Combinarea metodelor de desemnare a castigatorilor

Va asteptati sa scriu un articol heitaresc? Va asteptati sa continui disputa ce a creat atata si atata valva? Ei bine, o s-o fac. Dar nu acum. Acum voi scrie ce trebuia sa scriu de ieri (continuarea ACESTUI articol). Pana atunci anunt ca pe MINUNAT.eu a aparut un nou articol in campania mea CE TE MINUNEAZA (Despre ea voi scrie si in continuare). Din acest motiv martea asta (ca de altfel nici urmatoarele) nu voi avea guest-posturi aici. Sau daca voi avea (cine doreste sa trimita, le accept cu mare drag) cateva, nu voi lasa ziua sa fie exclusiv pentru asa ceva.

Acum voi scrie despre concursuri. Si cum vad eu treaba cu premiile. Voi da 3 sugestii si voi arata si cum le aplic eu:

1. Prima metoda pe care as aplica-o instant ar fi combinarea tragerii la sorti cu jurizarea. Nu conteaza ca sunt aceleasi premii sau sunt premii diferite. Ideea e ca impusti 2 iepuri dintr-un foc:
– prin jurizare atragi articole bune si foarte bune, dar sperii bloggerii incepatori, care vor considera, uneori fara temei, ca ei nu vor fi niciodata capabili sa scrie asa ceva;
– prin tragere la sorti atragi multe articole slabe (si eventual comentarii slabe), dar combinata cu jurizarea oferi doar inca o sansa celor care n-au scris articole atat de bune.

Putem combina cele 2 metode astfel:
– locul 1 primeste ceva, locul 2 ceva, locul 3 ceva + 3 premii de consolare prin tragere la sorti (si atunci facem o distinctie clara intre ARTICOLELE BUNE si PREMII DE CONSOLARE);
– dam premii egale, noroc sau valoare, nu conteaza.

Personal, as testa cu incredere metoda numarul 2. Si chiar o voi face (ajung la final cu asta).

2. Metoda numarul 2 : in juriu sunt 3 membri (de obicei), fiecare sa  acorde un premiu! Avantajul cel mai mare este dat de ASUMARE! X e articolul ce este pe placul juratului cutare, Y e pe placul altui jurat. Si tot asa. Sau sa faca fiecare un top 3, si sa se faca un fel de medie (punctaj, ce-o fi). Ideea este sa fie  transparenta. Sa se stie: EU AM VRUT CASTIGATOR ARTICOLUL X! Am fost intr-un juriu, am propus metoda asta, nu s-a acceptat. Din pacate.

3. Metoda numarul 3: alegerea unor criterii OBIECTIVE (eventual STATISTICE) pentru determinarea castigatorului. Metoda asta o aplic eu la maratonul meu blogosferic. Acolo am (pana acum) 2 astfel de criterii:
numarul de vizualizari;
votul final.
S-ar mai putea adauga, optional: numarul de comentarii, viralitatea (care-s cele mai citate articole) etc. E adevarat, metodele astea sunt MULT mai usor de aplicat cand e vorba de guest-posturi (ca la mine), insa mult mai greu cand e vorba de articole pe blogul fiecaruia. Dar as testa metoda asta. Sa folosim statistica in folosul nostru. E adevarat, metoda asta poate fi combinata cu succes cu metoda 1. Si chiar cu metoda 2. Metodele combinate sunt solutia ideala. Intai si intai pentru a nu mai fi controverse (despre controverse voi reveni intr-un articol viitor).

Si acum, in final, spun ce decizie am luat.

Asadar, pana acum anuntasem ca voi acorda 3 premii constand intr-un banner pe blog. Cele 3 premii se duc astfel:
1. Cel mai VIZUALIZAT articol.
2. Cel mai VOTAT articol.
3. Articolul meu preferat (aici voi face un top 3, pe care-l voi anunta, si voi acorda premiul primului, sau daca va coincide cu un alt castigator, urmatorilor).

Acum am decis sa mai acord inca un premiu. Asa cum am mentionat la punctul 1, voi incerca metoda combinarii tragerii la sorti cu jurizarea. Asadar, al IV-lea premiu, constand tot intr-un banner pe MINUNAT.EU, va fi acordat prin TRAGERE LA SORTI ! Pe viitor, daca voi mai organiza vreun maraton (sanse mari sa se intample), voi putea da si premii pentru cel mai comentat articol, cel mai like-uit articol, cel mai twitterit articol, cel mai citat articol (in blogosfera). Inca ma gandesc (astept si de la voi sugestii). Adica nu voi acorda atat de multe premii. Dar ma gandesc la niste criterii obiective.. Sau ma gandesc ca as putea da sansa unuia din castigatori (gen castigatorul celui mai vizualizat articol) sa aleaga el un premiu (ca un fel de alt jurat).

Daca voi organiza si alte concursuri (constand in alte premii, si sa stiti ca posibilitatea asta este chiar reala) voi aplica metodele mele „speciale”. Macar metoda jurizarii (de catre mine) combinata cu metoda tragerii la sorti. Pe bune acum: de ce toata lumea ALEGE intre cele 2 ? Nu se exclud deloc (in unele situatii, gen Super-blog, recunosc ca se exclud; dar altfel chiar nu).

Salutari BLOGOSFERICE tuturor 🙂

ps: Ieri a fost cea mai aglomerata zi de pe blogul meu. Multumesc tuturor pentru vizite si pentru incurajari. Voi raspunde TUTUROR, asa cum am mentionat si la inceputul articolului, maine, la ora 00!

5 thoughts on “Combinarea metodelor de desemnare a castigatorilor

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !