10 chestii despre Prima zi de scoala …

10 chestii despre Prima zi de scoala …

 

 

Astazi este prima zi de scoala. Pentru mine nu mai este demult, dar, indirect, traiesc si retraiesc si eu aceasta zi. In continuare voi vorbi despre scoala in general, despre prima zi de scoala in particular si despre situatia de acum … Pe rand asadar:

O poza mai recenta cu scoala generala numarul 49 (Vatra Luminoasa), unde am studiat eu. N-am mai fost de ceva timp pe acolo :)
O poza mai recenta cu scoala generala numarul 49 (Vatra Luminoasa), unde am studiat eu. N-am mai fost de ceva timp pe acolo ­čÖé (sursa foto)
  1. Elevii de acum nu urasc scoala mai mult decat generatia mea. Situatia a stat la fel dintotdeauna, singura diferenta este ca acum elevii au unde sa se exprime. Simplu.
  2. Prima zi de scoala, in sine, era destul de distractiva. Te intalneai cu colegii si povesteai cum ti-ai petrecut vacanta. In generala in special nu prea exista notiunea de m-am intalnit cu X la un suc saptamanal in vacanta┬á… Drept urmare, reintalnirea cu TOTI colegii era fix cand incepea scoala.
  3. Tin minte cea mai ciudata prima zi de scoala: cea cand am intrat in clasa a V-a. Am avut o invatatoare foarte stricta in scoala primara. Ma rog, stricta insemnand ca statea tot timpul in capul nostru, inclusiv in pauze. Chiar daca eram copii, simteam ca nu putem respira. Statea cu noi si la orele pe care nu le faceam cu ea, de exemplu engleza si religie. Ma rog, noi eram colegi si cu baiatul dumneai, deci na, eram intr-o situatie speciala. In clasa a V-a, pentru prima oara, ma simteam cumva mai liber. Si eram si mega-curios cu privire la profesori, curiozitate care pana atunci nu existase (in afara de engleza, religie si cateva ore de muzica).
  4. Din cauza scolii urasc florile. Eram nevoit sa le dau de fiecare data in prima zi de scoala, de 8 martie, de Craciun, eventual de ziua vreunei profesoare, daca se nimerea sa am ora cu ea fix de ziua ei. Ma rog, nu prea le stiam ziua de nastere, dar la ziua de nume era evident, deci trebuia sa le dau flori. Si era extrem de enervant sa ma duc la acea persoana, pe care poate o dispretuiam (adica, ma rog, erau sanse mari sa se intample asta), sa-i dau flori si sa astept sa ma si pupe. Dar na, faceam ce se facea.
  5. Legat de flori, imi amintesc o faza simpatica (eram in gimnaziu, dar chiar nu tin minte cu exactitate clasa): in prima zi de scoala am dat buchetul de flori directoarei, ramanand fara buchet. Adica am vazut ca-s cativa, putini ce-i drept, care se duc la directoare sa-i dea flori. Eu aveam un buchet in mana, asa ca fara sa stau pe ganduri m-am dus la directoare si i l-am dat. Nenorocire mare: pentru diriginta nu mai erau. Maica-mea era langa mine si era neagra de suparare. Nu intelegeam eu ce rau facusem, dar parea ceva grav. Sincer sa fiu, nu tin minte cum s-a rezolvat situatia :))
  6. Tot legat de flori: niciodata nu am stiut cum se tine un buchet de flori. Tot timpul chinuiam bietele flori, era un chin si pentru mine sa le tin, dar chinul cel mare era pentru ele. De multe ori mai cadea cate o floare din buchet. Nu vi se pare grav? Apai ganditi-va logic: daca-n buchet sunt 5 ori 3 flori, daca va cadea o floare vor ramane 4 sau 2. Adica numar par. Bineinteles ca niciodata nu vor pica 2 flori din buchet. Ce farmec ar avea?
  7. Incepand de anul acesta parintii cica au liber de la guvern in prima zi de scoala. Da, cica poti lipsi toata ziua de la serviciu, oricare ar fi acesta, de stat sau privat. Trebuie sa-ti duci copilul la scoala. Nu stiu exact pentru ce clase se aplica, dar mi se pare gretos de populista ideea. Vor beneficia niste oameni de ea, destul de multi, deci cateva voturi castigate. Tot populista mi se pare.
  8. Ghiozdanul era un obiect pe care il uram. Din acest motiv, mult timp dupa terminarea liceului am refuzat sa port orice fel de chestie care se pune in spate. Rucsacul, de orice tip ar fi fost, semana cu ghiozdanul, deci nu il suportam. Traume din scoala #Cumarveni
  9. Daca aveti impresia ca acum sunt blond, imaginati-va cum eram prin scoala. O chestie care mi se intampla frecvent era sa uit acasa caiete si carti. Ma rog, pe unele le uitam, pe altele le lasam intentionat. In fond, de ce sa ai caietul de matematica la tine daca oricum nu-ti facusei tema? Caietul sa zicem ca era util, ca riscai sa iei 2, dar culegerea de probleme? Manualul? Riscul era zero, asa ca cel mai bine ele stateau acasa. Sa nu mai zic de obiectele unde oricum nu se lucra pe manual, gen geografie, biologie, istorie. De multe ori radeam la lucrari: bai, eu nici sa copiez nu pot la lucrarea de azi, ca n-am de pe ce.
  10. O chestie interesanta este cea legata de intarzieri. Nu intru in detalii, vreau sa scriu un articol distinct pe tema asta. Vreau sa va zic doar un lucru: intarziam doar cand intram dimineata. In generala putin de tot (dar o faceam, cu 2 intamplari misto pe aceasta tema), in liceu, in clasele a XI-a si a XII, in mod constant. Bineinteles, intarziatul, exact ca mersul pe bicicleta, nu se uita niciodata :))
Liceul Iulia Hasdeu (pe care l-am terminat in 2005)
Liceul Iulia Hasdeu (pe care l-am terminat in 2005)

Ah, si inca ceva: daca aveti impresia ca prima zi de scoala nu va (mai) afecteaza, eu zic sa va ganditi la traficul de azi (valabil in special pentru bucuresteni). Dupa ce veti vedea cum se circula va veti da seama cat de importanta este aceasta zi. Salutari SCOLARESTI tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “10 chestii despre Prima zi de scoala …

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !