10 lucruri despre filmul Plansa

10 lucruri despre filmul Plansa

 

Ieri dimineata am fost sa vad filmul Plansa. Am mers sa-l vad pentru Olimpia Melinte, care mi-a placut mult in toate cele 3 filme ale ei de anul acesta. De altfel, am vazut de 2 ori atat #Selfie cat si Canibal, prima oara la #TIFF, a doua oara la vizionarile de presa din Bucuresti. Pe ea, insa, am descoperit-o, „pa persoana fizica”, atunci cand i-am luat interviu. Si ce interviu misto a iesit (stiu, sunt modest).

Una dintre pozele de la TIFF cu Olimpia 🙂

Stiam doar 3 lucruri despre filmul Plansa inainte de vizionare: ca-i despre scrima, ca joaca Olimpia si ca este al unui regizor debutant.

Filmul este despre o tanara, Anda (interpretata de Olimpia Melinte) venita din Bucuresti la Constanta pentru a urma facultatea de marina (sper, totusi, ca nu facea marina pentru a calca pe urmele presedintelui in functie). Ea, pe langa facultate, se inscrie la un club de spada din Constanta. In Bucuresti ea facuse FLORETA 3 ani de zile, deci nu era chiar pe dinafara (nu stiu exact diferentele dintre cele 2, pot spune doar ca sunt sporturi extrem de apropiate). Ea era intr-o relatie cu Mircea, si el practicant de spada la acelasi club, insa relatia lor este afectata de antrenorul secund al Andrei, Alex, fata de care ea se simte din ce in ce mai apropiat.

Sa va zic acum alte 10 lucruri despre filmul Plansa:

1. Olimpia Melinte joaca EXCELENT. Este, dupa mine, un rol mult mai bun decat in #Selfie si Canibal. As zice ca este comparabil cu rolul pe care-l joaca in scurtmetrajul O lume noua (in regia Luizei Parvu, care va intra in cinematografe din 28 noiembrie intr-un omnibus intitulat Scurt/4: istorii de inima neagra). Foarte buna in rolul Andrei, foarte convingatoare, foarte NATURALA. Este un rol care I SE POTRIVESTE!

2. Pelicula a fost filmata in 2011. Trecand peste intrebarile inevitabile care se nasc, gen De ce dureaza atata post-productia, imi vin in minte o gramada de glume (mai mult sau mai putin reusite) pe tema asta. Spun doar 2 dintre ele:
– Am aflat, cu aceasta ocazie, de ce nu apare Iphone-ul in niciun film romanesc. Daca ar aparea, ar insemna ca prin 2014 apare Iphone 4. Ar face rau imaginii acestei tari.
Filmul Plansa a trebuit lansata in cinematografe dupa cel cu Brancusi, ca sa para un film mult mai bun decat este in realitate. In comparatie cu Brancusi aproape orice film este mai bun (despre Brancusi NU am scris, insa supun atentiei articolul ACESTA; subscriu acelei opinii).

3. Desi comentariul tau dat imediat dupa film a parut o gluma, el reflecta un adevar: filmul Plansa ar fi putut fi un scurtmetraj foarte bun. El imi pare lungit doar pentru a figura ca lungmetraj si a putea rula in cinematografe. Are extrem de multe momente moarte, are extrem de multe scene inutile, iar totul se petrece cu viteza melcului.

4. Dialoguri putine, extrem de putine. Asa cum aminteste si Bogdan in articolul sau, o amica glumea langa mine, spunand ca are mai putine replici decat un film porno. In mod uimitor, la conferinta de presa de dupa regizorul a spus ca a taiat foarte multe dialoguri. Probabil a aplicat celebra zicere MAI TAIE DIN ELE, DA-LE DRACU’.

5. In film joaca si tatal regizorului, antrenor de scrima in viata reala. Fara sa-i neg calitatile de antrenor (Scrima este un sport unde chiar avem rezultate) si fara sa fie jignitor, dar se cam vedea ca nu-i actor. Ca sa folosesc o metafora cinefila, era cam din alt film.

6. Povestea este, partial, povestea regizorului. El a practicat in tinerete scrima, insa in urma unui accident a fost nevoit sa renunte.

Regizorul acestui film, Andrei Gheorghe

7. Desi stiu ca-i adevarat, pe mine ma distreaza urmatorul lucru (reliefat si-n film): cand bucurestenii au un weekend liber, dau o fuga pana la Constanta (ori, in general, la mare); cand constantenii au un weekend liber, dau o fuga pana-n Bucuresti 🙂

De la conferinta de dupa vizionarea de presa

8. Filmul Plansa are niste frame-uri time laps (asa le-a numit Bogdan, habar n-am cum sa le numesc), care ne arata trecerea zilelor. Vedem, practic, orasul Constanta pe repede-inainte, noaptea. Desi ar putea fi scoase, pentru a asigura un alt dinamism, el dau un oarecare farmec acestui film.

El este Bogdan Daradan, autorul articolului citat mai sus

9. Un lucru interesant: nu o vedem deloc pe Anda pe la cursuri (la facultate). Tot spune ca are de invatat, tot spune ca TREBUIE sa ajunga si acolo, dar singurele CURSURI la care merge sunt antrenamentele. Simt ca nu am vazut personajul complet.

10. Filmul Plansa il are printre producatori pe Dan Chisu (fiind, de altfel, distribuit de DaKINO Production), iar regizor pe Andrei Gheorghe. M-am uitat de mai multe ori, ordinea corecta este aceasta (pe tatal acestuia il cheama Gheorghe Horia, asa apare si in trailer; nu stiu de ce, dar s-a preferat ordinea SCOLAREASCA a numelui). Regizorul Andrei Gheorghe este diferit de OMUL DE TELEVIZIUNE Andrei Gheorghe. Multi fac aceasta confuzie, cei doi nu au nicio legatura de rudenie.

Per total, filmul Plansa este un experiment patial reusit. Este prea lent, are prea multe momente moarte, insa Olimpia Melinte joaca superb. Are un regizor debutant, care merita sa fie incurajat pe mai departe. Este un film despre un sport unde romanii exceleaza: scrima. Merita vazut, desi multi se vor plictisi in multe momente. Raman la parerea ca trebuia facut scurtmetraj. Ar fi avut sansa unor premii importante la festivalurile de profil. Salutari CINEFILE tuturor!

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !