Atunci cand mergi la continuarea partea a doua a unui film te raportezi la prima parte. 300: Ascensiunea unui imperiu este continuarea (follow-up-ul) celebrului 300: Eroii de la Termopile. Actiunea acestui film se petrece in timpul actiunii primului film. Acest lucru aduce, dupa sine, 3 mari avantaje:
1. Filmul poate fi vazut chiar si fara vizionarea prealabila a primului. Este indicat sa-l vezi pe primul, te face curios, insa nu este deloc obligatoriu.
2. Ii creste valoarea primului. Primul, luat distinct, nu a fost un film stralucit. Nu stiu daca a dezamagit, dar nu impresionase. Cel de-al doilea a impresionat si, cel mai important, a explicat multe aspecte ramase in suspans dupa prima parte. A acoperit golurile.
3. Iti aduce aminte, intr-un mod foarte placut, primul film. Daca ar fi fost o continuare clasica te-ar fi facut sa-ti storci mintea, eventual sa revezi prima parte. Asa, el iti face ceea ce in scoala se numea RECAPITULARE. Foarte frumos si foarte elegant.
Fata de primul, tot la plusuri, pun efectele (amplificate de IMAX) si personajele mult mai bine construite. Avem pe Themistocles, unificatorul Greciei si cel care doreste sa pastreze independenta Greciei fata de Imperiul Persan. Este jucat de Sullivan Stapleton, rolul parand natural. Artemisia, conducatoare oastei persane, grecoaica la origini, abandonata de greci si adoptata de persani, este jucata magistral de Eva Green. Un personaj care mi-a adus aminte de Xena, printesa razboinica, unul dintre serialele la care ma uitam cu drag in copilarie.
Filmul sta bine si la capitolul suspans si adrenalina, nefiind nici previzibil si neavand nici puncte moarte. Pare exact cum ar trebui sa fie. Singurele aspecte negative care pot fi invocate sunt cele care tin de adevarul istoric, insa filmul este prezentant din start drept fantasy. Fantasy este diferit de film istoric, chiar daca personajele sunt istorice.
De asemenea, filmul 300: Ascensiunea unui imperiu este generator de foarte multe glume. Spun doar cateva dintre ele:
1. Ce au ratat producatorii:
– Sa faca un film de fix 300 de minute;
– Sa aiba 300 de regizori;
– Sa ia 300 de premii internationale (din pacate pentru ei, chiar daca si-ar fi propus asta, n-ar fi reusit, nu exista 300 de premii);
– Sa il aduca in 300 de tari;
– Sa aiba incasari de fix 300 de milioane de dolari;
– Sa aiba, in total 300 de filme, deci ar mai trebui sa faca alte 298 de continuari;
– Pretul unui bilet la avanpremiera sa fi fost 300 de euro;
2. Ce mi-as dori eu de la acest articol:
– Sa aiba 300 de share-uri;
– Sa aiba 300 de like-uri;
– Sa aiba 300 de re-tweet-uri;
– Sa aiba 300 de comentarii;
– Sa aiba 300 (fix 300) de vizitatori unici;).
3. Ce am ratat? Pai am ratat sa fac un articol de fix 300 de cuvinte. Imi voi da 300 de pumni in cap pentru aceasta ratare.
Ce recomand? Sa va duceti sa vedeti filmul de 300 de ori, cu 300 de prieteni diferiti, in 300 de sali de cinematograf diferite, timp de 300 de zile consecutive.
300: Ascensiunea unui imperiu este, per total, un film foarte bun. Mult mai bun ca primul, ii creste valoarea acestuia. Poate fi totusi vizionat chiar daca n-a fost vizionat in prealabil primul. Sta foarte bine si la capitolul efecte. Recomand vizionarea la IMAX pentru amplificarea lor.
300: Ascensiunea unui imperiu este de astazi in cinematografe, fiind distribuit de MediaPro Distribution. Salutari SPARTANE tuturor 🙂