share-uri incrucisate, dar foarte rar (este exceptia si nu regula) si doar atunci cand are sens: cand este vorba despre o ecranizare, distribui articolul si pe pagina blogului de carte. Dar doar atunci cand are sens. Ori atunci cand este vorba de un concurs si plec de la premisa ca un concurs avand ca premiu o carte, orice carte, poate fi interesant si pentru un cinefil. Ori pentru un iubitor de teatru.
In sens invers, pe pagina EmilCalinescu.EU as putea distribui cam orice link. N-o fac, insa. O fac rar, semnaland faptul ca am si alte bloguri. Daca vreun cititor este realmente interesat de acel subiect, este invitat (indirect, subtil) sa dea like paginii aferente.
Nu le gazdui pe toate in acelasi loc
Aici problema este multipla. As tinde sa dau sfatul asta celor care au mai mult de 2 bloguri, caci atunci cand ai doar 2 s-ar putea sa constati ca este intr-adevar mai ieftin sa le tii pe ambele in acelasi loc.
Cand ai, insa, 3 bloguri, decat sa platesti un pachet mai scump la ACEEASI firma, mai bine platesti hosting distinct. Motivele principale sunt 2:
- Nu tine toate ouale in acelasi cos. Cand au fost atacate serverele Namebox, unele persoane si-au pierdut tot. Trecand peste partea cu back-up-ul pe care trebuie sa ti-l faci, mai este si cealalta chestie: de ce aveai toate blogurile in acelasi loc? Serios: de ce?
- Atunci cand dai link de pe unul catre celalalt, e bine ca ele sa aiba alt ip. Da, exista posibilitatea sa le iei fiecaruia in parte ip dedicat. Dar la ce pret? Nu cumva e mai ieftin sa te duci la alt hosting? In plus, clientii nu (mai) sunt atat de prosti: tu le oferi 3 bloguri, dar observa ca toate au acelasi ip. Nasol de voi. In loc de o comanda de 3 advertoriale, veti primi una de un singur articol. #Ghinion
Incercati sa scrieti articole ever-green, bine optimizate, catre care sa faceti trimiteri constante
Sa zicem ca aveti blog personal si blog de filme. Asa ca mine (ma rog, eu mai am inca 9, dar trecem peste). Pe blogul de filme ati scris un articol despre Star Wars (Razboiul Stelelor). Eh, ganditi-va ca apoi cand scrieti un articol despre altceva, sa zicem despre politica, va veti referi la un razboi al stelelor in ascensiune din politica romaneasca. Si pe sintagma razboi al stelelor puneti trimiterea catre articolul vostru.
In trecut, imediat dupa ce mi-am deschis blogul Minunat.eu, puneam link catre el pe fiecare cuvant MINUNAT de pe celelalte bloguri. Stiu, am exagerat, dar aia era si ideea. Pe de-o parte, voiam sa atrag atentia cititorilor, ca un pop-up enervant (daca vreti sa vedeti cum arata un pop-up, uitati-va la animatia Disney Ralph rupe netu’). Pe de alta parte, eu voiam sa testez. Multe chestii, majoritatea de fapt, pe care le stiu despre reclame pe Facebook ori SEO sunt nu doar citite, ci si testate. Da, am testat, uneori am facut rau, alteori am facut bine. Dar am testat. Nu trebuie sa-mi para rau, chiar daca am gresit.
Incercati sa scrieti cat mai uniform cantitativ pe ele
Aici nici mie nu-mi reuseste, desi ma straduiesc. Ideea in sine ramane: daca aveti 3 bloguri, e de preferat sa scrieti cate un articol pe fiecare blog intr-o saptamana decat sa aveti pe unul 5 articole si pe celelalte sa bata vantul. Un pic de echilibru nu strica nimanui.
E drept, daca aveti o perioada in care va uitati la multe filme si simtiti nevoia sa scrieti despre fiecare, e cumva firesc sa aveti MULT MAI MULTE articole despre filme. E drept, e indicat sa nu ignorati COMPLET celelalte bloguri.
Nu va fie rusine sa va dati link-uri catre alte bloguri de-ale voastre chiar si cand e vorba de advertoriale
Sunt o tona de ghiduri despre cum sa scrii advertoriale. Unii ar putea sa scrie chiar si o carte. Cat de buna, de relevanta, de vanduta, ar fi aceasta este alta discutie.
Aici, pe scurt, zic asa: unora le e rusine cu advertorialele. Drept urmare, acestea vor iesi mult diferite fata de restul.
In speta de fata, rusinea e cu dublu sens: pe de-o parte, le e rusine sa dea intr-un articol normal link catre un advertorial, iar pe de alta parte le e rusine (de sponsor?) sa dea intr-un advertorial link catre un alt articol scris de ei. Uneori rusinea aia inseamna chiar si rusinea de a da un link intern.
Acum, e o chestiune de bun simt sa nu dai link catre un advertorial scris pentru concurenta. Ar fi de porc. Ma rog, unii zic ca nu e ok sa faci reclama la interval scurt de timp catre 2 firme concurente. Trec, insa, peste detalii de genul. In mod ideal nu ar trebui. Dar daca ai facut-o, e logic sa NU faci trimitere directa.
Daca, insa, ai scris un advertorial pentru Farmec si acum ai de scris despre o firma care vinde haine, de ce Dumnezeu ti-ar fi rusine sa lasi linkul? Cele 2 nu sunt firme concurente, fiecare are felia proprie.
Eu am povestit chestii adevarate in advertoriale, chestii cu care ulterior m-am mandrit. Am fost nevoit sa scriu si despre chestii hai sa zicem rusinoase, pe alea nu le-am promovat atata, dar nu pentru ca mi-era rusine cu ele, ci pentru ca nu prea erau pomenite in alte contexte.
In final, va zic un secret: ii apreciez enorm pe cei care au mai multe bloguri. E drept, am pitici pe creier: bloguri inseamna sa aiba domeniu propriu. Fix d-aia deseori spun ca am, de fapt, 10 bloguri si nu 11. Al 11-lea sta cu chirie si na, unii ar zice ca imi e cam rusine cu el. Cei care au, insa, mai multe bloguri si scriu constant pe ele au tot respectul meu.
Acum, daca ai si tu faturi pentru cei cu mai multe bloguri, esti liber sa le spui in comentarii. De fapt, esti chiar rugat s-o faci. Poti sa ma si contrazici, daca ai impresia ca ceva din ce am zis mai sus e gresit. Ori sa ma lauzi. Ori sa ma injuri. Depinde ce crezi. Si ce simti.
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.