În general, creditele bancare sunt privite cu mai multă încredere decât cele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN). În realitate, acestea din urmă pot fi considerate soluții financiare rentabile, în anumite situații. Important este ca, înainte să alegi un împrumut, să faci o scurtă trecere în revistă a tuturor avantajelor și dezavantajelor pe care ți le-ar putea aduce.
Mitul 1: IFN-urile au condiții de creditare mult mai accesibile decât băncile – ADEVĂRAT.
Într-adevăr, condițiile de creditare stabilite de către IFN-uri pentru acordarea unui credit urgent nu sunt mai deloc restrictive. De exemplu, dacă pentru obținerea unui credit de nevoi personale de la bancă trebuie, printre altele, să faci dovada unor venituri stabile și a unei vechimi de minimum 3 sau 6 luni la actualul angajator, lucrurile sunt mai simple în cazul împrumuturilor nebancare. Concret, poți primi un credit urgent dacă ești major, ai cetățenie română și deții un cont bancar, pentru realizarea transferului de bani. În unele cazuri, nu ai nevoie nici măcar de cont bancar, întrucât poți opta, contra cost, pentru primirea creditului chiar la tine acasă.
IFN-urile nu impun vreo limită legată de valoarea venitului tău, astfel că poți primi finanțarea dorită și dacă obții 300 de lei/lună. De asemenea, nu trebuie să-ți faci griji că nu vei primi creditul urgent nici dacă nu ai o vechime prea mare la actualul loc de muncă, dacă lucrezi în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată sau dacă ești în șomaj tehnic.
Mitul 2: Instituțiile financiare nebancare nu te refuză dacă figurezi în evidențele Biroului de Credit – ADEVĂRAT.
Dacă ai încerca să obții un credit de la bancă, într-adevăr te-ai putea aștepta la o serie de refuzuri de finanțare din cauza istoricului negativ de plată, respectiv dacă ai înregistrat întârzieri la plata altor împrumuturi. Acest lucru nu este valabil și în cazul IFN-urilor, dacă decizi să accesezi un credit urgent. Poți primi „undă verde” și dacă ai fost raportat în trecut la Biroul la Credit sau dacă te-ai trezit cu poprire asupra veniturilor tale salariale.
Mitul 3: Vei aștepta foarte mult până ți se aprobă creditul urgent – FALS.
Aprobarea creditului urgent de către IFN-uri durează, în cele mai multe cazuri, câteva ore. Ulterior, vei avea banii în cont în maximum 2 ore. Dacă procedura de aprobare durează mai mult, respectiv o zi – două, vei primi o pre-aprobare.
Mitul 4: Creditele urgente sunt scumpe. IFN-urile percep cele mai mari dobânzi de pe piață – PARȚIAL ADEVĂRAT.
De regulă, nivelul dobânzilor pentru creditele acordate de către IFN-uri este mai ridicat decât în cazul împrumuturilor bancare. Însă, pe piața financiară nebancară vei găsi și diverse oferte atractive. De exemplu, unele instituții financiare nebancare acordă și împrumuturi lipsite de dobândă. Astfel, poți scăpa de grija dobânzii dacă aplici pentru primul credit urgent. Însă, în cazul în care vei întârzia la plata ratelor, dobânzile penalizatoare nu sunt deloc modeste, iar Dobânda Anuală Efectivă (DAE) poate trece și de 7.500%. Alte IFN-uri „taie” dobânda în prima lună de rambursare.
Trebuie să știi că dobânzi mari poți găsi și pe piața bancară, nu doar la IFN-uri. De exemplu, în cazul cardului de cumpărături ți se percep dobânzi anuale de până la 28%, dacă nu-ți achiți la timp debitul restant.
Mitul 5: Un credit urgent presupune o finanțare mică – FALS.
În cele mai multe cazuri, IFN-urile acordă credite urgente de până la 2.000 sau 4.000 de lei, urmând ca tu să ai la dispoziție câteva săptâmâni, maximum câteva luni pentru rambursarea împrumutului. Pe piața bancară există, însă, și o serie de IFN-uri de la care poți accesa și împrumuturi mai mari, de până la 40.000 de lei, fără garanție imobiliară, pentru maximum 5 ani.
Poți găsi cea mai rentabilă soluție cu ajutorul Sortter
Dacă vrei să găsești cel mai avantajos credit urgent de pe piața nebancară, îți recomandăm să compari mai multe soluții de creditare. Poți face acest lucru fără a pierde numeroase ore căutând informații pe site-urile zecilor de IFN-uri din România. Întreaga „operațiune” poate fi mai simplă și mai rapidă decât îți imaginezi. Accesează gratuit platforma de comparare Sortter, care-ți oferă acces numaidecât la toate informațiile esențiale despre o serie de credite urgente disponibile pe piața nebancară, de la nivelul dobânzilor până la DAE.
După ce introduci suma de care ai nevoie și perioada de rambursare dorită, Sortter îți prezintă, în mod transparent, cele mai avantajoase oferte care corespund cerințelor tale. Tot ce îți rămâne de făcut este să compari soluțiile de creditare și astfel vei avea certitudinea că o alegi pe cea mai bună din punct de vedere financiar.
În plus, cu ajutorul calculatorului de credite disponibil gratuit pe platforma de comparare Sortter vei putea afla costul real al fiecărui împrumut, precum și nivelul ratei pe care o vei avea de achitat pe perioada creditării.