Ana Munteanu despre Gone Girl – Fata Disparuta

Gone Girl – Fata Disparuta

Luni seara au fost, in acelasi timp, 2 filme si un spectacol de teatru. Am preferat teatrul, insa am fost reprezentat cu succes si la filme. La Terapie pentru Crima, film unde Emilcalinescu.eu este PARTENER MEDIA, reprezentant a fost Trif, in timp ce la Gone Girl – Fata Disparuta reprezentanta a fost Ana Munteanu. Ultimul articol scris de Ana fusese despre filmul Step Up. Ana Munteanu, ai legatura:

“Such a fuc*ing movie” a fost primul gand cand s-a terminat Gone girl – Fata Disparuta, impresie pe care m-am grabit, entuziasmata, sa i-o impartasesc lui Emil. “Desi finalul fu sub asteptari”, am completat mesajul, sub impulsul momentului. Si, ca sa parafrazez un hit de-al lui Britney Spears de-acum aproape 15 ani, “Ups, David Fincher did it again!”.

De data aceasta, cu ajutorul lui Gillian Flynn, o scriitoare c-un talent nebun, care a scris romanul “Gone girl” in 2012. Cartea s-a bucurat de-un succes rasunator, astfel incat, dupa doar un an, Resee Witherspoon a cumparat drepturile de ecranizare si-a angajat-o pe Flynn sa transforme povestea in scenariu de film.

Ador filmele lui David Fincher, pentru ca sunt pline de surprize si rasturnari de situatie minutios pregatite, astfel incat impactul asupra spectatorului sa fie maxim: “Fight Club”, “Seven”, “The Curious Case of Benjamin Button” si “The girl with the Dragon tattoo” sunt filme ce au la baza povesti originale, care nu isi pierd farmecul nici la a doua sau a treia vizionare.

Ei bine, filmul Gone girl – Fata Disparuta este atat de imprevizibil, iar perspectivele se schimba radical pe parcurs, in functie de protagonistul care spune povestea si de secretele care ies la iveala incet-incet, incat este o misiune tare dificila sa scrii despre el, fara sa fie spoiler.

Pe scurt, povestea incepe ca un thriller, cu disparitia de-acasa, in dimineata aniversarii a cinci ani de la nunta, a lui Amy Dunne (Rosamund Pike). Sotul ei, Nick Dunne ( Ben Affleck ), anunta disparitia neasteptata si politia incepe ancheta, cazul devine public si intra in atentia presei locale.

Povestea de iubire a celor doi, creionata prin flashback-uri, debuteaza furtunos si pasional, Nick fiind atras de sensibilitatea, blandetea si nobletea lui Amy, iar ea, de inteligenta, farmecul si succesul profesional al lui Nick. Cei doi se casatoresc si alcatuiesc cuplul american de vis: tineri, frumosi, realizati profesional, se iubesc la nebunie si au impreuna o viata atat de minunata, incat Amy exclama la un moment dat, la inceputul filmului: “ Suntem asa de draguti. Ne-as trage un pumn in nas”. Tot ceea ce face Amy pare sa fie minunat, fapt explicabil prin faptul ca ea nu este o oarecare, ci este Amazing Amy, eroina care sta la baza unei serii de carti pentru copii scrise de mama sa.

Incet-incet,  misterul se adanceste, zilele trec si adevaruri surprinzatoare ies la iveala, aruncand o lumina cu totul noua asupra lui Nick, care devine suspect si intra in dizgratia ziaristilor si a locuitorilor din Missouri.

Dupa aproape o ora de dezvaluiri succesive, atat din partea lui Nick, cat si a lui Amy, prin intermediul unui jurnal pe care aceasta il tinea, aflam ca punctul de cotitura in mariajul lor perfect l-a reprezentat hotararea lui Nick de-a reveni in orasul sau natal, Missouri, pentru a-si ingriji mama, bolnava de cancer. Amy se simte din ce in ce mai instrainata si inutila, dar pentru ca nu este o oarecare, ci Amazing Amy, ea trebuie sa gaseasca solutii creative pentru a remedia problema.

Si astfel, filmul devine o drama, care trateaza mai multe teme: destramarea casniciei, obiectivitatea presei, alienarea mentala. Ar fi multe de spus despre ceea ce se intampla de-aici inainte, timp de o ora jumatate, dar orice indiciu, cat de mic, nu ar face decat sa va rapeasca din bucuria de a sta cu sufletul la gura, total captivati.

Ben Affleck isi interpreteaza rolul intr-o maniera convingatoare, plina de naturalete si fara excese. Personalitatea lui Nick se construieste treptat, pe coordonatele unui barbat in cele din urma banal si lipsit de vointa, care, din dorinta de a nu repeta greselile tatalui sau, ramane pe loc, prizonier intr-un lant pe care singur si-l propteste un tarus.

Pentru interpretarea lui Amazing Amy, indraznesc sa pun pariu ca Rosamund Pike va fi nominalizata la Oscar. Pentru ca rolul ei consta in cel putin cinci personalitati vibrante, consistente si inteligent conturate, ale unei femei care isi iubeste sotul intr-un mod patologic si plin de vanitate, asa cum doar psihopatii simt si pot sa o faca.

Gone girl – Fata Disparuta este un thriller cu accente de umor negru savuroase, o drama de familie in care protagonistii, sot si sotie, isi impart, succesiv, rolurile de martir si calau, iar cand toate mastile au cazut, fiecare actioneaza astfel incat sa isi salveze, la propriu, pielea, printr-o suita de mutari spectaculoase, absolut imprevizibile, dar care demonstreaza cat de bine se cunosc si cat de compatibili sunt, de fapt.

Finalul filmului nu ii ofera nici unuia izbavirea, ci reuseste sa surprinda, sa dezbine spectatorii si sa dea nastere unor polemici aprinse. Insasi Flynn recunoaste transant: “E ok pentru mine ca oamenilor nu le place finalul”. Am fost si eu dezamagita, imediat ce filmul s-a terminat, avand impresia ca a fost scris pentru a se respecta un deadline sau pentru a permite o continuare. Dar dupa 24 de ore de rememorat si retrait filmul, simt ca este, intr-adevar, cel mai inteligent si plin de umor negru final al povestii.

Sunt convinsa ca Gone girl – Fata Disparuta va avea succes de casa in intreaga lume si astept cu mare curiozitate reactiile voastre referitoare la final.

Gone Girl – Fata disparuta intra in cinematografe vineri, 3 octombrie, fiind distribuit in Romania de OdeonFilm. Multumesc, Ana, pentru articol. Salutari CINEFILE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !