(DUBLU)Interviul saptamanii. Alexandru Nicusor Matei: „FJSC este cea mai buna facultate de profil din tara, dar comparativ cu Medicina, UNATC, Poli etc. este foarte slaba.”

„Precum intr-un cliseu de copil, cu ocazia unui Craciun m-am pomenit cu un D60 Nikon sub brad si de acolo mi-am cultivat gustul.”

Emil Calinescu: Salutare tuturor. Bine v-am regasit la a II-a saptamana de interviuri pe Emilcalinescu.eu. Astazi voi avea un interviu special, pentru ca este unul dublu. Da, voi intervieva doi oameni in acelasi timp. Ca de obicei, ii voi lasa pe ei sa se prezinte.

Alexandru Nicusor Matei: Salve… Alexandru Matei aici. Fotojurnalist si fotograf liberprofesionist, cu 3 ani experienta intr-ale fotografiei.
Boboc Alexandru: Salutare, ma numesc Alexandru B. si sunt fotograf amator de prin anul 2 de facultate (de drept), adica de vreo 4 ani.

Emil Calinescu: Multumesc pentru prezentare. Spuneti-mi acum de cand aveti pasiunea asta a fotografiei? Nicky zicea ca de 3 ani are experienta in ale fotografiei. Dar probabil pasiunea este una mai veche….

Boboc Alexandru: La mine s-a manifestat de pe la vreo 14 ani, cand am pus mana prima oara pe una parat foto digital, un bridge Minolta Z5, cu care faceam poze pe la diverse evenimente si ocazional receptii ceva mai oficiale romanesti prin nordul Greciei unde mi-am facut liceul. Ulterior am lasat aparatul de familie in urma si m-a interesat foarte tare un DSLR, mai mult control, mai multa libertate. Precum intr-un cliseu de copil, cu ocazia unui Craciun m-am pomenit cu un D60 Nikon sub brad si de acolo mi-am cultivat gustul. Bine acum, poate a ajutat si faptul ca in primul an de facultate eram cam singuratic deci fotografia pe la 4 dimineata prin oras mi s-a parut ceva recomfortant.
Alexandru Nicusor Matei: La mine pasiunea e de mic… A inceput cu demontarea unui aparat vechi si stricat de-al lui taica-miu . Mai mereu imi placea sa pun mana pe aparate foto, dar nu pot sa zic ca asta voiam sa fac mai departe. Mi se pareau interesante si adoram sa fotografiez cerul si norii. Paiunea propriuzisa s-a materializat cand mi-a dat Alex aparatul lui (un D60) si m-a lasat sa fac cateva poze. Atunci mi-am zis: Daca nu fac teatru, sigur fac fotografie. Cum am facut Jurnalismul la FJSC (sac hater-ilor) iata-ma cu aparatul la indemana mai mereu .

Emil Calinescu: Si unde anume v-ati cunoscut?

Alexandru Nicusor Matei: La un targ vintage, din parcul Carol. Un prieten comun ne-a facut cunostinta.

Emil Calinescu: Acum cat timp?

Boboc Alexandru: Sincer, ma gandeam la asta zilele astea si n-am reusit sa-mi aduc aminte. Tot ce-mi aduc aminte e ca ne-am cunoscut prin intermediul unui prieten comun, din partea mea prietenul unui prieten de copilarie, din partea lui Niky aceeasi persoana de contact comun era un fost coleg de liceu. In ceea ce priveste locatia, parcul Carol printre lucruri vechi si masini de epoca. Sa tot fie vreo 4 ani si ceva, n-am numarat
Alexandru Nicusor Matei: Voi cauta pozele cu pricina si iti dau detaliile. Nici eu nu mai stiu. cam 4 ani

Emil Calinescu: Sa ajungem acum la expozitia de fotografie. Despre ea am mai multe intrebari. Incep prin a va intreba daca este prima voastra expozitie sau au mai fost si altele inaintea ei?

Alexandru Nicusor Matei: Prima. Dar vreau sa mai facem, eventual poate vom reusi sa marim si numarul de fotografii expuse.
Boboc Alexandru: A noastra impreuna, da prima. Eu am mai avut o tentativa, tot asa, intr-un bar in Lyon.

Emil Calinescu: Intr-un bar in Lyon? Interesant. Si de ce spui tentativa?

Boboc Alexandru: Cadrul organizatoric a fost dubios, practic o amica de-a mea m-a fortat si pe mine si pe proprietarul barului sa facem expozitia, in limitele politetei evident. Eram ceva mai timid pe atunci.

Emil Calinescu: Bun. Sa ne intoarcem la expozitia actuala. De ce ati ales sa o faceti impreuna?

Boboc Alexandru: Din partea mea, pentru ca imi place sa lucrez cu Niky, si compania lui m-a incurajat sa ma expun.
Alexandru Nicusor Matei: Eu am vrut sa o facem impreuna cu el din doua motive. In primul rand, e un fel de semn de multumire si respect fata de Alex pentru faptul ca a fost… sa zic asa… punctul meu de cotitura. In plus, are niste lucrari foarte tari, care chiar merita sa fie vazute. Mie unul imi place foarte mult tehnica lui de fotografiere.

Emil Calinescu: Cum ati ales locul, RSS? Cine a fost cu ideea acestui loc si de ce?

Alexandru Nicusor Matei: Pai cam eu am fost. Simona m-a adus aici prima data, Victor mi-a zis ca ar vrea sa faca expozitii in RSS si atunci mi s-a aprins un beculet. L-am contactat imediat pe Alex, dupa care am luat legatura cu Victor si i-am zis cam ce as vrea sa fac.
Boboc Alexandru: Niky a avut ideea, s-a ivit oportunitatea si am ajuns la punctul la care urmatorul pas in dezvoltarea acestei pasiuni(fotografia) este sa iesi in public. Intr-un fel ai putea spune ca s-a nimerit timpul si locul potrivit.

Emil Calinescu: RSS este un local pentru bloggeri. Sa inteleg ca doriti sa va adresati intai si intai lor?

Boboc Alexandru: Nu sunt prea familiar cu lumea bloggerilor dar, eram pur si simplu curios sa observ reactia oamenilor. Dat fiind si coverage-ul si distributia de informatii care vine cu un astfel de loc, mi-am zis ca-i ideal. Altfel spus, cu cat vad mai multi oameni si sunt stimulati de fotografii intr-un sens bun sau rau, cu atat mai bine.
Alexandru Nicusor Matei: Sincer, initial nu am gandit asa. Am gasit oportunitatea unui loc misto si am zis hai sa o luam. Dupa aceea mi-am dat seama ca vom avea si ceva expunere tocmai datorita bloggerilor dar intai si intai a fost faptul ca am gasit un loc numai bun.

„Legat de supermacro, am vrut sa aduc ceva inovativ in Romania. Eu personal nu am vazut foarte multi artisti care sa aduca supermacrouri la noi in tara.”

Emil Calinescu: Am vazut ca v-ati impartit din punct de vedere tematic. Puteti detalia un pic si eventual sa imi si spuneti de ce v-ati impartit astfel?

Alexandru Nicusor Matei: Eu am vrut sa aduc in primul rand auto. E o pasiune pe care am „dobandit-o” odata cu afilierea cu baietii de la auto23.ro (e ok daca spun numele?) si nu as renunta la ea pt nimic in lume. Am fost chiar dat afara de la un fost loc de munca pt faptul ca a trebuit sa plec in delegatie cu testele auto.
Boboc Alexandru: Simplu, Niky e foarte bun pe auto, si super-macro-ul a fost facut pentru a starni curiozitatea si a explora o nisa oarecum ocolita in Romania la nivel de fotografie, iar eu am fost atras dintotdeauna de latura umana a lucrurilor, anume portrete. Combinand cele doua m-am gandit ca am putea acoperi o paleta mai larga de gusturi si sa atragem curiozitatea mai multor oameni.

Emil Calinescu: Nicky, pe langa auto mai ai si cateva poze speciale. Imi amintesc betisorul acela parfumat sau boabele de piper. Ideea lor cum ti-a venit?

Alexandru Nicusor Matei: Legat de supermacro, am vrut sa aduc ceva inovativ in Romania. Eu personal nu am vazut foarte multi artisti care sa aduca supermacrouri la noi in tara. In plus, am incercat sa aduc 5 produse sau obiecte folosite zilnic de majoritatea dintre noi. Sunt lucruri puse sub „lupa”, dar intr-un mod artistic si de ce nu, inovativ.

Emil Calinescu: Acum din nou o intrebare pentru amandoi: cum vi s-a parut lansarea de vineri seara? A iesit bine, a iesit rau? Cum vi s-a parut per total?

Alexandru Nicusor Matei: Din puntul meu de vedere, a iesit ok. Au fost langa mine persoanele la care tin. Recunosc ca as fi vrut sa se adune ceva mai multa lume sa putem discuta pe marginea fotografiilor, dar cred ca a iesit ok. Eu trec pe acolo zilnic si pana acum Victor mi-a zis ca a fost feedback pozitiv.
Boboc Alexandru: Mie mi-a placut atmosfera. Pacat ca nu le-am expus afara, acum fiind vara si cald, dar nu cred c-ar rezista la intemperii pe parcursul a 2 saptamani. Overall, cred ca e ok, as fi vrut sa expun povestea din spatele fotografiilor putin, dar poate-i mai simplu sa lasi pe fiecare sa-si imagineze povestea lui

Emil Calinescu: Fiecare a expus doar 10 fotografii. Cum le-ati ales pe cele 10 din portofoliul vostru? Cele mai noi, cele mai bune? Care au fost criteriile? Si de ce doar 10?

Boboc Alexandru: 10 ni s-a parut un numar bun cu care sa incepem. La nivel de criterii de selectie, le-am ales pe cele mai bune, desi mai am suficiente pentru o expozitie mai mare. Am incercat sa gasesc cadrele din portofoliu care aveau o poveste cat mai incarcata si in care reusisem sa surprind macar un pic din ea. Daca stau sa ma gandesc acum, ar mai fi inca pe atatea pe care as vrea sa le expun, poate intr-un mod usor diferit, 2 sau 3 alaturate.
Alexandru Nicusor Matei: 10… la mine a fost un calcul simplu: 5+5 (5 auto, 5 supermacro). Asa ca i-am propus lui alex sa aducem cate 10 fiecare, pe orice tematica vrem. Ca si criterii de selectie, in cazul meu au fost foarte dure pentru auto. Aproape toate masinile mi-au placut, asa ca a trebuit sa incerc sa le gasesc pe top 5 din 3000+ de cadre. La supermacro totul a fost mult mai pragmatic. M-am gandit la 5 cele mai folosite produse.

Emil Calinescu: Am inteles. Acum inca 2 intrebari scurte. Prima: pana cand sunt expuse aceste fotografii? Si a doua: stiu ca este expozitie cu vanzare; as dori sa stiu cate fotografii ati vandut pana acum?

Boboc Alexandru: Fotografiile sunt expuse 2 saptamani din ziua in care a inceput expozitia. Aici las cadrul organizatoric lui Niky, fiindca el s-a inteles cu proprietarul barului. Cat despre vanzarea cadrelor tot Niky ar avea informatiile astea.
Alexandru Nicusor Matei: Expozitia va tine pana pe 25 Mai. Din pacate nu am reusit sa vindem nimic. Adevarul este ca nici nu am transmis foarte bine informatia legata de vanzare. Voi trece maine si voi incerca sa lipesc un afis cu datele mele de contact (si ale lui Alex eventual) si cu pretul/fotgrafie – 10 lei pentru o imagine de 20/30, sau mai bine zis, marimea celor afisate.

Emil Calinescu: Pana pe 25 mai oricum mai este timp. Legat de asta eu va doresc succes. Insa interviul nu s-a terminat. As dori sa-mi spuneti ce alte pasiuni mai aveti in afara de fotografie?

Boboc Alexandru: Din moment ce am terminat dreptul si acum imi continui parcursul catre avocatura timpul m-a limitat la doar un alt hobby, anume chitara electrica. Cant de vreo 7 ani, si si in legatura cu acest hobby a venit timpul sa ies din spatiul personal cred. Incerc sa ma impart intre cele doua asadar. Alte pasiuni ar mai fi si trasul cu arcul sau tenisul, dar timpul limitat si poate si partea financiara m-a impiedicat sa ii acord mai multa atentie, in sensul in care le-am practicat acum ceva vreme dar n-am continuat asa cum mi-as fi dorit.
Alexandru Nicusor Matei: Multumim frumos. Pai amandoi cred ca avem cam aceleasi pasiuni. Eu mai compun din cand in cand melodii, compun poezii sau proza (ceva mai rar) si am foarte rare momente cand schitez cate ceva cu creionul pe hartie. Cam orice are treaba cu arta de fapt. Dar nu am tras niciodata cu arcul! Aici recunosc, Alex m-a luat.

„Fotografia am pastrat-o la nivel de pasiune pe cand dreptul il intrevad ca pe un bussiness, sau profesie.”

Emil Calinescu: Alex, te asteptam cu o demonstratie de chitara tot in RSS. Nu ar fi prima oara cand se canta la chitara in RSS.

Boboc Alexandru: O ochisem in seara aia, dar m-am abtinut. Data viitoare mi-ar face mare placere.

Emil Calinescu: Daca tot am ajuns la tine Alex, te intreb ce legatura are dreptul cu fotografia? Te tenteaza sa pozezi sali de tribunal si inchisori?

Boboc Alexandru: Nicidecum, legatura se regaseste in latura umana asa cum am spus mai devreme. Recunosc ca in primii ani de facultate chiar imi puneam dubii daca imi alesesem facultatea potrivita, dar totul are o logica. Anume, ambele domenii se refera la latura umana a lucrurilor cu o atentie maniaca pentru detalii. Fotografia am pastrat-o la nivel de pasiune pe cand dreptul il intrevad ca pe un bussiness, sau profesie. E vorba de abordare diferita intre cele doua, dar in esenta, pentru mine cel putin, ambele domenii au acele 2 arome care-mi plac, omul si detaliul.

” Cea mai cunoscuta si „disputata” persoana este domnul Badau. Din pacate, experienta mea cu dansul a fost una scurta si cat de cat ok, asadar restul informatiilor pe care le detin sunt din zvonuri.”

Emil Calinescu: Acum trec la Nicky. Cand ai spus ca ai terminat FJSC ai zis “sac haterilor”. Este o rusine sa termini FJSC-ul?

Alexandru Nicusor Matei: Pentru mine nu. Sunt mandru ca am terminat facultatea (desi doream sa fac UNATC). Problema este ca unii se rezuma la a categorisi o institutie sau doar un simplu spatiu dupa cateva persoane care da, uneori sunt mai dubioase. Ca sa fiu complet sincer pana la capat, FJSC este cea mai buna facultate de profil din tara, dar comparativ cu Medicina, UNATC, Poli etc. este foarte slaba.

Emil Calinescu: Care persoane sunt mai dubioase? Poti da un exemplu?

Alexandru Nicusor Matei: Prefer sa nu isc controverse. Cea mai cunoscuta si „disputata” persoana este domnul Badau. Din pacate, experienta mea cu dansul a fost una scurta si cat de cat ok, asadar restul informatiilor pe care le detin sunt din zvonuri. Dar sincer acum… Eu am fost cel mai detestat „coleg” din generatia mea pana in anul 3. Imi place sa ajut oamenii si sa aflu informatii noi. Asta se pare ca deranjeaza.

Emil Calinescu: Am inteles. Pentru amandoi acum: in afara de fotografie alte ocupatii mai aveti? La Alex am inteles ca se pregateste pentru avocatura. Dar tu Nicky? Ziceai de colaborare cu o revista auto. In ce consta ea exact?

Alexandru Nicusor Matei: nu e revista, este un site specializat pe teste auto. Colegii pleaca in teste si ma iau si pe mine pentru partea de fotografie. Noi am „instalat” niste reguli: testam putin masina, sa imi fac si eu o idee de ce este ea capabila dupa care fac sedinta foto. Dupa aceea testam masina complet. Uneori, cand plecam mai multe zile, testele profunde le facem inainte de sedinta. Mie imi place sa pot sa scot in evidenta personalitatea fiecarei masini si pot face asta numai daca simt cum se descurca la drum.

Emil Calinescu: Am inteles. Alex, tu ai ceva de adaugat in aceasta privinta? Daca nu, trec la ultimul subiect al acestui interviu.

Boboc Alexandru: nope, in afara de faptul ca ii ies cadre de cover cu un amarat de D3100, si ca ii invidiez ca au ocazia sa faca asta

Emil Calinescu: Bun. Ultimul subiect al acestui interviu este blogosfera. Spuneti-mi amandoi ce parere aveti per total despre blogosfera? Ce bloggeri ati cunoscut, ce bloguri frecventati?

Boboc Alexandru: Eu unul trebuie sa recunosc ca n-am avut prea mult contact cu latura asta a internetului, desi mi se pare un mod de comunicare si informare foarte personal si bogat, sub rezerva trierii aferente. Blogosfera incepe sa mi se demistifieze, dar doar de curand. In acest sens nu prea pot spune ca frecventez vreun anume blog sau ca am cunoscut vreun blogger. Expozitia insa, cred c-a fost facuta si in sensul de a intra in contact cu mediul asta.
Alexandru Nicusor Matei: Blogosfera din Romania este subdezvoltata. As vrea sa vad precum in State, bloggeri care fac asta nu numai pentru bani, ci si pentru a informa publicul. Cred ca publicul roman este nu atat de imbecil incat sa citeasca numai despre … organe genitale si ce a fact X cu o seara inainte. Poate nu e asa si ma insel amarnic… dar speranta moare ultima. Ce frecventez eu? In general bloguri despre fotografie (da… din strainatate), bloguri de film (cel putin in ultima vreme) si cateva bloguri ale unor prieteni care scriu. Printre care si matale. Ca si blogger imi place Chinezu’, pentru initiativa luata cu acel portal cu si despre fotografi.

Emil Calinescu: Mersi frumos, Nicky. Zi-mi cativa bloggeri pe care i-ai cunoscut personal? Ca Alex a zis deja ca n-a cunoscut niciunul.

Boboc Alexandru: well… in afara de tine Emil

Emil Calinescu: Persoanele de fata se exclud

Alexandru Nicusor Matei: Hmmmm… greu. In afara de tine, ar mai fi Alex Neacsu, Vlad Andriescu, Andrew… Simona Mocanu, Irina Baragoi, … chiar nu stiu ce sa mai zic.

„Dragi cititori, stati cu ochii pe blogul lui pentru ca urmeaza o serie de interviuri foarte misto.”

Emil Calinescu: Nicky, ultima intrebare. Stiu ca aveai un blog. Spune-ne adresa lui si cate ceva despre el. In primul rand de ce in engleza si nu in romana.Si, daca se poate, o parere scurta despre bloggerii enumerati de tine (de bine sau de rau).

Alexandru Nicusor Matei: Wow… nu se poate numi chiar blog… este mai mult un semi portofoliu foto. Scriu in engleza pentru ca este o limba internationala iar unele materiale de acolo consider ca sunt chiar informative si merita citite. In plus, este in engleza pentru ca sunt indragostit de UK si as da orice sa mai plec odata acolo, iar site-ul poate fi transmis foarte usor mai departe. Legat de bloggerii de mai sus, nu imi pot da cu parerea inca decat despre 1-2, pe care ii cunosc ceva mai bine. Simona este un viitor blogger care as vrea din tot sufletul sa mearga mai departe pe jurnalism cetatenesc (un fel de jurnalsim prin blogging) sau sa continue cu review-urile despre filme. O face extraordinar de bine. Vlad Andriescu imi este un prieten apropiat care are o sensibilitate aparte. Pe restul astept sa ii cunosc mai bine. Nu vreau sa comentez fara sa fiu in cunostinta de cauza.

Emil Calinescu: Am inteles. Eu am terminat intrebarile. As vrea sa transmiteti un feed-back legat de acest interviu (voi publica indiferent daca e de bine sau de rau) si sa adresati un mesaj cititorilor mei, atatia cati sunt ei. Intrebarea este pentru amandoi

Alexandru Nicusor Matei: Mie unul mi-au placut intrebarile. Cred ca la o bere mergeau si mai bine . Dragi cititori, stati cu ochii pe blogul lui pentru ca urmeaza o serie de interviuri foarte misto. Eu unul astept mai multe materiale de genul.
Boboc Alexandru: Interview-ul mi-a placut, si ai cuprins the big picture of it. Cat despre un mesaj adresat cititoriilor tai, daca au drum prin „zona” sa arunce un ochi pe blogul tau, abordarea mi se pare placuta si interesanta. In rest sper sa ne vedem cat mai multi la o bere.

Emil Calinescu: Multumesc celor 2 fotografi. Multumesc si voua, cititorilor, pentru ca ati ajuns pana la finalul interviului. Va astept si saptamana viitoare cu un nou interviu. Pana atunci: atentie astazi, ca e 13 (in anul 2013). Salutari BLOGOSFERICE tuturor

2 thoughts on “(DUBLU)Interviul saptamanii. Alexandru Nicusor Matei: „FJSC este cea mai buna facultate de profil din tara, dar comparativ cu Medicina, UNATC, Poli etc. este foarte slaba.”

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !