Guest-post – The Great Gatsby – Marele Gatsby

Cum v-am obisnuit, las destul de constant microfonul altora. Despre The Great Gatsby – Marele Gatsby am lasat-o pe Amalia Buhaev sa scrie. Ce a iesit va las pe voi sa vedeti:

Stii sentimentul ala cand ai impresia ca filmul pe care urmeaza sa il vezi te va tine cu sufletul la gura? Exact impresia asta am avut-o si eu vis-a-vis de “Marele Gatsby”.

Desi ai crede ca toata povestea e tesuta in jurul lui Gatsby (Leonardo DiCaprio), el s-a dovedit a fi doar personajul cu drama interioara.

Filmul incepe cu instrospectiile lui Nick Carraway (Toby Maguire) ce povesteste despre vremurile in care, ajuns la New York, descoperea o viata fascinanta, extravaganta, dominata de moravuri usoare si de afaceri ilegale. Mai mult sau mai putin intamplator, locuinta pe care si-a ales-o se afla in vecinatatea celei lui Gatsby, un milionar misterios, cunoscut pentru petrecerile extravagante pe care le organiza periodic la el acasa.

Curajul lui Nick de a participa la una dintre aceste petreceri a venit odata cu invitatia primita de la insasi Marele Gatsby. Incetul cu incetul, Nick se trezeste implicat in viata misterioasa a vecinului sau si devine martorul povestii de dragoste neimplinite dintre verisoara lui, Daisy (Carey Mulligan), si Gatsby. Din acest moment filmul capata un tragism neasteptat.

Desi povestea lor de dragoste se sfarsise cu cinci ani in urma, cand Daisy a luat decizia de a se marita cu Tom Buchanan (Joel Edgerton), Gastby nu a renuntat la visul de a fi cu ea pentru tot restul vietii. Gasind un pretext plauzibil, el reuseste sa o reintalneasca in casa lui Nick. Cu multa stangacie pentru inceput, Gatsby incearca sa ii reaprinda sentimentele lui Daisy pentru el, lucru care pare sa-i si iasa. Pana la un moment dat, insa. Daisy devine bulversata, povestea se complica, iar finalul vine prea brusc, dur si sec. Cel putin asa l-am simtit eu, care nu am citit cartea.

Nu pot spune ca filmul nu mi-a placut, insa nu s-a ridicat la asteptarile mele. Poate pentru ca, desi a avut un final trist, nu m-a facut sa plang. Sau poate pentru faptul ca scenele cu incarcatura emotionala nu au fost indeajuns de mult puse in valoare. Cat despre partea muzicala, chiar daca nu toate melodiile au fost reprezentative epocii ilustrate, mi s-au parut foarte bine alese. Au intregit tabloul unor scene. Mi-au ramas in minte mai ales Lana Del Rey – Young and beautiful si Jack White – Love is blindness.

Cu toate astea… The Gatsby is still great even if he blindly loved.

Multumesc Amaliei pentru articol. The Great Gatsby – Marele Gatsby este de astazi in cinematografe si este adus in Romania de catre MediaPro Distribution.

Salutari CINEFILE tuturor 🙂