Interviul saptamanii – Andrei Vlad Trifan: „Citeste cu incredere. Omul isi da interesul.”

„Trifan Vlad Andrei. Multi ma stiu de Trif, dar si pe ambele prenume din buletin.”

Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la un nou interviu. Ca de obicei, imi voi lasa invitatul sa se prezinte.

Trif Vlad: Trifan Vlad Andrei. Multi ma stiu de Trif, dar si pe ambele prenume din buletin.
In primul rand ca si tine sunt absolvent de sociologie, suntem colegi de generatie. Mai tarziu ti-am urmat cumintel pasii spre universitatea crestina, unde studiez acum dreptul.
Stiu ca ceva vreme te amuzam cu peripetiile mele de cand recuperam creante. Intre timp m-am reprofilat. Lucrez la o companie specializata in promovarea online si comertul electronic. Ma numar printre cei din departamentul de comenzi/logistica.Timpul meu liber este ocupat de diverse activitati, imi place sa zic ca fac ce apuc sau ma taie capul. Idealist fiind in timpul liber… nu prea imi fac planuri pe termen lung. Probabil ca acesta este un motiv pentru care inca nu sunt in blogosfera.

Poza facuta de Trif la vizionarea Transformers

Emil Calinescu: Bun. Sa o luam atunci cu inceputul. Ai vorbit de faptul ca esti absolvent al facultatii de sociologie. Ne spui care este cea mai frumoasa amintire din aceasta facultate?

Trif Vlad: Colegii cu care imparteam aceleasi idei, timpul pierdut fara sa regret foarte mult si cursurile sustinute de unii profesori.

Emil Calinescu: Nu la modul general, ci una la modul concret daca se poate.

Trif Vlad: Cu drag pot spune ca imi aduc aminte de zilele si noptile petrecute cu o parte din colegi. Si peripetiile care le-am facut prin anul 3 cand am mers pe teren la ceva care se putea numi practica. Amintirile oricum sunt multe si nu pot insira totul, am cunoscut multi omuleti draguti in scoala de sociologie.

Emil Calinescu: Spune-ne, totusi, cat de utila consideri ca iti este aceasta facultate? Cat te-a ajutat ulterior in gasirea unui job?

Trif Vlad: Avand in vedere background-ul profesional nu prea. Pot spune mai mult ca m-a ajutat pe mine ca om sa vad lucrurile, la un mod necesar mai ales.

Emil Calinescu: Ai recomanda altora aceasta facultate? Fa reclama acesteia si da 3 argumente pentru care un absolvent de liceu ar trebui s-o urmeze.

Trif Vlad: Te ajuta ca om social mai mult. Daca esti dornic sa lucrezi in domenii legate de comunicare, marketing sau resurse umane. Daca vrei sa faci o facultate si sa ai timp sa si lucrezi, pentru ca este destul de usoara facultatea de sociologie.

Emil Calinescu: Zi-ne, din acea facultate, profesorul tau preferat si profesorul care iti era cel mai antipatic (daca se poate, bineinteles).

Trif Vlad: Profesori antipatici nu cred ca am intalnit, mai ales ca profesorul meu preferat este Radu Baltasiu. Probabil ca nu dau atentie antipatiilor cand se ivesc.

Emil Calinescu: Zi-ne, atunci, despre a doua ta facultate, in desfasurare: dreptul la Dimitrie Cantemir. De ce te-ai apucat de a doua, de ce dreptul, de ce in Cantemir?

Trif Vlad: Pai bineinteles doresc sa combin job cu facultate. Imi doresc mai practic sa am timp pentru un job dar sa merg si in sesiune pe la scoala. Am ales dreptul considerand ca pot imbina profesional o cariera juridica. Background-ul sociologic probabil ca in timp isi va gasi un loc si mai bun in activitatile mele. Am ales Dimitrie Cantemir dupa ce am studiat oferta facultatilor private si am considerat a fi cea mai buna.

Emil Calinescu: Si te bucuri de alegerea facuta? Sau o regreti?

Trif Vlad: Nu regret nimic pretenash. Merg doar inainte cu toate dupa mine. Probabil ca de asta uneori ma misc incet.

Emil Calinescu: Te-ai vedea profesand intr-o cariera juridica? Procuror, judecator, avocat … Ori poate notar?

Trif Vlad: Cred ca procuror sau avocat cel mai sigur mi s-ar potrivi.
Cel mai dragut a fost cand o profesoara m-a sfatuit sa dau la INM, desi initial eu spuneam ca as dori sa devin un consultant juridic, macar.

„Eram unul dintre putinii angajati speciali. In fiecare institutie de colectare exista cate unul ca mine, clar.”

Emil Calinescu: Ne spui, acum, despre cariera ta cateva cuvinte? Da, radeam de tine ca esti recuperator. Daca ne poti spune cum a fost ca recuperator si cateva intamplari amuzante de la acel loc de munca.

Trif Vlad: Eram sigur ca se ajunge si la aminitirile acestea, retin ca te amuza felul in care eu tratam „clientii”. Era in job foarte stresant si rutinar. Ii respect pe cei care fac asta de ani de zile, dar nu o recomand. Era amuzant ca trecea ziua mai usor daca te detasai si observai idioteniile oamenilor. Vedeai foarte usor ca oamenii si mai prosti decat credeai. Iar uneori ramaneai perplex cand vedeai ce debiteaza unii.
Acum trebuie sa facem un interviu special numai despre partea asta odata. Sa nu mai zic ca eu eram genul de angajat cara daca gaseam un nenorocit care injura il tratam special.

Emil Calinescu: Ne spui, pe scurt, un astfel de „Tratament special”?

Trif Vlad: Da. Hai sa zicem ca nu imi pasa de ce zic fostii mei angajatori din domeniu. Dar erau cazuri cand ii trezeam noaptea in bataie de joc, unora le comandam mancare. Unii erau amuzati, altii mega deranjati, unul odata s-a speriat cand i-am spus ca ii stiu adresa si sa vezi ce viol isi ia… De la caz la caz, era o perioada cand eram expert in prank calls sa zic asa.

Emil Calinescu: Si era o practica frecventa? Sau erai tu un angajat special?

Trif Vlad: Eram unul dintre putinii angajati speciali. In fiecare institutie de colectare exista cate unul ca mine, clar.

Emil Calinescu: Spune-ne cum este cu lumea online-ului. Momentan legaturile tale sunt multiple: pe de-o parte, lucrezi in domeniu, pe de alta parte, cunosti mai multe persoane care „bantuie” acest online. Zi-ne, pe scurt, cum ti se pare lumea asta a online-ului, in special ceea ce unii numesc BLOGOSFERA.

Trif Vlad: Blogosfera este un mediu pertinent unde poti cauta subiecte dezbatute cu niste opinii bune. Partea proasta e ca de la an la an apar din ce in ce mai multi si trebuie sa fii selectiv in ceea ce lecturezi. Unii sunt omuleti super tari dar din pacate au aparut acum bloggeri, pr-isti si social media experts precum zidarii si faiantarii dupa 90`.

La avanpremiera filmului Robocop

Emil Calinescu: Zi-ne ce bloguri frecventezi si mai ales de ce?

Trif Vlad: Blogul tau, daca tot sunt aici. Imi plce tipul ala, Chinezu, servescu si putin umor grav de la piticigratis, mai urmaream blogul domnului Balatasiu, apoi urmeaza blogurile analistilor si politrucilor care nu vad rostul sa ii enumar. Oricum unele bloguri le urmaresc sa vad doar cat de mult ii duce penibulul pe unii.

Emil Calinescu: Hai sa fiu nitel narcisist: ce are special blogul meu? In afara de faptul ca ma cunosti personal?

Trif Vlad: Manelologia… bine glumesc, gasesc special felul in care dezbati orice subiect fie ca e politic, sportiv, cinefil, nu refuzi nici o provocare.

La vizionarea filmului Sex Tape

Emil Calinescu: Ne spui cum a fost sa SCRII pentru blogul meu? Acolo ai DEBUTAT. Pana acum ai, daca nu gresesc, peste 10 articole scrise pe blogurile mele (pe toate 3 ai scris macar 1 articol).

Trif Vlad: A fost ceva destul de interesant, mai ales ca acolo mi-am testat si eu calitatile de publicist.

Emil Calinescu: Si vei repeta experienta si in viitor?

Trif Vlad: Cand este nevoie si pot.

Emil Calinescu: Spune-ne cum au primit prietenii tai articolele scrise de tine? Incurajari, laude? Sau critici si descurajari?

Trif Vlad: Am avut un feeback okey in general, unii spun evoluam de la un articol la altul.

Emil Calinescu: Totusi, pe cand un blog al tau? Daca tot este feedbackul pozitiv, de ce nu ai vrea o cariera pe cont propriu?

Trif Vlad: Cred ca am mai explicat ca lenea e coana mare. Dar macar acum am un proiect care doresc il pornesc si include un blog.

Emil Calinescu: Te-ai vedea profesand CA BLOGGER? Sa-ti castigi existenta doar din asta?

Trif Vlad: Cred ca as face fata usor, pentru ca mi-ar placea. Desi asta insemna ca mi-as fute un hobby cumva.

„Filmele indiene clasice reprezinta un spectacol, ei pun accent pe dans, muzica si expresie, actiunea vine pe un plan secund in multe productii. Cinematografia indiana recenta se adreseaza unui public vestic mai ales prin actiunea intensa si dramatismul cvasiamerican.”

Emil Calinescu: Ultimele tale articole au fost despre filme, asa ca haide sa vorbim un pic si despre ele. Care este genul tau preferat intai si intai si care este cinematografia ta preferata (americana, britanica, frantuzeasca, asiatica)?

Trif Vlad: Americana in primul rand apoi ar veni destul de aproape mai multe productii europene, Americanii suprind totusi prin profesionalism si tehnologie dar dezamagesc prin clisee. Europenii surprind prin cadre si felul in care fac din ceva simplu un lucru interesant… dar nu fac diferenta dintre teatru si film. Se pare ca mai nou ma atrag si filmele indiene, asta datorita tie, na.

Emil Calinescu: Hai vorbeste-ne, pe scurt, despre filmele indiene: cum le-ai redescoperit tu, care este diferenta dintre filmele indiene clasice si cele apartinand „noii cinematografii indiene”?

Trif Vlad: Filmele indiene clasice reprezinta un spectacol, ei pun accent pe dans, muzica si expresie, actiunea vine pe un plan secund in multe productii. Cinematografia indiana recenta se adreseaza unui public vestic mai ales prin actiunea intensa si dramatismul cvasiamerican.

Emil Calinescu: Te-au surprins noile productii indiene?

Trif Vlad: Da, mai ales Dhoom 3.

Emil Calinescu: Spune-ne acum cateva cuvinte despre filmele romanesti. Intai si intai, cum sunt ACTUALELE filme romanesti in comparatie cu cele de dinainte de 1989?

Trif Vlad: Unele sunt destul de slabe si ating niste subiecte si mai si. Dupa 90 mi-a placut Balanta, Filantropica, A fost sau n-a fost? si Amintiri din epoca de aur.

Emil Calinescu: Deci pe care le preferi: pe cele actuale sau pe cele de dinainte de 90?

Trif Vlad: Pot spune ca din ambele perioade agreez. Dar unele filme vechi sunt mai bune decat toate filmele actuale.

Emil Calinescu: Cele actuale ce probleme au? Subiectele slabe ? Asta sa fie singura problema a lor?

Trif Vlad: Sunt probleme diverse in afara de subiect, scenariu, regie, imagine, unii actori sunt vraiste… desi avem in zilele noastre actori capabili se realizeaza proiecte indraznete, filmele de dupa 89 sunt mai slabe in general.

Emil Calinescu: Care este, totusi, filmul tau romanesc preferat?

Trif Vlad: Nu cred ca am unul preferat. As spune Morometii, Mihai Viteazul sau Filantropica.

Emil Calinescu: Ne poti da, insa, un exemplu de ASA NU, un film romanesc care sa-ti fi displacut profund?

Trif Vlad: Asa nu Trei frati de Belea, care cred ca este rezultatul unor partzuri trase de indivizii de la Vacanta Mare, asa da Filantropica, care are deja niste rezumate facute de niste oameni supracalificati in domeniu.
Bine daca nu sunt rautacios pot spune ca sunt mai multe filme romanesti bune dupa 90 dar pot gasi usor minusuri in ele.

Emil Calinescu: Zi-ne acum filmul tau preferat all-time, nu romanesc, ci in general. Exista un film despre care poti spune, cu adevarat, ca este filmul tau preferat?

Trif Vlad: Din nou greu de spus, dar nominalizez Pulp Fiction. Il consider filmul jucat perfect de fiecare, poveste originala, regie adaptata, tot.

Emil Calinescu: Daca ai face vreodata un film, despre ce ar fi acesta?

Trif Vlad: Un documentar in zone diferite as face. Sau un reportaj despre un fenomen…

Emil Calinescu: Zi-ne acum despre carti: ce carti obisnuiesti sa citesti, care este ultima carte citita si care este cartea ta preferata?

Trif Vlad: Ultima carte: Adrian Schiop, Soldatii, Poveste din Ferentari. Carte preferata : Frantz kafka, Procesul.

Emil Calinescu: Ca sa o leg de intrebarile trecute: care este ecranizarea ta preferata? Si, de asemenea, ce carte ti-ai dori a fi ecranizata ?

Trif Vlad: Ciudad de Dios este ecranizarea preferata. Mi-as dori o ecranizare dupa un rezumat sau o particica din Arhipelagul Gulag.

„Cat de obosit esti ?:) R: Aproape Satisfacator.”

Emil Calinescu: Interviul se apropie de final. Trebuie sa ne zici acum cu ce asteptari intampini ziua ta de nastere. Pentru cititori, mentionez faptul ca interviul este luat inainte, dar va aparea de ziua lui Trif, pe 29 iulie.

Trif Vlad: Pai in primul rand pace sa fie . In general imi doresc o petrecere frumoasa si intr-adevar sper sa se realizeze planurile mele, aici includ si realizarea unui blog, macar de cinema

Emil Calinescu: Zi-ne planuri pentru un viitor nitel mai indepartat: cum te vezi peste 10 ani ?

Trif Vlad: Mai stabil profesional si cu mai multe hobby-uri interesante.

Emil Calinescu: Stii penultima intrebare clasica a oricarui interviu de-al meu?

Trif Vlad: Nu prea.

Emil Calinescu: Ok. Atunci ti-o reamintesc: ce l-ai mai intreba pe Andrei Vlad Trifan daca ai fi in locul meu? Regula este sa iti pui o intrebare si apoi sa raspunzi la ea.

Trif Vlad: Cat de obosit esti ?:) R: Aproape Satisfacator.

Emil Calinescu: Ultima intrebare este legata de interviu: cum ti s-a parut, ce a avut bun, ce a avut rau, ce i-a lipsit. De asemenea, cum te-ai simtit dand interviu, avand in vedere ca este PRIMUL dat de tine?

Trif Vlad: M-a pus pe ganduri la unele intrebari da in rest okey. Partea proasta este ca am fost cam fugitiv si plastic pt ca fac diverse in timp raspund(sunt in renovari). Una peste alta este dragut sa te simti special in pielea unui intervievat.

Emil Calinescu: Zi-ne cum ti se pare metoda mea, interviuri pe chat. Ce parere ai despre ea?

Trif Vlad: Este o metoda practica. Din pacate nu poti aprecia expresia celui intrebat cand raspunde. Dar merge.

Emil Calinescu: Eu am terminat intrebarile. Ii urez domnului Trif la multi ani si implinirea tuturor dorintelor. Si, ca de obicei, las ultimul cuvant intervievatului. Un mesaj pentru cititorii Emilcalinescu.eu

Trif Vlad: Citeste cu incredere. Omul isi da interesul.

One thought on “Interviul saptamanii – Andrei Vlad Trifan: „Citeste cu incredere. Omul isi da interesul.”

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !