10 motive pentru care Daum e o solutie buna

10 motive pentru care Daum e o solutie buna

 

Incep direct, fara alte introduceri:

Este un antrenor neutru

D-aia am angajat strain, pentru a fi neutru. E fundamental ca antrenorul sa nu fie nici stelist, nici dinamovist, nici clujean. Daca puneam un antrenor tip Zenga, oricat de bun ar fi fost ca antrenor, tot ar fi fost catalogat drept stelist. Unii suporteri, din start, l-ar fi primit cu raceala.

Daum Romania

Este neamt

Initial, ziceam ca nu ni se potrivesc nemtii. Cultural cel putin, avem foarte putine lucruri in comun cu ei. Dar poate si asta e un avantaj: regulile dezvoltarii personale spun ca pentru a avansa, pentru a te dezvolta, trebuie sa iesi din zona ta de confort, sa te pui intr-o situatie complet noua si aparent nefavorabila. Ce NU isi doresc fotbalistii romani? Pai sa fie antrenati d-un neamt. Apai pune-le antrenor neamt.

Va avea secunzi tot straini

Voi va dati seama ca unul dintre secunzi a fost de doua ori principal al nationalei Belgiei? Stirea asta mi se pare mult mai tare decat insasi numirea lui Daum. Ganditi-va ca pana acum am avut la nationala doar yes-mani. Piturca avea un staff intreg, dar toti faceau ce le zicea seful. Daum nu are slugi pe langa el, ci are ANTRENORI. Mi-as dori ca acelasi Daum sa NUMEASCA selectionerii de la tineret si de la juniori. Sa fie tot straini si tot oameni cu cv tare.

Are performante in mai multe tari

Dupa mine, un antrenor de genul, adaptabil, e preferabil unuia care a antrenat 10 echipe, dar doar in tara lui. Erau antrenori din Italia cu astfel de cv. Nu zic, poate mergea si o solutie de genul, dar adaptabilitatea trebuie apreciata. Omul nu e prima oara antrenor in strainatate.

E controversat, deci presiunea e pe el, nu pe jucatori

Stiti ce fericit e Mourinho cand e injurat de presa? Stiti ce fericit era cand toata presa catalana il injura inainte de Barca – Inter? Da, injurati-ma, dar lasati jucatorii in pace.

E foarte bine ca presa are munitie sa dea in el. Sa lase jucatorii in pace, sa se concentreze pe fotbal. E foarte bine ca-i asa.

Romania Daum

El are nevoie de noi mai mult decat noi de el? Foarte bine!

Inseamna ca nu vine pentru a-si lua o pensie. Vine pentru a reintra in circuit, isi pune cariera in joc. Un succes ar insemna trambulina catre o nationala mai mare, candva poate chiar Germania (unde TREBUIA sa fie selectioner). Un esec ar putea insemna iesirea lui din circuitul mare, deci ambitia lui e maxima. Si asa trebuie sa fie.

Are o varsta optima pentru a fi selectioner

Nu sunt de acord cu selectioneri abia retrasi din fotbal. Razvan Lucescu a fost un esec fix din acest motiv. Hagi la fel. Daca Hagi nu se grabea sa ajunga ATUNCI selectioner si o lua de jos, eventual ca secund al cuiva, poate ar fi ajuns deja un mare antrenor. Razvan Lucescu, ca de el vorbeam, are o cariera interesanta acum, e prin Grecia si-i merge bine. Acumuleaza experienta. Poate la 50-55 de ani va fi un selectioner bun.

La fel Contra: acum ar fi fost o solutie indrazneata, interesanta, dar s-ar fi vazut repede lipsa lui de experienta.

Daum are, insa, varsta optima pentru a fi selectioner: peste 60 de ani, dar nu cu mult. Si nu a fost 10 ani iesit din circuit, ci doar 2. Si nu a fost o pauza cauzata de alt job, precum Iordanescu. Deci el in acesti 2 ani a fost, cumva, in fenomen. La euro, de exemplu, a fost comentator al unei televiziuni austriece.

Are un salariu respectabil

Nu stiu daca exista jucatori romani cu salarii mai mari. Habar n-am cat au Chiriches, Pantilimon sau Tatarusanu, insa stiu sigur ca un antrenor impune respect si prin salariul sau. Asta tot de la Mourinho o stiu; cum as putea eu impune respect daca trei sferturi din vestiar ar castiga mai bine decat mine? Da, fix despre asta este vorba: salariul nu este unul EXAGERAT, dar este indeajuns de mare incat sa impuna respect.

Oricum, ca avere, el va fi clar mai bogat decat TOTI jucatorii. Repet, el e seful, trebuie sa impuna respect SI prin asta.

Este apropiat de jucatori, dar impune disciplina

Asa se vorbeste despre el si, sincer, e exact ce ne trebuie. Iordanescu era disciplinat in aparenta, dar jucatorii faceau misto de el grav pe la spate. Apropiere de jucatori? Dimpotriva: era distant, rece, stilul era aproape militaresc. Daum e apropiat de jucatori, dar impune disciplina echipelor pe care le antreneaza.

Prin el am intrat in lumea buna a fotbalului

Vorbesc serios: ne putem folosi de relatiile sale (in fotbalul german, respectiv in cel belgian), dar e vorba si de sponsori. Avem un antrenor din fotbalul mare. Parca ne-am asocia imaginea cu voi.

In plus, se va vorbi despre nationala noastra prin publicatii importante. Si se va vorbi frumos, de bine: uite, romanii au putut sa-l convinga pe Daum. Uite, romanii au pus ca secund un fost selectioner al Belgiei.

Eu v-am dat 10 motive pentru care Daum e o solutie buna. Astept de la voi si altele. Si eventualele critici. Sincer, criticile absurde ale lui Becali imi intaresc convingerea ca-i o alegere buna. Salutari ROMANESTI tuturor!

Comments

comments

One thought on “10 motive pentru care Daum e o solutie buna

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !